Ένταση στην Βουλή για την διαδικασία του κατεπείγοντος και για το ένα άρθρο με διαφορετικές ρυθμίσεις
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου που ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι η νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης «παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα». Η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική επισημαίνοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει σε ένα και μόνο άρθρο πληθώρα αυτοτελών μεταξύ των ρυθμίσεων και ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να διαιρείται σε περισσότερα άρθρα προκειμένου να εξεταστούν επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου.
Όπως είπε σχετικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Μητρόπουλος, πλην της ρητής επιταγής των συνταγματικών διατάξεων, που δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία, υπάρχει και η δημοκρατική αρχή προκειμένου οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση και να υποβάλλουν τις απόψεις τους και να διαφοροποιηθούν θετικά ή αρνητικά. «Η διαδικασία της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου των 114 σελίδων με τόσα διαφορετικά θέματα σε ένα άρθρο δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία», είπε, επικαλούμενος και την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που αναφέρει ότι «οι νόμοι πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πάρα πολλοί βουλευτές εξέφρασαν σωρεία αντιδράσεων σε υποπαραγράφους του νομοσχεδίου» και διερωτήθηκε «πώς θα εκφράσουν τη διαφωνία τους τώρα;». «Είναι ουσιαστικά μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα», πρόσθεσε.
Αλλά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Β. Καπερνάρος σημείωσε ότι «η σκοπιμότητα έχει νικήσει τη νομιμότητα» και διερωτήθηκε «πώς θα μπορέσει ο βουλευτής όλων των παρατάξεων να προσβάλει την αντισυνταγματικότητα ενός εκάστου άρθρου όταν δεν έχει άποψη ενός εκάστου άρθρου;». Σύμφωνος με την πρόταση για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο βουλευτής της Χ.Α. Αρτ. Ματθαιόπουλος.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αθανάσιος Παφίλης, απαντώντας στον κ. Μητρόπουλο, επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει να έρχεται προς ψήφιση νομοσχέδιο με διαφορετικές διατάξεις σε ένα άρθρο κάνοντας λόγο για κατάχρηση από μέρους της κυβέρνησης της δυνατότητας «να χρησιμοποιεί το κατεπείγον και άλλες διαδικασίες αμφιλεγόμενες». Το ΚΚΕ υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας καταγγέλλοντας «δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «απόπειρα απονομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ευτελισμού των κοινοβουλευτικών θεσμών και υπονόμευσης του ίδιου του Συντάγματος». Όπως είπε «αυτό που συνέχει αυτό το άρθρο μόνο και καθιστά ομοιογενείς τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι οι διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα». «Η στόχευση και ο σκοπός είναι ομοιογενείς δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά», πρόσθεσε προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους είπε: «Λόγω των ημερών αξίζει η φράση “Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές”, γιατί καθόλου δεν σας νοιάζει το Σύνταγμα…».
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεχνάτε ότι είμαστε σε περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ από την ΔΗΜΑΡ ο κ. Ν. Τσούκαλης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας βουλευτής που να είναι ευτυχής επειδή συζητείται το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος», όμως η ΔΗΜΑΡ, όπως διευκρίνισε «έχει συναίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και σε αυτά τα πλαίσια νομοθετούμε».
Τελικώς η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε δι’ εγέρσεως των βουλευτών.