Την όχι και τόσο αισιόδοξη άποψη κορυφαίου συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης μεταφέρει άρθρο του βρετανικού Telegraph.co.uk.
Το ευρώ έχει “περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης” και ενδέχεται να αντέξει μόνο πέντε χρόνια ακόμη, υποστηρίζει ο Κάι Κόνραντ (Kai Konrad) ένας από τους πιο στενούς οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης.
“Η Ευρώπη είναι σημαντική για μένα. Όχι το ευρώ. Και θα έδινα στο ευρώ μια περιορισμένη πιθανότητα επίβίωσης”, υποστήριξε ο Κόνραντ, του οποίου η άποψη, ως επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει τον γερμανό υπουργό οικονομικών βαραίνει ιδιαιτέρως. Απάντησε μάλιστα ότι τα πέντε χρόνια ακούγονται ρεαλιστικά. Μέχρι εκεί όμως…
Ωστόσο, αυτή η απαισιόδοξη κρίση ενός υψηλόβαθμου στελέχους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το ευρώ πρέπει να αντέξει, για το καλό της Ευρώπης.
Οι απαντήσεις του δρ. Κόρναντ δόθηκαν σε σχετική συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Welt am Sonntag, για την κρίση στην Ευρώπη, όπου και προειδοποίησε: “Καμία χώρα δεν μπορεί να συσσωρεύει χρέη χωρίς να διατρέχει κίνδυνο οι δανειστές της να τραβήξουν την πρίζα. Είναι προς το συμφέρον της κάθε χώρας να κρατήσει το χρέος της στα χαμηλότερα δυνατόν επίπεδα”.
Στη συνέχεια ο δρ. Κόνραντ δήλωσε ότι οι χώρες θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα μπαίνουν σε δανεισμό, αν και μόνο αν αναλάβουν την “αποκλειστική υποχρέωση” για τα χρέη τους.
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριζε ανέκαθεν ότι θέλει να διατηρήσει το κοινό νόμισμα, αλλά και την ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή.
“Κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένα ακόμη 50 χρόνια ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό λέω ότι αν το ευρώ καταρρεύσει, καταρρέει και η Ευρώπη”, είχε βροντοφωνάξει σε έναν λόγο της στην Μπούντενσταγκ η γερμανίδα καγκελάριος, θέση που παραμένει η ίδια για τη γερμανική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα.