Οι πιστωτές πάνε στα δικαστήρια τον Ν. Κολιό, μετά την απόρριψη της προσφυγής στο άρθρο 99
Στην πιο δυσχερή θέση της ιστορίας της έχει περιέλθει η ΑΓΝΟ, καθώς χρέη 50 εκατ. ευρώ… έκοψαν το γάλα της άλλοτε πανίσχυρης γαλακτοβιομηχανίας, το αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99 απορρίφθηκε, ενώ κτηνοτρόφοι της εταιρίας στέλνουν στα δικαστήρια τον ιδιοκτήτη της ΑΓΝΟ Νίκο Κολιό, με μήνυση που κατέθεσαν για απιστία, απάτη και καταδολίευση δανειστών.
Μέσα σ’ αυτό το «μαύρο» σκηνικό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΓΝΟ, είναι ανοιχτά τρία σενάρια. Το πρώτο αφορούσε στην κατάθεση έφεσης, η οποία ήδη κατατέθηκε, το δεύτερο αφορά στην υποβολή νέας αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 σε έτερο χρόνο (αν απορριφθεί και η έφεση) και το τρίτο και χειρότερο αφορά ακόμα και στην παύση πληρωμών. Μάλιστα αυτή την περίπτωση δεν αρνήθηκε ούτε ο γεν. διευθυντής της γαλακτοβιομηχανίας Θέμης Κωστόπουλος, ο οποίος είπε ότι «ως πιθανότητα σαφώς υπάρχει, αλλά στόχος μας είναι να γίνει το καλύτερο για την εταιρία».
Τι περιθώριο όμως υπάρχει για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα για την εταιρία; Οι συνολικές οφειλές της ΑΓΝΟ ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13,5 εκατ. ευρώ προς τη μητρική Κολιός, τα 17,5 εκατ. ευρώ είναι παλαιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία έχουν καταγγελθεί, τα 3,5 εκατ. ευρώ είναι οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά πιστωτές και προμηθευτές.
Η ΑΓΝΟ τα τελευταία δέκα χρόνια, εμφάνισε αρνητικά αποτελέσματα, ακόμα και αν από τα 33,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της εταιρίας το 2003, χρονιά που αγοράστηκε από τον Νίκο Κολιό, έφτασε τα 65 εκατ. ευρώ το 2012.
Εκτός λειτουργίας
Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ΑΓΝΟ, καθώς το εργοστάσιο της επιχείρησης στον Λαγκαδά παραμένει εκτός λειτουργίας για πάνω από ένα μήνα. Από τις αρχές του χρόνου ωστόσο, διακόπηκε η διανομή γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και την Πιερία, ενώ καταγγέλθηκε ότι οι παραγωγοί ειδοποιήθηκαν από την εταιρία να μην παραδίδουν γάλα. Αυτή ήταν η κατάληξη μιας απότομης καθοδικής πορείας μέσα σε μια διετία.
Η ΑΓΝΟ πριν από δύο χρόνια, διέθετε πανελλαδικά στην αγορά του γάλακτος ψυγείου το 5,4% μόνο στην κατηγορία των σούπερ μάρκετ. Επειδή όμως είχε εκτεταμένο δίκτυο μικρών σημείων πώλησης, το συνολικό της μερίδιο υπολογίζεται ότι ήταν μεγαλύτερο του 7%. Το 2012 τα πράγματα άλλαξαν προς το πολύ χειρότερο.
Το μερίδιο της εταιρίας στα σούπερ μάρκετ περιορίστηκε στο 3,7% και το συνολικό της μόλις που υπερβαίνει το 5%. Ότι η εταιρία βρίσκεται ουσιαστικά σε οικονομικό αδιέξοδο, ομολογείται και από τους εκπροσώπους της διοίκησης της ΑΓΝΟ, οι οποίοι ενώπιον του δικαστηρίου, κατά την πρωτοβάθμια εκδίκαση της υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας, είχαν θέσει το δίλημμα «άρθρο 99 ή πτώχευση».
