Τη στήριξη της Ευρώπης στις προσπάθειες για την ταχύτερη και ασφαλή διαδικασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών. «Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά, ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου.
Για πρώτη φορά μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Η Μεσόγειος, εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, καθώς, για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της.
«Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου» είπε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας πως η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο.
Υπογράμμισε δε, πως «η ΕΕ πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της».