Χαοτική συνεχίζει να είναι είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο. Μεταβατική Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει η Μουσουλμανική αδελφότητα, η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη της Αιγύπτου.
Οι τεράστιες διαδηλώσεις, που γίνονται δίχως κομματική ή πολιτική προτροπή, ζητούν μια νέα, άσπρη, σελίδα στην ιστορία της Αιγύπτου, με την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ και το τέλος στην οικογενειοκρατία στην εξουσία.
Οι διεθνείς πιέσεις προς τον Πρόεδρο είναι μεγάλες και φαίνεται πως θα υποχρεωθεί να κάνει παραχωρήσεις, όπως να προχωρήσει στην κυβέρνηση εθνική ενότητας για ένα έτος και μετά από τη λήξη αυτής να διενεργηθούν ελεύθερες, δημοκρατικές εκλογές.”Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει” φωνάζουν οι διαδηλωτές, ζητώντας άμεση ανατροπή του καθεστώτος. Είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος βιώνει διαδηλώσεις τέτοια έντασης, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.
Η “επανάσταση του ψωμιού” σε όλο τα Μάκρεμπ έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις για τις “ασταθείς” “δημοκρατίες” τους.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, είναι σε αυτό το αξίωμα 30 χρόνια, παρά τη διενέργεια εκλογών. Ο Αιγυπτιακός λαός τον βιώνει περισσότερο σαν δικτάτορα παρά σαν Πρόεδρο.
Με τις τιμές των βασικών αγαθών να έχουν εκτοξευτεί για το βιωτικό επίπεδο των αραβόφωνων χωρών της Βόρειας Αφρικής, ο Αιγυπτιακός λαός έφτασε στο απόλυτο σημείο αγώνα του: τη βίαιη διαδήλωση απέναντι στο καθεστώς.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου όρισε το Σάββατο, νέο Πρωθυπουργό της Χώρας και νέο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Δύο κινήσεις που αφενός έχουν ως στόχο την παραμονή του στην προεδρία, αλλά και δίνουν και το στίγμα του για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση παραίτησής του.
Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει πρόεδρος, παρά την κατακραυγή από τον Αιγύπτιο λαό.
Χρονικό
Τρίτη
Δραπέτευσαν δυο αστυνομικοί κατηγορούμενοι για θάνατο ακτιβιστή (19:32)
Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για βασανισμό μέχρι θανάτου ενός ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, που η υπόθεση του έγινε διάσημη από τους “ακτιβιστές του διαδικτύου”, δραπέτευσαν από τη φυλακή στην Αλεξάνδρεια, δήλωσαν σήμερα η ασφάλεια και νομικές πηγές.
Μια από τις κινητήριες δυνάμεις για τις εκκλήσεις της Αιγύπτου για την αλλαγή που οδήγησαν στις μαζικές διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν μια ομάδα στο Facebook που έχει συσταθεί από τους ακτιβιστές που είχαν εξοργιστεί από το θάνατο του Χαλέντ Σαΐντ, ο οποίος κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.
Οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν σε δίκη τον Ιούλιο κατηγορούμενοι για την παράνομη σύλληψη και τον βασανισμό του Σαΐντ, ο οποίος πέθανε στη φυλακή όπου τον κρατούσαν. Οι κρατικές αρχές είχαν ανακοινώσει επίσημα ότι έπαθε ασφυξία μετά τη χρήση ναρκωτικών.
Μια νομική πηγή δήλωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με έναν από τους αστυνομικούς που ρώτησε αν θα πρέπει να μείνει έξω από τη φυλακή ή να παραδοθεί στην αστυνομία.
Πηγές των υπηρεσιών Ασφαλείας ανέφεραν ότι οι δύο αστυνομικοί δραπέτευσαν από τη φυλακή μαζί με πολλούς άλλους συγκρατούμενούς τους. Οι Αιγύπτιοι λένε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δρουν χωρίς να τιμωρούνται στο πλαίσιο του νόμου για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την επ’ αόριστον κράτηση και την καταστολή των αντικυβερνητικών δραστηριοτήτων. Η κατάργηση του νόμου αυτού είναι ένα από τα κορυφαία αιτήματα των μαζικών διαμαρτυριών που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη.
Η κυβέρνηση λέει ότι ο νόμος για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.
Ελ Μπαραντέι: Σενάρια για «μετά-Μουμπάρακ» εποχή (19:06)
Ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι παρουσίασε σενάρια για την “μετά-Μουμπάρακ” εποχή σε δυτικούς διπλωμάτες, έγινε σήμερα γνωστό από αιγυπτιακή πολιτική πηγή.
Οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν τηλεφωνικά με την πρέσβειρα των ΗΠΑ και τον πρεσβευτή της Βρετανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η πρεσβευτής της, Μάργκαρετ Σκόμπι, είχε συνομιλίες με τον αντιφρονούντα ο οποίος υποστηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που λαμβάνουν χώρα από τις 25 Ιανουαρίου.
Ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος διορίστηκε το Σάββατο, η ευθύνη για μια μεταβατική Προεδρία. Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Σε ένα άλλο σενάριο, ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να σχηματιστεί ένα προεδρικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τρεις προσωπικότητες, έναν στρατιωτικό και δύο πολίτες, που θα διαχειριστούν τη μετάβαση μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.
Ελ Μπαραντέι: Δεν θα δικαστεί αν παραιτηθεί ο Μουμπάρακ (16:29)
Ο Αιγύπτιος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επιθυμεί “μια αξιοπρεπή έξοδο” για τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χούρα.
“Είμαι υπέρ μιας αξιοπρεπούς εξόδου για τον πρόεδρο Μουμπάρακ”, δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν σήμερα την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια.
“Θα γυρίσουμε σελίδα. Συγχωρούμε το παρελθόν”, πρόσθεσε αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θα δικαστεί αν εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ζητούν οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση.
Όμως δεν συμφωνούν όλοι στο κίνημα της αμφισβήτησης με τις δηλώσεις αυτές. “Θέλουμε να δικαστεί ο Μουμπάρακ. Ο Ελ Μπαραντέι δεν μιλάει εξ ονόματός μας”, δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Ουάκεντ της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Κεφάγια.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα τάχθηκε σήμερα υπέρ “μιας αλλαγής μέσω του διαλόγου στην Αίγυπτο”, χωρίς να ταχθεί ρητά υπέρ της αποχώρησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
“Μια επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 25 Ιανουαρίου είναι αδύνατη, όμως πρέπει να προχωρήσουμε με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο”, δήλωσε ο Μούσα μιλώντας στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια.
Στο ερώτημα αν υποστηρίζει την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ, ο Μούσα, ο οποίος είναι Αιγύπτιος και χαίρει κάποιας δημοτικότητας στη χώρα του, αρκέσθηκε να απαντήσει ότι είναι βέβαιος ότι ο αρχηγός του κράτους “θέτει το συμφέρον της Αιγύπτου πάνω απ’ όλα”.
Όμως ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε πως υποστηρίζει “τους νέους που διαδηλώνουν και τις διεκδικήσεις τους”.
Ο ίδιος απέτινε επίσης φόρο τιμής στο στρατό για τη “θαυμάσια θέση του”, αφού υποσχέθηκε πως δεν θα ανοίξει πυρ εναντίον του πλήθους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι διατεθειμένος να ηγηθεί της χώρας σε μια μεταβατική περίοδο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι “δεν διεκδικεί την ηγεσία”. “Όμως είμαι έτοιμος να υπηρετήσω τη χώρα μου από οποιαδήποτε θέση μου ζητηθεί”, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί νωρίς το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια, έγινε γνωστό από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 50.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το τέμενος Κάιντ Ιμπραήμ και το σιδηροδρομικό σταθμό, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, πριν ξεκινήσουν πορεία κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου.
-Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέταξε την αποχώρηση όλου του “μη αναγκαίου” διπλωματικού και άλλου κυβερνητικού προσωπικού της από την Αίγυπτο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχίσει να διευκολύνει την εκκένωση των πολιτών των ΗΠΑ που θέλουν να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο, σημειώνοντας πάντως ότι “οι πτήσεις ενδέχεται να διακοπούν και η μεταφορά προς το αεροδρόμιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των διαδηλώσεων”.
«Εάν θέλει να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει» (11:51)
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προειδοποιεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Independent, ότι, εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ “θέλει πραγματικά να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει”.
“Όταν ένα καθεστώς αποσύρει τελείως την αστυνομία από τους δρόμους του Καΐρου, όταν οι βάνδαλοι ανήκουν στη μυστική αστυνομία και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι χωρίς τον Μουμπάρακ, η χώρα θα βυθισθεί στο χάος, αυτό συνιστά εγκληματική πράξη…Εάν θέλει να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει”, λέει.
Η αιγυπτιακή αστυνομία εξαφανίσθηκε αιφνιδίως το βράδυ της Παρασκευής από τους δρόμους των πόλεων της χώρας, αλλά οι αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή την επιστροφή της, που έγινε αισθητή από χθες.
Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να γίνει πρόεδρος, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι διατεθειμένος να ασκήσει την προσωρινή προεδρία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, απάντησε: “Εάν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους όλων για αυτά που θα πρέπει να κάνω γι΄αυτούς…θα το κάνω”.
Ο πρώην διπλωμάτης δηλώνει επίσης ότι “τελικά, ο αιγυπτιακός στρατός θα συνταχθεί με τον λαό”.
“Τελικά, όταν κάθε στρατιωτικός θα βγάλει τη στολή του, ανήκει στον λαό, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, την ίδια καταστολή, την ίδια αδυναμία να ζήσει μία αξιοπρεπή ζωή. Άρα τελικά, δεν πιστεύω ότι θα πυροβολήσουν εναντίον του λαού”, λέει.
Πενήντα αιγυπτιακές ΜΚΟ καλούν τον Μουμπάρακ να αποσυρθεί (11:00)
Πενήντα αιγυπτιακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ “να αποσυρθεί” από την εξουσία “για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία”.
“Ο πρόεδρος Μουμπάρακ οφείλει να σεβασθεί τη βούληση του αιγυπτιακού λαού και να αποσυρθεί για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τις σημαντικότερες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιγύπτου, όπως το Κέντρο Μελετών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου, η Αιγυπτιακή Ένωση Οικονομικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων και το Αραβικό Κέντρο για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Οι οργανώσεις ζητούν επίσης “νέο Σύνταγμα το οποίο θα συνταχθεί από μία επιτροπή που θα αντιπροσωπεύει όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς και την κοινωνία των πολιτών”.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Αιγύπτου ζητούν επίσης “τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός έξι μηνών υπό την εποπτεία της δικαιοσύνης”.
Η κρατική τηλεόραση καλεί τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους (10:31)
Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν να συμμετάσχουν στις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, που, όπως μετέδωσε, μπορεί να έχουν βίαιη εξέλιξη.
Η κρατική τηλεόραση, η οποία ελέγχεται στενά από την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχει μεταδώσει πλάνα από τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις.
Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, από την πλευρά της, να διοργανώσει διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον Μουμπάρακ.
Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο του Καΐρου (08:34)
Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καΐρου για μία γιγάντια διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που οργανώνεται σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του αιγύπτιου προέδρου και κρατούν αφίσες που εικονίζουν τον Χόσνι Μουμπάρακ απαγχονισμένο.
Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το καθεστώς.
Ελικόπτερα πετούν επάνω από το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και ο στρατός ελέγχει πολλές από τις προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης.
Δευτέρα
“Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η καταπολέμηση της φτώχειας” (23:52)
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Όμαρ Σουλεϊμάν, δήλωσε απόψε ότι προτεραιότητες της νεοδιορισμένης κυβέρνησης της χώρας είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και της διαφθοράς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με την τηλεόραση ο Σουλεϊμάν είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί με σκοπό να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των χαμηλών ημερομισθίων και του υψηλού πληθωρισμού.
Ο αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα (22:43)
Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Όμαρ Σουλεϊμάν δήλωσε απόψε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, του ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα ενώ συνεχίζονται, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν ο διάλογος θα αφορά και “συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις”, κάτι που ζητούν οι διαδηλωτές.
“Ο πρόεδρος μου ανέθεσε σήμερα να ξεκινήσω άμεσα επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αρχίσουμε διάλογο για όλα τα θέματα που συνδέονται με τη συνταγματική και νομοθετική μεταρρύθμιση”, είπε ο αντιπρόεδρος σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προκηρύξει νέες εκλογές για ορισμένες αμφισβητούμενες έδρες του κοινοβουλίου. Οι τελευταίες εκλογές στην Αίγυπτο έγιναν τον Νοέμβριο και τις κέρδισε με μεγάλη διαφορά το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.
Αραβικός Σύνδεσμός υπέρ «ειρηνικής μετάβασης» (21:25)
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια “ειρηνική μετάβαση” στην Αίγυπτο, όπου ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κίνημα αμφισβήτησης από την περασμένη εβδομάδα.
“Πρέπει να υπάρξει ένας ειρηνικός τρόπος να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, μια ειρηνική μετάβαση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ερωτηθείς για το είδος της μετάβασης στην οποία αναφέρεται, ο Μούσα απάντησε: “από τη μία εποχή στην άλλη”.
Ο αιγυπτιακός στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών αύριο (20:35)
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση την παραμονή της “πορείας ενός εκατομμυρίου” ανθρώπων που προβλέπεται για την Τρίτη, και θα ζητήσει την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν “νόμιμες” τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού, που διαδηλώνει εδώ και μια εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση τους.
Απευθυνόμενος στον “μεγάλο λαό της Αιγύπτου”, ο στρατός κρίνει “νόμιμες” τις διεκδικήσεις του και διαβεβαιώνει, ότι δεν θα προσφύγει “στη χρήση βίας εναντίον του αιγυπτιακού λαού”.
“Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνική μορφή διασφαλίζεται για όλους”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και η κρατική τηλεόραση.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει τη νέα κυβέρνηση και καλεί στις διαδηλώσεις (19:40)
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, απέρριψε τη νέα κυβέρνηση της χώρας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το σχηματισμό της από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ σήμερα, έβδομη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
“Η Μουσουλμανική Αδελφότητα (…) δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή της στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που δεν σέβεται την επιθυμία του λαού”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Εξάλλου, η οργάνωση “καλεί το λαό να συνεχίσει και να συμμετέχει στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο ώστε όλο το καθεστώς -ο πρόεδρος, το κόμμα, οι υπουργοί και το κοινοβούλιο- να αποχωρήσει από την εξουσία”, προσθέτει.
Η Αίγυπτος σε συνεννόηση με το Ισραήλ μετακίνησε στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά (19:35)
Η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο, δήλωσαν σήμερα ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Η άδεια δόθηκε ως απάντηση σε σχετικό αίτημα από το Κάιρο, και οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στο νότιο Σινά, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε ένα τέτοιο αίτημα.
