Μέσω συνεργασίας της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR) με διεθνείς θεσμούς βρέθηκε η λύση στο ζήτημα της θυγατρικής της τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία.
Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του διοικητή της BNR Μούγκουρ Ισαρέσκου στο πρακτορείο ειδήσεων Agepres, η BNR είχε συνεργασία στο θέμα της θυγατρικής της τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, με διεθνείς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως είπε, οι προαναφερόμενοι θεσμοί βοήθησαν στην εξεύρεση λύσης, ωστόσο, οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών της Ρουμανίας και της Κύπρου αποδείχθηκαν στο τέλος απαραίτητες.
Ο κ. Ισαρέσκου επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η BNR είχε και σχέδιο C για την περίπτωση της θυγατρικής της τράπεζας Κύπρου: Φυσικά και είχαμε ‘σχέδιο C’, όπως είχαμε και ‘σχέδιο Β’, έπειτα από την αποτυχία του ‘σχεδίου Α’. Το ‘σχέδιο Α’ ήταν να πωληθεί η τράπεζα. Σε κάποιο σημείο, το πρώτο σχέδιο ήρθε αντιμέτωπο με κάποια εμπόδια και η BNR ενεργοποίησε το σχέδιο Β ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το σχέδιο C, ο κ. Βασιλέσκου υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – πως δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη να χρησιμοποιηθεί, είναι καλύτερα να το αφήσουμε στην άκρη για την ώρα. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως δεν θα το χρειαστούμε ποτέ.
Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη, συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, συμπεριλαμβανομένων των πλείστων καταθέσεων πελατών της τράπεζας Κύπρου, συγκεκριμένων δανείων, μετρητών και άλλων ρευστών διαθεσίμων μεταφέρθηκαν στην Marfin Bank Romania SA. Με βάση τη συμφωνία, στοιχεία ενεργητικού ύψους 82 εκ.ευρώ, καταθέσεις 77 εκ. ευρώ και το προσωπικό που σχετίζεται με τους πελάτες αυτούς μεταφέρθηκαν στην Marfin.