Η διαμάχη μεταξύ των τραπεζιτών που αντιτίθενται στην χαλιναγώγηση των δυνάμεων της αγοράς και των πολιτικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δεν αλλάξει το υπάρχον οικονομικό μοντέλο, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της τρίτης ημέρας των εργασιών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
Ο Μπαν Κι Μουν, επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε χθες ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο του πλανήτη αποτελεί «παγκόσμιο σχέδιο αυτοκτονίας» για το περιβάλλον, και γι’ αυτό κάλεσε τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες να παρουσιάσουν οικονομικές καινοτομίες προκειμένου να σώσουν τον πλανήτη. «Χρειαζόμαστε μία επανάσταση. Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει ότι το παλαιό μοντέλο είναι περισσότερο από απηρχαιωμένο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μιλώντας σε πάνελ του φόρουμ.
Μάλιστα, αφού αποκάλεσε το σημερινό οικονομικό μοντέλο συνταγή για «εθνική καταστροφή», τόνισε ότι ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης αρχίζει να εξαντλείται…
Απαντώντας ουσιαστικά σε αυτές τις εκκκλήσεις, ο Τζιμ Μπαλσίμι, διευθύνων συμβούλος της «Research in Motion», επισήμανε ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα και να μειώσει παράλληλα τον αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, δήλωσε ότι το υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να καταστρέψει τις αγορές, συντασσόμενος κι αυτός με την αυξανόμενη λίστα των συναδέλφων του που εναντιώνονται στην πιο «σκληροπυρηνική» γραμμή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ενώ παραδέχτηκε ότι ενίοτε οι αγορές φθάνουν σε κάποια όρια υπερβολής και τα οποία απαιτούν την πειθαρχία των παικτών της αγοράς, συμπαρατάχθηκε περισσότερο με το πλευρό του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα καταφέρθηκε εναντίον των αυστηρών ρυθμίσεων αλλά και των επικρίσεων που δέχονται οι τράπεζες.
«Πιστεύω ότι είναι αρκετά. Άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν το σωστό μήνυμα – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία. Αυτό με κάνει αισιόδοξο», δήλωσε επίσης ο Γερμανός τραπεζίτης αναφερόμενος στο ότι δε χρειάζονται άλλα έκτακτα μέτρα, όπως αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συμφωνώντας έτσι με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Όσον αφορά το «αγγλοσαξονικό μέτωπο», Βρετανία και ΗΠΑ προέβαλαν διαφορετικές στρατηγικές ανάκαμψης στο Νταβός, με τη μία να καλεί για βαθιές περικοπές δαπανών και τη δεύτερη να προειδοποιεί κατά δραστικών μέτρων. ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε τις υπόλοιπες κυβερνήσεις να αντιγράψουν την χώρα του, περικόπτοντας δαπάνες και μειώνοντας τα χρέη, επισημαίνοντας ότι τα χρέη συνιστούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και στο εμπόριο.
Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εμπορίου ζήτησαν την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ντόχα, καλώντας τους διαπραγματευτές να κάνουν περισσότερους συμβιβασμούς. Παρ’ όλα αυτά, οι υπουργοί της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Ν. Αφρικής διαμαρτυρήθηκαν ότι οι συμβιβασμοί που έχουν κάνει μέχρι στιγμής δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες κινήσεις εκ μέρους των πλούσιων χωρών.
Τέλος, ο κίτρινος γίγαντας, η Κίνα δεσμεύθηκε, μέσω του υπουργού Εμπορίου της, να ανοίξει το γιουάν της σε μεγαλύτερη διαπραγμάτευση ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές της την προσεχή πενταετία.
Ανησυχίες πετρελαϊκών γιγάντων
Τις έντονες ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών πετρελαίου στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασαν διευθύνοντες σύμβουλοι πετρελαϊκών γιγάντων, όπως Royal Dutch Shell και ΒΡ.
Επιπροσθέτως, ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, διαβεβαίωσε ότι δεν δέχεται καμία πίεση από τη Ρωσία να αποφύγει τον αγωγό Nabucco. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δίνει την ίδια προτεραιότητα τόσο στον αγωγό Nabucco -που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Γεωργίας- όσο και σε άλλους αγωγούς στις γειτονικές χώρες της Κασπίας.