Στα δικαστήρια
Κάποιες από τις πλευρές των πιστωτών της ΑΓΝΟ δεν είδαν με καλό μάτι την προσφυγή στο άρθρο 99. Έτσι, την περασμένη Δευτέρα, τέσσερις κτηνοτρόφοι εμφανίστηκαν στον εισαγγελέα και δρώντας -όπως υποστήριξαν- ως εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα που έχουν συστήσει 54 γαλακτοπαραγωγοί κατέθεσαν μήνυση, με σκοπό να διεκδικήσουν οφειλόμενα 3 εκατ. ευρώ για το γάλα που παρέδωσαν στην ΑΓΝΟ κατά τη διάρκεια του 2012, αλλά δεν το πληρώθηκαν. Στη μηνυτήρια αναφορά τους υποστηρίζουν ότι η οικονομική αδυναμία της γαλακτοβιομηχανίας είναι εν πολλοίς εικονική και ότι η κατάρρευσή της, στην ουσία, οφείλεται στη στενή σχέση της με την τυροκομική εταιρία «Κολιός» του ίδιου ιδιοκτήτη.
Οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ υποστηρίζουν ότι η ζήτηση αυξήθηκε -και συνεπώς και ο τζίρος- το 2012. Σε σχέση με τα στοιχεία της οικονομικής διεύθυνσης της ΑΓΝΟ. O τζίρος του Ιανουαρίου 2013 ήταν 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι 4,5 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ συνολικά το 2012 η εταιρία έκανε τζίρο 62 εκατ. ευρώ, έναντι 67,5 εκατ. το 2011.
Από τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι άρχισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Από την πλευρά του ο Νίκος Κολιός, λόγω σοβαρής έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται στην επιχείρηση πρότεινε στους εργαζόμενους τμηματική καταβολή κάθε βδομάδα ποσοστού 25% των νόμιμων αποδοχών κάθε εργαζόμενου, μέχρι την πλήρη εξόφληση.
Με βάση αυτό το ποσοστό, αντιστοιχεί σε ποσό μεγαλύτερο από τα 200 ευρώ, κατά μέσο όρο την εβδομάδα ανά εργαζόμενο. Από τον Φεβρουάριο επίσης σταμάτησαν και οι κτηνοτρόφοι να προμηθεύουν με γάλα την επιχείρηση, καθώς δεν αποδέχονται τη νέα πρόταση που έκανε ο κ. Κολιός, το «κούρεμα» των οφειλών να μειωθεί από το 85% (όπως ανέφερε και στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99) στο 40%. Αυτό πλέον που περιμένουν όλοι για να δουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την ΑΓΝΟ είναι η απόφαση για έφεση που κατέθεσε η εταιρία κατά της απορριπτικής απόφασης για υπαγωγή στο άρθρο 99. Ποιοι «μπλοκάρουν» την προστασία της γαλακτοβιομηχανίας
Η ΑΓΝΟ έφθασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όταν στις αρχές της εβδομάδας το Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα της εταιρίας για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας από τους πιστωτές, ενόψει της έφεσης.
Την μεγαλύτερη αντίθεση στην υπαγωγή της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99, έχουν το ΙΚΑ, η ΕΚΟ και σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων και εργαζομένων. ΙΚΑ και ΕΚΟ υποστηρίζουν ότι η εξυγίανση της ΑΓΝΟ, στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι συν τοις άλλοις, τα δάνειά της έχουν περάσει στο κακό κομμάτι της ΑΤΕ, που τελεί υπό εκκαθάριση. Από την πλευρά της η ΕΚΟ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της ΑΓΝΟ, θεωρώντας ότι δεν θα καταφέρει να καταστεί βιώσιμη τώρα, που βρισκόμαστε υπό συνθήκες κρίσης.
Η ΑΓΝΟ στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 είχε ζητήσει «κούρεμα» των υποχρεώσεών της κατά 85% που δεν έγινε δεκτό. Από τους 400 περίπου εργαζόμενους πάντως, οι 90 τάσσονται υπέρ της διάσωσης της εταιρίας, με υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ το ίδιο ζητούν και 20 κτηνοτρόφοι. Πάντως, το νομικό τμήμα της «Κολιός» στην κατηγορία των κτηνοτρόφων και εργαζομένων ότι η οικονομική αδυναμία της ΑΓΝΟ είναι εικονική και οφείλεται στην «ενδοοικογενειακή» σχέση της με την «Κολιός», αναφέρει ότι η Κολιός ΑΕ στην περίοδο 2004-2011 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ και πως δαπάνησε για τον εκσυγχρονισμό της ΑΓΝΟ συνολικά 42 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, τον ρόλο του χρηματοδότη της ΑΓΝΟ έως και το 2012 τον έπαιζε η Κολιός ΑΕ.