Κατηγορηματικός ήταν στις δηλώσεις του υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ο οποίος τόνισε ότι δεν τίθεταθ θέμα κατάργησης του ασύλου.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, επισήμανε πως υπάρχει νόμος, ο οποίος είναι σωστός, αλλά δεν εφαρμόζεται και πρόσθεσε πως εκεί πρέπει να επικεντρώσουν οι πολιτικές δυνάμεις.
Όπως ανέφερε, «σε συνθήκες δημοκρατικής νομιμότητας, το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι μία χρήσιμη πρόβλεψη για να προστατεύεται ο φοιτητής, ο ερευνητής και ο ακαδημαϊκός δάσκαλος, ώστε να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν είναι μόνο συμβολική η αξία της παραμονής του ασύλου, είναι και ουσιαστική, ακόμη και έναντι των ομάδων που θέλουν να καταστρατηγούν το άσυλο, έχει σημασία να υπάρχει ακριβώς για να προστατεύεται η ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών και στην ακαδημαϊκή έρευνα».
«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε -συμπλήρωσε- είναι να δούμε πώς μετατρέπουμε το πανεπιστημιακό άσυλο σε αυτό που όντως είναι. Αυτό που προβλέπει η ιδρυτική του πράξη. Εδώ, λοιπόν, είναι το σημείο που πρέπει να συζητήσουμε και όχι απόψεις οι οποίες θέτουν θέμα κατάργησης.(…) Ενας νόμος που δεν εφαρμόζεται δεν πρέπει να αλλάξει όταν είναι σωστός, απλώς πρέπει να βρούμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να τον κάνουμε να λειτουργήσει».
Σχετικά με την υπόθεση Siemens o κ. Καστανίδης υπεραμύνθηκε του έργου της εξεταστικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι οι ηγεσίες των κομμάτων είναι διατεθειμένες να διερευνηθούν τα πάντα.
Σημείωσε πάντως πως το θέμα δεν είναι να ανοίξουν τα ταμεία των κομμάτων, καθώς, όπως εκτίμησε, εάν υπήρξε ροή μαύρου χρήματος δεν θα έχει καταγραφεί, αλλά να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.
Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι «το να ερευνηθούν λογαριασμοί. Πρέπει να ερευνηθούν λογαριασμοί, όχι τα τυπικά βιβλία των κομμάτων. Συνεπώς, εκεί βρίσκεται το μυστικό», κατέληξε.