Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ, με αρνητικό outlook, για την Γερμανία λόγω της προηγμένης, διαφοροποιημένης και εξαιρετικά ανταγωνιστικής οικονομίας της χώρας και του ιστορικού της σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στη σταθερότητα.
Επιπλέον, η Γερμανία χαίρει ένα υψηλό επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης, το οποίο αντανακλάται στο πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του χρέους της χώρας.
Σύμφωνα με την ετήσια αναθεώρηση της Moody’s για τη Γερμανία, η υψηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας, ο μετριασμός των μισθών και η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα έχει δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να εδραιώσει μια ευρεία οικονομική βάση, η ανθεκτικότητα της οποία στηρίζεται από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της.
Η Moody’s σημειώνει επίσης πως η Γερμανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, καταγράφοντας το 2012 το πρώτο πλεόνασμα στην προϋπολογισμό της από το 2007. Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά πως η χώρα θα εμφανίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με τον οίκο, αν και το γερμανικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει υψηλό, κοντά στο 80%, η αύξηση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης και της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 70% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 χρόνια. Επιπλέον, το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης της Γερμανίας διασφαλίσει ότι το υψηλό χρέος και οι δαπάνες για τους τόκους, παραμένουν σε ανεκτό επίπεδο.
Σε ότι αφορά το ΑΕΠ, το 2012 υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής του και η Moody’s προβλέπει πως θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση στο 0,4% το 2013 -λόγω της χαμηλότερης καθαρής συνεισφοράς των εξαγωγών εν μέσω ισχνότερων προοπτικών στην ευρωζώνη και λόγω της αύξησης των εισαγωγών- καθώς και μέτρια ανάκαμψη στον ρυθμό ανάπτυξης των επενδύσεων. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αντισταθμιστεί εν μέρει από την ισχυρή ιδιωτική ζήτηση και τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση. Σχετικά υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται το 2014, στο 1,5%.
Σύμφωνα με την Moody’s, η ικανότητα της γερμανικής κυβέρνησης να προσαρμόζεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα δημοσιονομικά της τα επόμενα χρόνια, θα «δοκιμαστεί» περισσότερο από 1) το υψηλό της χρέος, 2) τις ισχνές προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης και 3) τις αυξανόμενες δημογραφικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του εργατικού δυναμικού.
Το αρνητικό outlook, σημειώνει ο οίκος, αντανακλά την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την επίπτωση της συνεχιζόμενης κρίσης στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα τους κινδύνους για την Γερμανία και την ευρύτερη ευρωζώνη που πηγάζουν από μια πιθανή έξοδο κάποιου κράτους-μέλους.