Εκτός ορίων βρίσκεται πλέον η κατάσταση στην Αίγυπτο με χιλιάδες εξοργισμένους διαδηλωτές να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους όπου ο θυμός η αγανάκτηση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα χιλιάδων Αιγυπτίων οι οποίοι ζητούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Η κατάσταση τέσσερις μέρες αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έχει εξομαλυνθεί αλλά όσο περνούν οι μέρες η ένταση κλιμακώνεται.
Στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στους δρόμους του κέντρου- κοντά στο κοινοβούλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια- ακούγονται πυρά, ενώ μονάδες του στρατού ενισχύουν την αστυνομία.
Τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στο Κάιρο, τυλίχθηκε στις φλόγες λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.
Η Αίγυπτος, με πρώτο το Κάιρο, παραδίδεται στη βία και την αναρχία, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, ενώ επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί σε όλες τις μεγάλες πόλεις .
Αν και αρχικά η παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων στο κέντρο του Καΐρου προκάλεσε την ικανοποίηση των διαδηλωτών που νωρίτερα είχαν καλέσει το στρατό, καταγγέλλοντας τη βία των αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο στρατός, τουλάχιστον σε μία περίπτωση άνοιξε πυρ, αφού πρώτα διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε άρματα μάχης.
Εξαιτίας των συγκρούσεων που επικρατούν στην περιοχή, οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 -τοπική ώρα- στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ και λίγο αργότερα επέκτεινε το μέτρο σε όλη τη χώρα, ένα μέτρο το οποίο ο κόσμος αψήφησε και συνεχίζει να παραμένει στους δρόμους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιστρατεύσει τα τάνκς ενώ δεν λείπουν και οι πληροφορίες που θέλουν ότι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Την ίδια στιγμή Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Δανία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία ζητώντας από τους υπηκόους τους που ζουν στην Αίγυπτο να μην μετακινούνται.
Περίπου 870 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα στο Κάιρο κατά τις βίαιες κινητοποιήσεις με αίτημα την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή.
Σουέζ: Νεκρός στα χέρια διαδηλωτών και τανκς στους δρόμους
Τανκς έφτασαν απόψε στους δρόμους της πόλης του Σουέζ μπροστά από τα απανθρακωμένα ερείπια ενός αστυνομικού τμήματος που πυρπολήθηκε χθες τη νύχτα, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Δεκάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στα τανκς, ανέφερε ο μάρτυρας που είδε τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης. Προσπάθησαν να μιλήσουν στους στρατιώτες οι οποίοι τους απομάκρυναν. Σε ένα τανκ είχαν ανέβει περίπου 25 διαδηλωτές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Κάτοικοι δήλωσαν στο Ροιτερς ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν ανέβει στα τανκς. Δεν κατέστη πάντως αμέσως δυνατό να επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες τους.
Νωρίτερα σήμερα, νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα ενός διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους του Σουέζ, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία αναχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της πόλης, αφήνοντας κάποιους κύριους δρόμους στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ροιτερς.
“Σκότωσαν τον αδελφό μου”, φώναξε ένας από τους διαδηλωτές.
Οι διαδηλωτές είπαν ότι ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός. Προσέθεσαν ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από τραυματισμό του από σφαίρα.
Η αιγυπτιακή αστυνομία εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης-λιμάνι, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ο μάρτυρας.
Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και ζητούσαν κραυγάζοντας το τέλος της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλά καθώς δεν ήταν σε θέση να τους περιορίσει υποχώρησε, εγκαταλείποντας τουλάχιστον οκτώ μεγάλα φορτηγά της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να αναποδογυρίσουν ένα από τα φορτηγά.
Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη ομάδα γύρω από το γραφείο του κυβερνήτη, όπου δεν υπήρχαν καθόλου διαδηλωτές.
Μετά την προσευχή της Παρασκευής ξέσπασαν οι μαζικές διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επεκτείνονταν νωρίς το απόγευμα σ’ όλο το Κάιρο, μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες του Καΐρου φωνάζοντας “ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς”, ενώ είναι φανερό πως η αστυνομία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση και προσπαθεί να διαλύσει τα πλήθη με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού.
Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της δυτικής όχθης της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
Μήνυμα στο Twitter από ΗΠΑ: «Ο λαός είναι εταίρος κι όχι απειλή»
Σε μια συμβολική κίνηση, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησε σήμερα το Twitter για να επικρίνει την κίνηση του Καΐρου να μπλοκάρει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας για να υπονομεύσει έτσι τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ.Κρόουλι έστειλε μέσω του Twitter το μήνυμα: “Ανησυχούμε επειδή υπηρεσίες επικοινωνίας, περιλαμβανομένων του Ίντερνετ, κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ακόμη κι αυτού του μηνύματος, μπλοκάρονται στην Αίγυπτο”.
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Αιγύπτου και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί τον λαό της ως εταίρο, και όχι ως απειλή. Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Αίγυπτο προκαλούν βαθιά ανησυχία. Τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά, η βία να αποφεύγεται και η ανοικτή επικοινωνία να επιτρέπεται», αναφέρει ακόμα το μήνυμα του Π. Τζ. Κρόουλι.
Το σύντομο μήνυμα εστάλη αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες πως οι Αιγύπτιοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα στο Ίντερνετ, όπως οι ιστότοποι Twitter και Facebook.
Είναι η πλέον έντονη και επικριτική αμερικανική αντίδραση κατά της κυβέρνησης του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από τέσσερις ημέρες.
Νωρίτερα σήμερα, οι τηλεπικοινωνίες στην Αίγυπτο περιορίστηκαν σημαντικά , καθώς πολλοί ιστότοποι μπλόκαραν, ενώ διακόπηκαν επίσης υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Η Vodafone της Αιγύπτου έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση στην οποία αναφέρει πως όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα “υποχρεώθηκαν” να αναστείλουν υπηρεσίες.
Το “κόψιμο” του διαδικτύου στην Αίγυπτο σήμερα είναι το πρώτο που γίνεται σε τέτοιο μέγεθος. Αυτό συνέβη καθώς τα γεγονότα πήραν μια όλο και πιο βίαια στροφή.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, 15:21
Διαβάστε επίσης: Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι: Ένας αποφασισμένος αντιφρονών