Το αχανές τριγωνικό τμήμα της ερήμου μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι σε μεγάλο βαθμό αποστρατικοποιημένο, βάσει της συνθήκης ειρήνης του 1979 μεταξύ των δύο χωρών.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι “το Ισραήλ κοιτάζει αλλού”, καθώς η Αίγυπτος αναπτύσσει δυνάμεις στο Σινά “για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα της ξεφύγει εκεί”.
Η τελευταία φορά που το Ισραήλ επέτρεψε στην Αίγυπτο να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις της στο Σινά, ήταν το 2005 που απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Γάζα, και η Αίγυπτος τοποθέτησε συνοριοφύλακες από τη δική της πλευρά των συνόρων με τη Γάζα για να μην επιτρέπει στους παλαιστίνιους μαχητές να κάνουν λαθρεμπόριο όπλων.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από το Σινά το οποίο είχε καταλάβει στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967 -ολοκλήρωσε την αποχώρηση του το 1982.
Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές περιμένουν αύριο στην Αλεξάνδρεια (17:34)
Από μέλος της επιτροπής υποστήριξης του αντιφρονούντος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι έγινε γνωστό ότι μια “πορεία ενός εκατομμυρίου” ατόμων έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη, στην Αλεξάνδρεια, μετά από έκκληση του κινήματος αμφισβήτησης που ζητεί την πτώση του καθεστώτος.
Την ίδια στιγμή ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν έχει αναλάβει μια “εθνική αποστολή σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή”, δήλωσε στο Ρόιτερς σήμερα.
Είπε ότι θα αρχίσει την εργασία του την Τρίτη το πρωί, μόλις ορκιστεί στο νέο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, σε αντικατάσταση του Γιούσεφ Μπούτρος Γάλι.
Η Egyptair περιορίζει τις πτήσεις της βάσει της απαγόρευσης κυκλοφορίας (17:20)
Η αεροπορική εταιρεία της Αιγύπτου Egyptair ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση όλων των εσωτερικών και των εξωτερικών της πτήσεων μεταξύ των 15:00 και των 8:00 από σήμερα μέχρι νεωτέρας, διευκρινίζοντας ότι τα ωράρια ορισμένων πτήσεών της θα τροποποιηθούν βάσει των ωρών της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η εταιρεία ζήτησε επίσης από τους επιβάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με την Egyptair για να ενημερωθούν για τις αλλαγές των ωραρίων των δρομολογίων της.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που έχει επιβληθεί από την Παρασκευή στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια παρατάθηκε κατά μία ώρα χθες και διαρκεί από τις 15:00 ως τις 8:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν εμπόδισε χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρωθούν σήμερα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωση), στο κέντρο του Καΐρου, για να ζητήσουν την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματιστεί στη διάρκεια της εξέγερσης
Αφέθηκαν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα (16:26)
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι δημοσιογράφοι της αγγλικής υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα που είχαν συλληφθεί νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο διευκρίνισε ότι ήταν έξι κι όχι πέντε, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν μια κάμερα από το προσωπικό του δικτύου, προσέθεσε το Αλ Τζαζίρα, το οποίο μετέδωσε την είδηση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του με έκτακτο δελτίο στο αραβικό του δίκτυο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα την απελευθέρωση των συλληφθέντων δημοσιογράφων του δικτύου και είχε εκφράσει ανησυχία για την απαγόρευση της λειτουργίας του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο.
“Μας ανησυχεί το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο και η σύλληψη των ανταποκριτών του. Η Αίγυπτος πρέπει να είναι ανοιχτή και οι δημοσιογράφοι να αφεθούν ελεύθεροι”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Π.Τζ. Κρόουλι σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο δίκτυο του Twitter.
Σε διάλογο με την αντιπολίτευση καλεί η ΕΕ – Έκοψαν και τα τρένα (15:41)
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να αρχίσει “αμέσως” διάλογο με την αντιπολίτευση, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση αληθινών μεταρρυθμίσεων και να απαντηθούν οι προσδοκίες των πολιτών που έχουν βγει στους δρόμους.
Οι αρχές πρέπει να ξεκινήσουν “ένα σοβαρό διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό πρέπει να γίνει αμέσως”, δήλωσε η Άστον απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της σε μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
“Πρέπει να δοθεί επειγόντως απάντηση” στις προσδοκίες των διαδηλωτών για περισσότερη δημοκρατία “με συγκεκριμένες και πραγματικές πρωτοβουλίες”, πρόσθεσε.
Η Άστον κάλεσε επίσης τις αιγυπτιακές αστυνομικές δυνάμεις “να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση” απέναντι στους διαδηλωτές και ζήτησε για μια ακόμη φορά την απελευθέρωση “όλων των ειρηνικών διαδηλωτών”.
Στο μεταξύ, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων διακόπηκε σήμερα, παραμονή μιας μεγάλης πορείας με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.
“Η κυκλοφορία των τρένων σταμάτησε”, ανακοίνωσε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής.
Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται από τους διαδηλωτές ως προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να οργανωθούν, καθώς το Ίντερνετ εξακολουθεί να μην λειτουργεί στη χώρα και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων λειτουργούν μόνο σποραδικά.
Τεράστιες καταστροφές από τις λεηλασίες αρχαίων (14:20)
Αρκετές αποθήκες που περιέχουν αρχαία αιγυπτιακά κειμήλια λεηλατήθηκαν και μερικά από τα αντικείμενα που υπήρχαν σ’ αυτές εκλάπησαν και υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν σήμερα αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στις αποθήκες.
Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε αποθήκη στο μουσείο Καντάρα κοντά στην πόλη Ισμαηλία στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία περιείχε 3.000 αντικείμενα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο, δήλωσε πηγή στην τουριστική αστυνομία.
Πολλά από τα αντικείμενα βρέθηκαν στο Σινά από τους Ισραηλινούς αφού κατέλαβαν τη χερσόνησο κατά τον πόλεμο του 1967 και είχαν επιστραφεί πρόσφατα στην Αίγυπτο.
Ένας εργαζόμενος στην αποθήκη είπε ότι αυτοί που την λεηλάτησαν είπαν ότι ψάχουν για χρυσό. Ο εργαζόμενος τους είπε ότι δεν υπάρχει χρυσός, όμως αυτοί συνέχισαν να λεηλατούν την αποθήκη, σπάζοντας μερικά αντικείμενα και παίρνοντας μαζί τους άλλα.
Ένας αρχαιολόγος είπε πως αποθήκες κοντά στις πυραμίδες της Σακάρα και του Άμπου Σιρ λεηλατήθηκαν επίσης. “Σε άλλες τοποθεσίες, φρουροί και χωρικοί κατάφεραν να απωθήσουν τις επιθέσεις συμμοριών που ήθελαν να λεηλατήσουν”, δήλωσε ο αρχαιολόγος.
Νέα Κυβέρνηση της Αιγύπτου – Παραμένουν κλειστές αύριο οι Τράπεζες (14:01)
Η Αίγυπτος σχημάτισε τη νέα κυβέρνησή της και αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήταν δημοφιλής μεταξύ των ξένων επενδυτών, και τον υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο επέκριναν οι διαδηλωτές για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις, έκαναν γνωστό σήμερα πηγές.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιούσεφ Μπούτρος-Γάλι αντικαταστάθηκε από τον Γκαουντάτ ελ-Μαλτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ελεγκτικού συμβουλίου και έγινε δημοφιλής επειδή αντιμετώπισε τη διαφθορά, δήλωσε μια πηγή. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως ο Ελ-Μαλτ διέψευσε την πληροφορία ότι διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών.
Η ίδια πηγή, καθώς και μια άλλη πολιτική πηγή, δήλωσαν πως ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου ενώ είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.
Αναλυτικά στο πλαίσιο του ανασχηματισμού άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Άμυνας.
Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών. Ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών. Η Σαμίχα Φάουζι Ιμπραήμ διορίσθηκε υπουργός Εμπορίου.
Ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, διορίσθηκε νέος υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές για τρίτη ημέρα αύριο Τρίτη και πως δεν έχει προς το παρόν οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους.
“Θα παρακολουθούμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση”, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Χισάμ Ραμίζ προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Νέος αρχηγός υπηρεσιών πληροφοριών – Ανοιχτή η διώρυγα του Σουέζ (12:15)
Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε σήμερα ένα νέο αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό Τύπο.
Ως αντικαταστάτη του Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος προήχθη το Σάββατο στο αξίωμα του αντιπροέδρου, το οποίο είχε καταργηθεί πριν από 30 χρόνια, ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών τον στρατηγό Μουράντ Μοουάφι, πρώην κυβερνήτη του Βορείου Σινά, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ-Αχράμ.
Στο μεταξύ, ο Άχμεντ αλ-Μάναχι, μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανακοίνωσε πως η διώρυγα λειτουργεί σήμερα κανονικά. “Η Διώρυγα του Σουέζ λειτουργεί κανονικά … Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στους τόπους εργασίας τους, τους εργαζομένους που χρειάζονται για να συνεχιστεί η ροή πλοίων μέσω της διώρυγας”, δήλωσε ο Αλ-Μανάχι.
Γενική απεργία σήμερα και αύριο – “Ο στρατός πρέπει να αποφασίσει” (10:28)
Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία “διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων” ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
“Αποφασίστηκε στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιηθεί αύριο πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων”, δήλωσε ο Εϊντ Μοχαμάντ, ένας από τους οργανωτές.
“Αποφασίσαμε επίσης να αρχίσουμε ανοικτή γενική απεργία”, πρόσθεσε.
Την πρόταση για απεργία διατύπωσαν πρώτοι οι εργαζόμενοι στο Σουέζ. “Συμφωνήσαμε με τους εργαζόμενους στο Σουέζ και θα αρχίσουμε γενική απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας”, τόνισε ο Μοχάμεντ Ουακέντ, ένας από τους οργανωτές.
“Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ”, γράφει ένα από τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες που στάλθηκαν εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.
Οι διαδηλωτές απέρριψαν τον διορισμό από τον Μουμπάρακ δύο στρατιωτικών στη θέση του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Οι υποσχέσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να κατευνάσει την οργή του αιγυπτιακού λαού απέτυχαν με τους διαδηλωτές να επιμένουν να εγκαταλείψουν την εξουσία ο αιγύπτιος πρόεδρος και οι συνεργάτες του.
Η συμμαχία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει το ισλαμιστικό κίνημα Αδελφοί Μουσουλμάνοι στράφηκε στον πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι για να σχηματίσει μια εθνικής ενότητας και να έρθει σε επαφή με τους στρατιωτικούς.
Στο μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά η τάξη και η ασφάλεια στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Περισσότεροι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους με στόχο να ηρεμήσουν οι κάτοικοι που πανικοβλήθηκαν από τις μαζικές λεηλασίες που ακολούθησαν τις ταραχές.
Ο στρατός έχει αναλάβει να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να σκοπεύει να στραφεί κατά των διαδηλωτών.
“Τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα. Θα επιτρέψουμε τις διαδηλώσεις. Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Ακούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές. Δεν είμαστε εδώ για να σταματήσουμε κανέναν. Αυτοί είναι οι δικοί μας άνθρωποι”, υπογράμμισε ο ταξίαρχος Ατέφ Σαΐντ από το Σουέζ.
Μόνο ο στρατός υποστιρίζει τον Μουμπάρακ (09:09)
Ο στρατός είναι ο τελευταίος πυλώνας του καθεστώτος Μουμπάρακ απέναντι στη λαϊκή εξέγερση που δεν εξασθενεί παρά την αιματηρή καταστολή, επισημαίνουν σήμερα τα κύρια άρθρα πολλών γαλλικών εφημερίδων.
“Ο αιγύπτιος πρόεδρος βρήκε δύο στρατηγούς που δέχθηκαν να αποτελέσουν εγγύηση για το καθεστώς του κάνοντας ένα “μπάλωμα” που δεν ξεγελά κανέναν”, γράφει η Liberation. “Ο Ουμπού θεώρησε ότι είναι Ραμσής: θέλησε να ιδρύσει μία νέα δυναστεία φαραώ με γαλόνια. Αλλά αυτή τη φορά ο λαός αντιτάχθηκε, ενισχυμένος από το παράδειγμα της Τυνησίας. Όπως φαίνεται, ο στρατός κρατά στα χέρια του την τύχη της Αιγύπτου”.
“Το ερώτημα που ετέθη, χθες στην Τυνησία, αύριο στην Αίγυπτο ή αλλού, είναι το ερώτημα της μετάβασης”, σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix. “Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι στρατιωτικοί έχουν στα χέρια τους πολλά χαρτιά…η σύνεση θα υπαγόρευε οι στρατιωτικοί του Καΐρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Τύνιδα. Δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά μπορεί να αποτρέψει την αιματοχυσία”.
“Η διατήρηση στη θέση του, η ελπίδα ότι το κίνημα θα αποδυναμωθεί, η στήριξη στον στρατό. Από την Παρασκευή, αυτή είναι η στρατηγική του Αιγύπτιου προέδρου”, γράφει η Ouest-France.
Αν και προσπαθούν να αποφύγουν να εμφανισθούν ότι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, οι δυτικές πρωτεύουσες επιθυμούν την πειθαρχημένη μετάβαση, γεγονός που σημαίνει ότι ο στρατός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αλλά και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν μπορεί πλέον να αποτελεί προτεραιότητα”, γράφει η Le Figaro.
“Διορίζοντας αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό δύο ανώτατους στρατιωτικούς, ο Μουμπάρακ έθεσε την τύχη του και την τύχη της Αιγύπτου ανάμεσα στα χέρια του στρατού. Στην Τυνησία, ο στρατός διαδραμάτισε κύριο ρόλο στην πτώση του Μπεν Άλι. Στην Αίγυπτο, είναι το τελευταίο πρόχωμα του καθεστώτος”.
Επιστολή Μουμπάρακ στο νέο πρωθυπουργό (01:21)
Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είπε χθες, Κυριακή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στο νέο πρωθυπουργό που διόρισε, ότι η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου θα πρέπει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό.
Το γράμμα Μουμπάρακ στον πρωθυπουργό του, θέτει θέματα συζήτησης μίας πολιτικής μεταρρύθμισης. “Απαιτώ από εσένα επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας “, γράφει στην επιστολή του ο Μουμπάρακ, όπως ανέφερε το κρατικό κανάλι. “Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μέγιστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών ” τονίζει, τελειώνοντας στην επιστολή του.
Κυριακή
Διατάζουν την αστυνομία να επαναδραστηριοποιηθεί (21:39)
Ο αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε σήμερα την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από Δευτέρα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων.
