Το δημοσίευμα αναφέρεται καταρχάς στην πρόσφατη ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Εν συνεχεία παρουσιάζει δηλώσεις του Χρήστου Τζιοβανόπουλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αθήνα με την οργάνωση “Solidarity for all”, ένα δίκτυο με δράση σε όλη τη χώρα που αποτελεί μία πρωτοβουλία για αυτοβοήθεια, διότι το κράτος δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τη μέριμνα των ανθρώπων.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα περίπου 250 τέτοιες οργανώσεις, οι οποίες παρέχουν ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση, νομική βοήθεια ή ακόμα και είδη διατροφής και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται.
«Το 31% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχιας», υποστηρίζει ο κ. Τζιοβανόπουλος και αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας δηλώνει ότι «Βρισκόμαστε στο όριο μιας ανθρωπιστικής κρίσης».
Εν συνεχεία αναφορά γίνεται στον Θεόδωρο Ζντούκο, ο οποίος είναι γιατρός και συμμετέχει σε μία τέτοια πρωτοβουλία εργαζόμενος σε κέντρο υγείας της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί μαζί με τους συναδέλφους του παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους που δεν έχουν πλέον καμία ασφαλιστική κάλυψη και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μιας ιατρικής επίσκεψης.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι οι προαναφερθέντες, μαζί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Μάκη Αναγνώστου, ήρθαν στο Βερολίνο στο πλαίσιο μιας συνδικαλιστικής πρωτοβουλίας. «Περιγράφουν μία χώρα στην οποία καταρρέει η δημόσια περίθαλψη», σημειώνει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι από τα νοσοκομεία λείπουν οι γιατροί και τα φάρμακα και κάποιος που πρέπει να εγχειρισθεί για καρκίνο στο Ιπποκράτειο, τη μεγαλύτερη κλινική των Βαλκανίων, θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 18 μήνες.
Τα παιδιά δεν εμβολιάζονται πλέον διότι οι γονείς δεν μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο. «Χρειαζόμαστε εμβόλια για τα παιδιά, βρεφικό γάλα και είδη διατροφής μακράς διαρκείας», δηλώνει ο κ.Τζιοβανόπουλος και ελπίζει να μπορέσει να πάρει μαζί στο ταξίδι της επιστροφής υποσχέσεις για βοήθεια από τη Γερμανία.
To δημοσίευμα ολοκληρώνεται με αναφορά στην περίπτωση της εταιρείας Βιομηχανική Μεταλλευτική, την οποία ανέλαβαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τον Ιούλιο του 2011, αφότου η εργοδοσία κήρυξε στάση πληρωμών και την εγκατέλειψε.
Πρόκειται για ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση και ο σύμβουλος της εταιρείας Μάκης Αναγνώστου δηλώνει ότι «είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει καταληφθεί (από τους εργαζόμενους), αλλά υπάρχουν πολλές προσπάθειες να υιοθετηθεί (το παράδειγμα)».