Σκηνικό σοβαρής εσωτερικής σύγκρουσης διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου και της πορείας προς το συνέδριο του Ιουλίου.
Με βάση τη συζήτηση που διεξήχθη το πρωί της Πέμπτης στην συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού οργάνου γίνεται λίγο – πολύ σαφές ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το πλειοψηφικό ρεύμα της Κουμουνδούρου, εμμένουν σε ζητήματα που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τις συμμαχίες σε μία βάση κατ’ αρχήν αντιμνημονιακή.
Τις θέσεις αυτές δεν εμφανίστηκε να συμμερίζεται για μία ακόμη φορά ο κ. Π. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να λάβει τι ςτελικές αποφάσεις της και κατά πάσα πιθανότητα να καταθέσει για μία ακόμη φορά τροπολογίες επί του κειμένου – εισήγησης για την πολιτική απόφαση, που θα κληθεί να εγκρίνει η ΚΕ την Κυριακή το βράδυ.
Αιχμές για την Αριστερή Πλατφόρμα, προσεκτική αναφορά στο νόμισμα
Στο κείμενο της εισήγησης περιλαμβάνονται αρκετά σημεία – αιχμές, με προφανή αποδέκτη την Αριστερή Πλατφόρμα και τις ακραίες συνιστώσες. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι δεν περιλαμβάνεται καμία ρητή αναφορά στο θέμα του νομίσματος, παρά μόνο η επανάληψη της θέσης που προσφάτως διατύπωσε ο κ. Τσίπρας «όχι πάση θυσία στο ευρώ».
Σημεία τριβής μεταξύ των εσωκομματικών πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύραικο και στο επόμενο διάστημα έως το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσουν κάποιες αναφορές στην πρόταση για την προς έγκριση εισήγηση προς την ΚΕ.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις ηγεσίες της Αριστεράς»
Μεταξύ των άλλων υπογραμμίζεται: «Θέλουμε την συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων, καλούμε σε ενότητα. Όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες τους κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης. Δεν μπορεί ο λαός να υπομένει την καταστροφή αναμένοντας τις εκτιμήσεις “περί ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα”».
Παράλληλα, σημείωνεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-EKM, θα επιμείνει στην πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την ριζοσπαστική οικολογία ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά», τη στιγμή που ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί κόκκινο πανί για την Αριστερή Πλατφόρμα.
Παρά ταύτα, τονίζεται πως «σε κάθε περίπτωση προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες και συμμαχίες πρέπει να έχουν την έγκριση της Κ.Ε. ή των Οργάνων και σωμάτων που θα καθορίσει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» – αν και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως την πλειοψηφία σε αυτά τα όργανα θα έχει η πλευρά Τσίπρα.
Όχι στον εθνικό απομονωτισμό
Σε άλλο σημείο της εισήγησης, όπου επίσης περιλαμβάνονται σαφείς αιχμές προς την αριστερή πτέρυγα και την λογική εξόδου από την ευρωζώνη, αναφέρεται: «Η εναλλακτική λύση, δεν είναι ο εθνικός απομονωτισμός αλλά η πάλη των λαών της Ευρώπης για αλλαγή των συσχετισµών σε κάθε χώρα ξεχωριστά και ο κοινός συντονισµένος αγώνας για µια Ευρώπη δηµοκρατική και κοινωνική, απελευθερωµένη από το µονεταρισµό και τους καταναγκασµούς του κεφαλαίου».
«Να πάψουμε να υιοθετούμε τα αρνητικά των συνιστωσών»
Ρητές είναι πάντως και οι αναφορές στην προσπάθεια και τη διαδικασία απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τις αγκυλώσεις των συνιστωσών και τον μέχρι στιγμής τρόπο λειτουργίας του. «Το οργανωτικό πρόβλημα είναι ακόμη μπροστά μας. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των οργανώσεων», σημειώνεται στην εισήγηση προς την ΚΕ και επισημαίνεται: «Ας το πούμε καθαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μοιάζει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τις συνιστώσες του. Σε συνήθειες, τρόπους λειτουργίας και πρόσωπα. Υιοθετούμε στη πράξη με πολύ ευκολία τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους και αποδιώχνουμε τα θετικά».
«Δεν υπάρχουν παλιοί και νέοι στον ΣΥΡΙΖΑ»
Στη συνέχεια διατυπώνεται δε η παράτρυνση-στόχος της ηγεσίας της Κουμουνδούρου: «Χρειάζεται ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα. Να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες μας και να καλούμε όσους και όσες θέλουν να συμμετάσχουν να μπαίνουν. Να βοηθάμε να παίρνουν δραστήρια μέρος στις λειτουργίες μας, να εμπιστευόμαστε στα νέα μέλη ευθύνες, να αναδεικνύουμε νέα μέλη στα όργανα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι και δικό τους δημιούργημα. Να καταπολεμήσουμε ένα πνεύμα αποκλεισμών και αντιλήψεις παλιός – νέος, ένα πνεύμα ιδιοκτησίας του εγχειρήματος μας. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και όχι απλά οργανωτικό. Έχει να κάνει και με την απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικής συνεννόησης στη λειτουργία των οργάνων, πρώτα και κύρια των κεντρικών Οργάνων».
Παπαδημούλης: Να γίνουμε ενιαίο κόμμα, χωρίς θολούρες
Απερίφραστη είναι και η αναφορά στην αναγκαιότητα διατπύπωσης ενιαίου λόγου. «Από την προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. ως τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Απέχουμε όμως από το επιθυμητό και αναγκαίο που βοηθά στην ενιαία έκφραση και εκφώνηση. Σ’ αυτό το επίπεδο χρειάζεται να εργαστούμε πολύ και ο Πρόεδρος και τα μέλη της Γραμματείας και της Κ.Ε. ώστε όλοι/ες να αισθάνονται και να είναι συμμέτοχοι στη χάραξη της πολιτικής κατεύθυνση και των κινήσεων τακτικής», υπογραμμίζεται.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η χθεσινή παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος κινείται στην γραμμή της πλειοψηφίας. Μιλώντας στον real fm είπε, μεταξύ των άλλων:
«Χρειάζεται να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι, μακριά από την επανάπαυση της αυτάρκειας και στον τομέα του προγράμματος και στον τομέα της συλλογικότητας και της συνοχής μας, πραγματικής και επικοινωνιακής. Το στοίχημά μας είναι τριπλό: μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, σαφής ταυτότητα χωρίς θολούρες και πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα».