Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου
Είναι πάμπλουτος, έχασε πολλά λεφτά με το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο και είναι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ο Ρώσος μεγιστάνας μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου στα χέρια του οποίου πέρασε ο «Σκορπιός» του ανθρώπου που έκανε συνώνυμο με το θρύλο το όνομά του, του Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο Ρώσος μεγιστάνας δεν απασχολεί για πρώτη φόρα την ειδησεογραφία, καθώς το γύρο του κόσμου έκανε και το εκρηκτικό διαζύγιό του που του στοίχισε 5 δισ. δολάρια, αλλά και οι κατηγορίες πως ήταν ύποπτος για φόνο.
Πρόσφατα «ταρακούνησε» τα νερά των διεθνή ΜΜΕ με την αγορά διαμερίσματος 600τ.μ στον τελευταίο όροφο κτιρίου στο Μανχάταν, πάνω στο Σέντραλ Πάρκ έναντι 67 εκατομμυρίων δολαρίων. Επισήμως το σπίτι αγοράστηκε από την 24χρονη κόρη του Εκατερίνα. Διάσημος, είναι και για τις αθλητικές του κατακτήσεις αφού ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε και την ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό.
Ο γιατρός που έκανε περιουσία μέσα από αποκρατικοποιήσεις
Ποιος είναι ο Ριμπολόβλεφ λοιπόν; Γεννήθηκε το 1966 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κερμ, αλλά από νωρίς άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Από τη μια η καλή του τύχη και από την άλλη η κλίση του στα οικονομικά οδήγησαν σε επιτυχημένες αγορές πρώην κρατικών εταιρειών δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο. Ενώ ήταν φοιτητής παντρεύτηκε την Ελένα και απέκτησαν παιδί το 1989 την Εκατερίνα. O Ριμπολόβλεφ έγινε πρόεδρος στο ΔΣ της Uralkali, απέκτησε και τα ορυχεία καλίου του Μπερέζνικι.
Με έξυπνες (;) κινήσεις, ο Ριμπολόβλεφ κατάφερε να γίνει σύντομα «βασιλιάς» των λιπασμάτων παγκοσμίως. Η γυναίκα του τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε κάθε δυνατό τρόπο για να ανέλθει, ακόμη και τη συνεργασία με την τοπική μαφία. Για να κερδίσει την σιωπή της, υποσχέθηκε να παραχωρήσει μέρος της περιουσίας του – κάτι που δε έκανε ποτέ με αποτέλεσμα να επικυρηχθεί από την τοπική μαφία. Το 1996 οι Αρχές τον κατηγόρησαν για τη δολοφονία του διευθυντή της Neftekhimik – μιας επιχείρησης που τελικά πέρασε στην ιδιοκτησία του. Έμεινε στη φυλακή έντεκα μήνες μέχρι που απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης αποδείξεων.
Ο Ριμπολόβλεφ έγινε πριν από δύο χρόνια μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Μάλιστα, τον ίδιο χρόνο, το 2011 δηλαδή, η Madura πούλησε τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου πλειοψηφικό πακέτο της Uralkali και μέρος των προσόδων κατατέθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία έχει σχέση εδώ και κάποια χρόνια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φερόταν να κατέχει το 9,7% της Τράπεζας Κύπρου μέσω του κυπριακού εμπιστεύματος Odella Resources.