Από το βράδυ της Παρασκευή, οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της, αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.
Στο μεταξύ, από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρείς μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Κάιρου.
Μουμπάρακ: Να αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία (21:29)
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε σήμερα από τον διορισμένο πρωθυπουργό Αχμαντ Σαφίκ να ενεργήσει κατά προτεραιότητα για “να αποκατασταθεί η ηρεμία” στη χώρα που επί έξι ημέρες ζει την εξέγερση των πολιτών κατά του καθεστώτος του , σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής του με το νέο πρωθυπουργό και την παρουσία του επίσης διορισμένου αντιπροέδρου της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν, ο κ. Μουμπάρακ καθόρισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αρχίζοντας “από την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας”, σύμφωνα με το ΜΕΝΑ.
Ο κ. Μουμπάρακ κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσες, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή.
Ο Ελ Μπαραντέι μίλησε στην μεγάλη διαδήλωση στο Κάιρο (20:27)
Ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι έφτασε αργά το βράδυ σήμερα στην κεντρική πλατεία Tahrir του Καίρου, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες Αιγύπτιοι που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ.
Κατά την άφιξή του, ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης κ. Ελ Μπαραντέι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που φώναζε: “Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς Μουμπάρακ” και “Θυσιάζουμε την ψυχή και το αίμα μας για την πατρίδα”.
Ο κ. Ελ Μπαραντέι απάντησε: “Τώρα πιά δεν μπορεί να κάνουμε πίσω” ,'”Θέλετε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Έχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα: το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο”.
“Αντιμετωπίζω με σεβασμό το λαό της Αιγύπτου και τους ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται σε λίγες ημέρες” πρόσθεσε ο κ. Ελ Μπαραντέι καταχειροκροτούμενος.
Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε κατηγορηματικά ότι “Ο κ. Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα κιόλας”.
Πάντως, στην πλατεία Tahrir δεν ήταν μόνο υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους για αλλαγή στο πρόσωπό του, αλλά και επικριτές του που δήλωναν ότι είναι απογοητευμένοι από την τακτική του, γιατί περίμεναν να έχει οργανώσει πολύ καλύτερα την αντιπολίτευση. Άλλοι έλεγαν ότι είναι ευκαιριακός επισκέπτης στη χώρα του, άλλοι ότι δεν έχει δείξει ακόμα ότι είναι ικανός για την ηγεσία της Αιγύπτου και κάποιοι υποστήριξαν ότι ο αντικαταστάτης του Μουμπάρακ θα πρέπει να προέλθει από το στρατό της χώρας.
Στις διαδηλώσεις από σήμερα και ο Ελ Μπαραντέι (18:27)
Ο αιγύπτιος αντιφρονών και τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι προγραμματίζει να μετάσχει στις διαδηλώσεις των πολιτών που θα συνεχιστούν και σήμερα το βράδυ στην πλατεία Tahrir στο Κάιρο, με αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ, έγινε γνωστό στέλεχος της αντιπολίτευσης.
“Ο δόκτορ Ελ Μπαραντέι θα μετάσχει στις διαδηλώσεις στην πλατεία Tahrir”, ανέφερε ο Μουστάφα Ελ-Ναγκάρ και πρόσθεσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ελ Μπαραντέι θα ενωθεί με το πλήθος των συμπατριωτών του που διαδηλώνουν για έκτη ημέρα σήμερα.
Ο κ. Ελ Ναγκάρ είναι ο συντονιστής της Εθνικής Συμμαχίας για την Αλλαγή, συνασπισμός της αντιπολίτευσης που ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα και του οποίου ηγείται ο κ. Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ελ Μπαραντέι: Να αποχωρήσει «σήμερα» ο Μουμπάρακ – κριτική στις ΗΠΑ (17:54)
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, δήλωσε σήμερα ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία “σήμερα”, ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
“Έχει γίνει ξεκάθαρο από όλους στην Αίγυπτο ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα”, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευθείς το 2005 με το Νόμπελ Ειρήνης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
“Πρέπει να φύγει σήμερα (…) ώστε να ακολουθήσει μία ειρηνική μετάβαση σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών”, πρόσθεσε.
“Ο λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση -την εντολή- να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας”, επεσήμανε ο ΕλΜπαραντέι.
“Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου”, υπογράμμισε.
Ο ΕλΜπαραντέι επεσήμανε άλλωστε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι οι ΗΠΑ “χάνουν την αξιοπιστία τους” ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ.
“Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά από τον αιγυπτιακό λαό να πιστέψει ότι ένας δικτάτορας που είναι στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια θα είναι ο άνδρας που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία”, εκτίμησε ο ΕλΜπαραντέι από το Κάιρο.
“Κάθε ημέρα χάνετε την αξιοπιστία σας”, κατηγόρησε τις ΗΠΑ.
“Από τη μία μεριά μιλάτε για δημοκρατία, για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη εξακολουθείτε να υποστηρίζετε έναν δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του”, δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι. “Θα ήταν καλύτερο αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ο τελευταίος που θα πει στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι έχει έρθει η ώρα να φύγει”.
Μουσουλμανική Αδελφότητα υπέρ Μπαραντέι στις «διαπραγματευσεις» με Μουμπάρακ (16:25)
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις “διαπραγματεύσεις” του με το καθεστώς του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.
Η Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή -της οποίας ηγείται ο ΕλΜπαραντέι- και στην οποία συμμετέχουν πολλές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και η Μουσουλμανική Αδελφότητα- εξουσιοδότησαν τον ΕλΜπαραντέι να “διαπραγματευτεί με το καθεστώς”, όπως δήλωσε ο Σάαντ αλ Κατάτνι.
Εξάλλου, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε σήμερα τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προχώρησε χθες ο Μουμπάρακ. “Πρόκειται για μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διεκδικήσεις του λαού”, έκρινε η οργάνωση.
Ομάδες φρούρησης κατοίκων για αποτροπή λεηλασιών (16:07)
Συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Ομάδες φρούρησης των ίδιων των κατοίκων συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, με στόχο να αποτρέψουν όποιον θέλει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους και να βλάψει τις οικογένειές τους.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννη Σιώκα που δήλωσε ότι και εκείνος ήταν το βράδυ μαζί με Έλληνες και Αιγύπτιους στο δρόμο κρατώντας ρόπαλο στο χέρι, για να προστατεύσει το βιός του και την οικογένειά του.
Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου και η εικόνα της πόλης δεν θυμίζει τίποτε πλέον από το πολύβουο Κάιρο που γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγες μέρες.
Τα καταστήματα είναι κλειστά σε όλο το κέντρο της πόλης, πολλές βιτρίνες είναι σπασμένες και πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 16.00 ξεκινά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που διαρκεί μέχρι τις 8 το πρωί.
Εξάλλου, τα καταστήματα τραπεζών και κεντρικών οργανισμών είναι κλειστά και όσον αφορά το ίντερνετ συνεχίζει να μη λειτουργεί.
Εντείνεται η στρατιωτική παρουσία στην διαδήλωση στο Κάιρο (16:01)
Τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Εντωμεταξύ δύο στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ενώ στην πλατεία έκαναν την εμφάνισή τους και περισσότερα φορτηγά του στρατού, ενώ μεγαλώνει το πλήθος των συγκεντρωμένων, σύμφωνα πάντα με αυτόπτες μάρτυρες.
Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι αιγύπτιοι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία και στις γύρω περιοχές αψηφώντας το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που άρχισε να ισχύει από τις 4 το απόγευμα.
14 νεκροί από εξέγερση – απόδραση σε φυλακή (15:54)
Οι σωροί 14 ανθρώπων μεταφέρθηκαν σε ένα τζαμί που βρίσκεται κοντά στη φυλακή Αμπου Ζάαμπαλ στο ανατολικό Κάιρο έπειτα από την εξέγερση που σημειώθηκε χθες το βράδυ, όπως μεταδίδει ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
“Όλοι οι κρατούμενοι της φυλακής Αμπου Ζάαμπαλ απέδρασαν μετά την εξέγερση”, δήλωσαν κάτοικοι της συνοικίας όπου ακούγονταν πυροβολισμοί μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Ένα μέλος των επιτροπών κατοίκων, που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία των γειτονιών, δήλωσε από τη μεριά του ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και δύο αστυνομικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι κρατούμενοι.
Νωρίτερα, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει ότι δεκάδες πτώματα κείτονταν στο δρόμο κοντά στη φυλακή Αμπου Ζάαμπαλ, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τις συνθήκες θανάτου τους. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι “ακόυστηκαν πυροβολισμοί από το εσωτερικό και το εξωτερικό της φυλακής”.
Επίσκεψη ισχύος από Μουμπάρακ στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού (14:32)
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μίας συνάντησης.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Μουμπάρακ να συναντά το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν και άλλους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο αιγύπτιος πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης.
“Δεν ήταν απόδραση, ήταν Απελευθέρωση” (14:20)
Τριάντα τέσσερα μέλη της οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανάμεσά τους και μέλη του πολιτικού της γραφείου, κατάφεραν να φύγουν από τη φυλακή που κρατούνταν όταν την εγκατέλειψαν οι φρουροί, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οργάνωσης.
“Υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους αν έμεναν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μονέιμ Αμπντέλ Μακσούντ.
Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα έναν υπεύθυνο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Μοχάμεντ Μούρσι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι τα 34 μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, δεν απέδρασαν. “Δεν αποδράσαμε. Οι κάτοικοι μας άνοιξαν τις πόρτες”, επεσήμανε.
Ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε χθες στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Ο άνδρας σκοτώθηκε χθες βράδυ την ώρα που επέστρεφε σπίτι του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο άνδρας δέχθηκε πυροβολισμούς.
Κλειστές τράπεζες Χρηματιστήριο (14:20)
Κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Καΐρου, αλλά και οι τράπεζες της Αιγύπτου και αύριο Δευτέρα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Λεηλασίες σε όλη τη χώρα – Οι κάτοικοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους (12:45)
Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από επιτροπές κατοίκων, τις οποίες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.
Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Επιβεβαιώνεται τέλος η πληροφορία πως δύο μούμιες της φαραωνικής περιόδου, που βρίσκονταν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας του Μουσείου, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάχι Χαουάς επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA).
Επιμένουν οι διαδηλωτές εναντίον Μουμπάρακ (12:10)
Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου.
“Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών”, φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Τη θέση αυτή κατείχε και ο Μουμπάρακ προτού γίνει πρόεδρος.
“Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει”, φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.
Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν (11:40)
Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, δήλωσε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας κατά την έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός εξτρεμιστών ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Απόδραση κρατουμένων – ο στρατός ανήμπορος να προστατεύσει τους Αιγύπτιους (01:15)
Ο διευθυντής μιας φυλακής στην δυτική Αίγυπτο σκοτώθηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν, ανέφεραν ΜΜΕ νωρίς σήμερα Κυριακή.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το επεισόδιο σημειώθηκε στην Φαγιούμ, μια περιοχή της ερήμου δυτικά του Καΐρου. Περίπου 700 φυλακισμένοι απέδρασαν και ο διευθυντής της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού, σκοτώθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως άλλος ένας αξιωματούχος του στρατού, που επίσης είχε βαθμό στρατηγό, “απήχθη” από ένα έξαλλο πλήθος.
Αυτόπτες μάρτυρες σε αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο.
Εγκαταλείπουν την Αίγυπτο οι επιχειρηματίες (01:00)
Τουλάχιστον 19 ιδιωτικά αεροσκάφη αναχώρησαν χθες Σάββατο από το αεροδρόμιο του Καΐρου, ανέφεραν πηγές στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Στα αεροσκάφη λέγεται ότι επέβαιναν μερικές από τις σημαντικότερες μορφές της ελίτ της Αιγύπτου, περιλαμβανομένων κορυφαίων επιχειρηματιών. Ανάμεσά τους ήταν ο Ναγκίμπ Σαουίρις, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών.
Στο αεροδρόμιο σημειώνονταν περιοδικά διακοπές των υπηρεσιών προς τα αεροσκάφη και προς τους επιβάτες, εν μέρει λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στο Κάιρο.
Ακόμη περισσότεροι οι νεκροί (00:15)
Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ σε βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πόλη Μπένι Σουέιφ, νότια του Καϊρου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη αυτή που απέχει 140 χιλιόμετρα από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να χρησιμοποιήσουν πυρ για να τους απωθήσουν και να προκαλέσουν το θάνατο 12 εξ αυτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας συνολικά 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πενθήμερη εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ.
Σάββατο
Εκατόμβη Αιγυπτίων (21:39)
Τουλάχιστον 73 άτομα σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή και σήμερα Σάββατο στις μάχες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στην Αίγυπτο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πρώτη μέρα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ στους 80, έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των πολύ σκληρών επεισοδίων οι νεκροί ήταν 62 εκ των οποίων οι 35 στο Κάιρο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα νοσοκομεία της χώρας. Σήμερα Σάββατο στα επεισόδια μέχρι στιγμής έχασαν τη ζωή τους 11 πολίτες, τρεις στο Κάιρο, τρεις στη Ράφα και πέντε στην Ισμαιλίγια, με βάση τις ίδιες πηγές.
Οι 73 νεκροί των δύο τελευταίων ημερών προστίθενται στους επτά νεκρούς των τριών πρώτων ημερών και ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 80 νεκρούς από τις 25 Ιανουαρίου έως τώρα.
Έκλυση σε παραίτηση Μουμπάρακ (20:24)
Ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κάλεσε εκ νέου σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση για το καλό της χώρας.
Επισήμανε δε ότι ο διορισμός από τον κ. Μουμπάρακ ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού δεν είναι αρκετές ούτε ικανοποιητικές κινήσεις.
Οκτώ νεκροί από επιχειρούμενη απόδραση – Άρματα προστατεύουν τις πλούσιες συνοικίες και τα ξενοδοχεία (18:57)
Μάχες ξέσπασαν αργά σήμερα μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κρατουμένων που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Αμππού Ζααμπάλ βορείως του Καΐρου, έγινε γνωστό από πηγές ασφαλείας.
Κανείς από τους κρατούμενους δεν κατάφερε να δραπετεύσει αλλά οκτώ εξ αυτών σκοτώθηκαν και 123 τραυματίστηκαν στις μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Στο μεταξύ άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές των πλουσίων προαστίων του Καΐρου προστατεύοντας τους πολίτες που ζουν εκεί. Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί και πέριξ όλων των μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων της αιγυπτιακή πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις.
Νέος Πρωθυπουργός ο στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ – σε αναμονή κηβέρνησης (18:15)
Ο υπουργός Αεροπορίας, στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ, διορίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου μετά από διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Πέντε τραυματίες στην προσπάθειά τους να εισβάλουν σε Υπουργείο (17:50)
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από την αστυνομία όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου στο Κάιρο, όπως δήλωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας στο Ρόιτερς.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την αστυνομία που άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους. Δεν έχει διευκρινιστεί αν χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά.
Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε κάνει λόγο για 3 νεκρούς, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Έξω από το υπουργείο το πλήθος προσπαθούσε να πυρπολήσει κυβερνητικά αυτοκίνητα.
Νέος Αντιπρόεδρος της χώρας, τέως επικεφαλής μυστικών Υπηρεσιών – Συνάντηση Μουμπάρακ με αξιωματούχους (17:33)
Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
Ο Μουμπάρακ κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου προτού διοριστεί πρόεδρος της Αιγύπτου. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει για πρώτη φορά την πιθανή ύπαρξη ενός σχεδίου διαδοχή του Μουμπάρακ, αλλά και το γεγονός ότι ο γιος του αιγύπτιου προέδρου δεν είναι πιθανό να τον διαδεχθεί.
Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο Μουμπάρακ, 82 ετών, δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, αν και αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα είναι υποψήφιος.
Με την απόφαση αυτή ο Μουμπάρακ προσπαθεί να κατευνάσει την οργή του πλήθους που συνεχίζει να διαδηλώνει στο κέντρο του Καΐρου καθώς απ’ ότι φαίνεται ο Σουλεϊμάν είναι αποδεκτός από τον κόσμο και από τον στρατό καθώς από εκεί προέρχεται αλλά και ενδεχομένως και από την διεθνή κοινότητα καθώς ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και παλαιστινίων εκ μέρους της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.
Δυο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ο Σουλεϊμάν είναι από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Μουμπάρακ και είναι σημαντικό για τον εκάστοτε πρόεδρο στην Αίγυπτο να μπορεί να ορίζει εκείνος την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση και αυτό το προνόμιο δεν θέλει να το χάσει ο Μουμπάρακ οποιαδήποτε και εάν είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
Εξάλλου σήμερα αργά το απόγευμα ο Μουμπάρακ θα έχει μία “σημαντική συνάντηση” στην έδρα της προεδρίας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ο αιγύπτιος πρόεδρος “θα έχει μία σημαντική συνάντηση με αξιωματούχους στην προεδρία”, μετέδωσε η τηλεόραση.
Πυρ εναντίων διαδηλωτών – Κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας υπό πολιορκία (16:57)
Η αστυνομία σκότωσε σήμερα τουλάχιστον 3 διαδηλωτές στο Κάιρο όταν χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή άλλες πληροφορίες.
Εξάλλου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και πυροβόλησαν στο αέρα προσπαθώντας να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισβάλλουν σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας σε ένα προάστιο του Καΐρου, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Οι διαδηλωτές, που προσπαθούσαν χρησιμοποιώντας μαδέρια να εισβάλλουν στο κτίριο που τυπώνει χρήματα, τράπηκαν σε φυγή μόλις είδαν τα άρματα μάχης να πλησιάζουν και άκουσαν τους πυροβολισμούς.
Παραίτηση υψηλόβαθου αξιωματούχου (16:49)
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου και πλούσιος επιχειρηματίας, ο Αχμεντ Εζ, τον οποίο πολλοί θεωρούν πυλώνα του διεφθαρμένου καθεστώτος, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Ο Εζ ήταν στενός συνεργάτης του γιου του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και μέλος της πολιτικής γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος.
Διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει ένα από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του Ezz Steel στο Κάιρο.
Μουσουλμανική Αδελφότητα: Ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα, σε ανακοίνωσή της, την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, την πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Η οργάνωση επανέλαβε την υποστήριξή της “σε μία ειρηνική εξέγερση” και ζήτησε το διορισμό “μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (το κυβερνών κόμμα) που θα διοργανώσει έντιμες εκλογές και (θα προχωρήσει σε) ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας”.
Κλειστό θα παραμείνει αύριο το χρηματιστήριο το Καΐρου
Εξάλλου κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Καΐρου αύριο Κυριακή, αλλά και οι τράπεζες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης το χρηματιστήριο έκλεισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το χρηματιστήριο του Καΐρου έκλεισε την Πέμπτη με πτώση μεγαλύτερη του 10%, έπειτα από μία πτώση 6% την Τετάρτη.
Κανονικά το χρηματιστήριο είναι κλειστό την Παρασκευή και το Σάββατο και ξανανοίγει την Κυριακή.
Το χθεσινό διάγγελμα του Μουμπάρακ
Χθες το βράδυ, ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν ενώ μιλούσε -με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει.
Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, αφού πρώτα εξέφρασε την λύπη του για τα θύματα και από τις δύο πλευρές, απευθύνθηκε σε πρώτο πρόσωπο στο λαό και υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει “πρόοδος” στην Αίγυπτο.
Λέγοντας ότι υπάρχει μια “λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος”, σημείωσε ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες “είναι σε θέση” να διαδηλώνουν.
Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν “τι βρίσκεται γύρω μας. . . τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας”.
Παρ’ όλα αυτά, λίγο μετά το πέρας του τηλεοπτικού διαγγέλματος διαδηλωτές επέστρεψαν κατά εκατοντάδες στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αψηφώντας την παρουσία μεγάλων δυνάμεων του στρατού.
Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πλατεία και να μετακινηθούν σε δρόμους γύρω από την πλατεία από στρατιώτες, φώναζαν συνθήματα όπως “ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς” αμέσως μετά την ομιλία του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα συνεργάτιδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.
Λίγο πριν την μετάδοση της ομιλίας του Μουμπάρακ φαινόταν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο της πλατείας, από όπου νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές αποπειράθηκαν να πάνε μαζικά προς το κτίριο της βουλής, αλλά αποκρούστηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βλημάτων από καουτσούκ.
Μονάδες του αιγυπτιακού στρατού αναπτύχθηκαν και στη συνοικία του Καΐρου όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική και η βρετανική.
Στρατιώτες περικύκλωσαν και το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαφυλάξουν τους περίφημους φαραωνικούς θησαυρούς του από τυχόν λεηλασίες. Νωρίτερα, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε κάποια άτομα να έχουν διαρρήξει ένα κτίριο που στεγάζει γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, κοντά στο μουσείο, και να φεύγουν παίρνοντας μαζί τους έπιπλα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα αντικείμενα.
Ο γνωστός Αιγύπτιος σκηνοθέτης Χαλίντ Γιούσεφ είχε ζητήσει, μιλώντας στο κανάλι Αλ Αραμπίγια, να προστατευθεί το μουσείο το οποίο περιέχει ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως τα περιεχόμενα του τάφου του Τουταγχαμών.
Απούσα η αστυνομία – διαδηλωτές ζητάνε να έρθει μαζί τους ο στρατός
Με τα άρματα μάχης να παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου, το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος να συνεχίζει να φλέγεται και τον κόσμο να παραμένει συναθροισμένος κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τις άλλες μέρες.
Πολλοί πολίτες βρίσκονται γύρω ή και ακόμα πάνω στα αιγυπτιακά τανκς, επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στους στρατιώτες, καθώς πιστεύουν ότι με τη δική τους βοήθεια θα μπορέσουν να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς. Πολύς κόσμος, πάντως, εξακολουθεί να συναθροίζεται στην περιοχή Ταχρίρ και κοντά στο αιγυπτιακό μουσείο.
Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλους κεντρικούς δρόμους παραμένουν τα καμμένα αυτοκίνητα είτε της αστυνομίας, είτε ιδιωτικά και γενικότερα η κίνηση στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς.
Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.
Έχει επίσης επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το ίντερνετ παραμένει ανενεργό, προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται το πως το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.
Αυτό που κάνει εντύπωση αυτή την ώρα είναι ότι σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας η αστυνομία είναι απούσα. Και ο κόσμος είναι αυτός που τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο είχε αναλάβει την διευθέτηση της κυκλοφορίας στους δρόμους, καθώς απλοί πολίτες παίζουν το ρόλο του τροχονόμου.
Σε εφαρμογή παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας
Παρατείνεται από σήμερα η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδριας και του Σουέζ και πλέον ισχύει από τις 16:00 έως τις 08:00 της επομένης, αντί για 18:00 με 07:00 που ίσχυε μέχρι τώρα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Λίγο νωρίτερα, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις είχαν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η ανακοίνωση ανέφερε καλούσε “το μεγάλο λαό της Αιγύπτου” να “σεβαστεί την απαγόρευση κυκλοφορίας” και να μην συγκεντρώνεται σε δημόσιους χώρους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
“Μεγάλε λαέ της Αιγύπτου, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια εκτός νόμου στοιχεία διαπράττουν πράξεις βανδαλισμού εναντίον της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και τρομοκρατούν τους πολίτες, οι ένοπλες δυνάμεις καλούν όλο τον κόσμο να μην συγκεντρώνεται στους δρόμους και στις κεντρικές πλατείες”, ανέφερε η ανακοίνωση.
“Επιπλέον οι ένοπλες δυνάμες ζητούν από όλο τον κόσμο να αρχίσει να σέβεται την απαγόρευση κυκλοφορίας (…) υπό ποινή νομικών κυρώσεων”, προσθέτει η ανακοίνωση.
Εντωμεταξύ, επέστρεψε σήμερα στην Αίγυπτο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, Σάμι Αναν, έπειτα από επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου ηγείτο μίας αιγυπτιακής στρατιωτικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με πηγή από το αεροδρόμιο του Καΐρου.
Ούτε το Αιγυπτιακό Μουσείο δεν γλύτωσε
Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας και Αιγύπτου) και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Διαδηλωτές βρίσκονταν στο κεντρικό Κάιρο, όπου παραμένουν τα οχήματα του στρατού, αλλά και στην Αλεξάνδρεια.
“Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου”, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια στο Ρόιτερς.
Εξάλλου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν σήμερα από το λαό να προστατευθεί από τις λεηλασίες σε ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση.
Οι ένοπλες δυνάμεις “ζητούν από τον αιγυπτιακό λαό να προστατεύσει το κράτος, την Αίγυπτο, να προστατευθεί” από τις λεηλασίες, αναφέρει η ανακοίνωση.
Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, την ώρα που η αστυνομία ήταν απούσα, όπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
“Δεν υπάρχει πια αστυνομία, οι ληστές έχουν αποδράσει από τις φυλακές. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου”, δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες.
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν νωρίτερα διαδηλωτές.
“Αιγύπτιοι πολίτες προσπάθησαν να τους αποτρέψουν με τη συνδρομή της τουριστικής αστυνομίας, όμως κάποιοι κατάφεραν να μπουν από πάνω και κατέστρεψαν δύο μούμιες”, δήλωσε ο Χαουάς.
Πυρά σε κεντρική πλατεία του Καΐρου – «Φύγε» φώναζαν οι διαδηλωτές
Η αιγυπτιακή αστυνομία εξαπέλυσε πυρά κοντά σε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε παράπλευρους δρόμους που οδηγούν στην κύρια πλατεία της πρωτεύουσας σήμερα Σάββατο, αν και δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πραγματικά πυρά, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Πυροβολισμοί εποστρακίζονταν από κτίρια κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές έφευγαν μακριά από τους πυροβολισμούς και την αστυνομία, που επιχειρούσε δίπλα σε οχήματα του στρατού.
Νωρίτερα σήμερα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία απαιτώντας την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου, ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στη διάψευση των ελπίδων.
“Φύγε, φύγε”, τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. “Ειρηνικά, ειρηνικά”, φώναζαν.
Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981.
Λεηλατήθηκε Carrefour στο Κάιρο
Ένα μεγάλο κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour λεηλατήθηκε σήμερα στην περιφέρεια του Καΐρου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεκάδες άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους με πράγματα από το σουπερμάρκετ που βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο του Μαάντι, μιας συνοικίας όπου κατοικεί μια σημαντική κοινότητα ξένων, δήλωσαν οι μάρτυρες.
Το σουπερμάρκετ βρίσκεται σε ένα εμπορικό κέντρο όπου έχουν εγκατασταθεί επίσης δυτικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Συγκρούσεις και νεκροί σε άλλες μεγάλες πόλεις
Διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Κατά τη διάρκεια των συγκορύσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και στη μεγάλη πόλη Ισμαηλία, στο κανάλι του Σουέζ, ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούν την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία και στην Αλεξάνδρεια παρά τις εκκλήσεις του στρατού να αποφεύγουν να συγκενρώνονται και να σεβαστούν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια φτάνουν τους 20.
Δεκάδες οι νεκροί – χιλιάδες τραυματίες
Όσον αφορά τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από την στιγμή που ξεκίνησαν οι μαζικές βίαιες διαδηλώσεις μέχρι και σήμερα που συνεχίζονται, το Ρόιτερς επιβεβαιώνει τουλάχιστον 74 θανάτους, το αλ Τζαζίρα αναφέρει τουλάχιστον 95 θανάτους, το Γαλλικό Πρακτορείο λέει ότι ο αριθμός τους φτάνει τους 48, ενώ από την πλευρά του το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει μόλις 38 νεκρούς για τις χθεσινές αιματηρές διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, χθες Παρασκευή, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ένας στη Γκίζα κοντά στην πρωτεύουσα, 3 στο λιμάνι Σάιντ, 8 στην Αλεξάνδρεια, 12 στο Σουέζ και 2 στη Μανσούρα.Εξάλλου 1.900 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, ανάμεσά τους περίπου 500 αστυνομικοί, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο. Ο απολογισμός των τραυματιών από την Τρίτη ανέρχεται σε 2.500, από τους οποίους 1.000 είναι αστυνομικοί, είχαν δηλώσει νωρίτερα ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας.
Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ,οι σωροί 30 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ελ Νταμαρντάς στο κεντρικό Κάιρο μεταξύ 13:00 και 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα μία πηγή μέσα από το νοσοκομείο.
Στο Σουέζ αιγυπτιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν χτες ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις ενώ άλλοι 75 τραυματίστηκαν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και αστυνομικοί, ούτε πώς σκοτώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί.
Επίσης, ανταποκριτής του αραβικού καναλιού Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα πως είδε 23 πτώματα στην πόλη Αλεξάνδρεια της, ενώ το ίδιο κανάλι επιβεβαιώνει τον θάνατο 27 ανθρώπων στο Σουέζ.
Συνολικά, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς που βασίζεται τις αναφορές από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου.
Περίπου 68 θάνατοι έχουν αναφέρθηκαν στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων. Νωρίτερα, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι τουλάχιστον 6 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, είχαν χάσει τη ζωή τους.
Σήμερα ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.
Από τη μεριά του το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό των ανταποκριτών του.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 29 Ιανουαρίου, 11:58
Διαβάστε επίσης: Φλέγεται η Αίγυπτος