Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Η αντιπαράθεση εστιάζεται στην τροπολογία του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, για τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» κατά τη διάρκεια των απεργιών της ΠΝΟ, (που έχει προκαλέσει και την απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας), το άρθρο 19 για την υπό προϋποθέσεις υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων στην ακτοπλοΐα και την Αδριατική τους χειμερινούς μήνες, τη μείωση της δρομολόγησης των ταχύπλοων από επτά μήνες σε τέσσερις, καθώς και τη δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να δρομολογούν δεύτερο πλοίο στην ίδια γραμμή, μονάχα για δύο μήνες το χρόνο αντί του υποχρεωτικού δεκάμηνου που ίσχυε ως σήμερα.
Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με εκείνα της δημιουργίας των λιμενικών δικτύων και της προώθησης της παραχώρησής τους σε ιδιώτες ή ανώνυμες εταιρείες, συνιστούν για την κυβέρνηση κινήσεις εκσυγχρονισμού, τόνωσης της αγοράς εργασίας και εγκατάλειψης ενός παρωχημένου μοντέλου που ισχύει από το 1974. Αντίθετα, η αντιπολίτευση υποστηρίζεί ότι απηχούν απλώς τις θέσεις του εφοπλιστικού κλάδου.
Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επικαλέστηκε τη στάση του επικεφαλής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
«Πέραν από συγχαρητήρια στον υπουργό, κατά την ακρόαση των φορέων, ο κ. Βενιάμης δεν είχε ούτε ένα αίτημα, κριτική, ή πρόταση στο νομοσχέδιο που είχατε ετοιμάσει» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη.
«Κάνω ό,τι είναι σωστό για την πατρίδα στις δύσκολες στιγμές που περνά. Αν επιχειρείτε τέτοιου είδους ανήθικες ταυτίσεις του υπουργού Ναυτιλίας με συμφέροντα, δεν μπορείτε να το πράξετε με τέτοιο επιχείρημα», απάντησε ο υπουργός.
«Αν προχωρήσετε στο νομοσχέδιο, το χειμώνα δεν θα υπάρχουν καράβια» υποστήριξε με τη σειρά του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Υπέρ της δρομολόγησης «πλοίου ασφαλείας» που θα εξασφαλίζει τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων κατά την περίοδο της απεργίας της ΠΝΟ, τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, διά του εισηγητή του Κώστα Τριαντάφυλλου.
«Νομιμοποιείτε την απεργοσπασία (…) Βαφτίζετε εκσυγχρονισμό την επιστροφή στο Μεσαίωνα. Η πολιτική σας κτυπά με άγριο τρόπο το λαό, επαυξάνει τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Είναι το δικό τους νομοσχέδιο!» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ.
Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι πωλούνται «και τα ασημικά της ναυτιλίας μας».
Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά τάχθηκε υπέρ της δρομολόγησης του πλοίου ασφαλείας.