ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ
Έλληνες και Ρώσοι «μνηστήρες» διεκδικούν το παραθαλάσσιο φιλέτο της Χαλκιδικής
Σε ελληνορωσική «σύγκρουση» εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου «φιλέτου» της Χαλκιδικής, του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας. Επτά ισχυροί φέρονται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτησή του στην σχετική πρόσκληση που απηύθυνε το ΤΑΙΠΕΔ, η καταληκτική ημερομηνία της οποίας ήταν την περασμένη Παρασκευή. Έξι από τους «μνηστήρες» είναι ίδιοι με εκείνους που έχουν εισέλθει και στον διαγωνισμό για ένα ακόμη σημαντικό ακίνητο της Χαλκιδικής, το Παλιούρι, καταδεικνύοντας πως η περιοχή συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης νέων τουριστικών επενδύσεων, καθώς παρατηρείται ακόμη και εν καιρώ οικονομικής κρίσης αύξηση τουριστών μέχρι και 25% από χώρες όπως η Ρωσία, η Σερβία και οι υπόλοιπες Βαλκανικές λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς τους.
Η εταιρία ελληνικών ξενοδοχείων Λάμψα, των αδελφών Θανάση και Πάνου Λασκαρίδη συγκαταλέγεται στην λίστα των υποψήφιων «μνηστήρων». Μπορεί οι συγκεκριμένοι μέχρι σήμερα να μην έχουν συμμετάσχει στα μεγάλα υπό ιδιωτικοποίηση projects της Αττικής, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης- αν και αρχικά συνεργάτες τους υποστήριζαν πως ίσως τελικά πραγματοποιήσουν «κάθοδο»- όμως, δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον που τρέφουν για την Χαλκιδική και τη Βόρειο Ελλάδα, αφού στη Θεσσαλονίκη ελέγχουν το καζίνο Hyatt Regency, ενώ επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν και στα Βαλκάνια. Το όνομά τους άλλωστε, εκτός από το Παλιούρι, έχει έρθει στο προσκήνιο πολλές φορές και για τον διεθνή διαγωνισμό για την 40ετή εκμετάλλευση του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» στην συμπρωτεύουσα, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί στο τέλος του έτους. Ένας ακόμη ισχυρός παίκτης του real estate, η Lamda Development του Σπύρου Λάτση έχει βάλει στο επενδυτικό του στόχαστρο την έκταση της Χαλκιδικής. Η εταιρία, η οποία συμμετέχει και στους διαγωνισμούς για την διεκδίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού και της Αφάντου στην Ρόδο, δεν θα μπορούσε να λείψει και από ανάλογα, έστω και μικρότερα έργα στην Βόρειο Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας μεγιστάνας δίνει έμφαση στις τουριστικές επενδύσεις. Πολλοί είναι εκείνοι πάντως, που δεν αποκλείουν η Lamda να κατέβει με «συμμάχους» στην επόμενη φάση του διαγωνισμού με «πρώτο επιλαχόντα» τον τουρκικό όμιλο Dogus με τον οποίο συνεργάζονται ήδη στη μαρίνα του Φλοίσβου.
Η Δομοτεχνική της οικογένειας Αλεξόπουλου είναι από τις λιγοστές μη εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρίες που αντιστέκονται στην κρίση. Με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων στη Β. Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το βλέμμα της στην τουριστική ανάπτυξη και έτσι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει τόσο στον διαγωνισμό για το Παλιούρι, όσο και σε εκείνο του Αγίου Ιωάννη. Η οικογένεια Αλεξόπουλου άλλωστε, ελέγχει και την αλυσίδα ξενοδοχείων Domotel.
«Παρούσα» για το ακίνητο δήλωσε και η κατασκευαστική Μεντεκίδης, η οποία έχει μεγάλες αναπτύξεις, οικιστικές και εμπορικές, στην Θεσσαλονίκη, ενώ η έκπληξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού από πλευράς των Ελλήνων ενδιαφερομένων, είναι η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Στέγγου. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος από τις αρχές του έτους ήρθε στο προσκήνιο με την απόφασή του να απολύσει προσωπικό από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς και εδώ και καιρό έχει αποφασίσει την εποχική λειτουργία του, προκάλεσε εντύπωση σε όσους γνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό. Η Τεχνική Ολυμπιακή άλλωστε, το 2012 είδε τις ζημίες της να διευρύνονται στα 35,5 εκατ. ευρώ από 19,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι Ρώσοι
Από πλευράς ξένων επιχειρηματιών που διεκδικούν το παραλιακό οικόπεδο στην χερσόνησο της Σιθωνίας, δύο είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν: εκείνο του Ιβάν Σαββίδη και του επίσης Ρώσου Isaev Igor.
Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα «χτυπά» τους διαγωνισμούς για ακίνητα ή εταιρίες που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη ή την Βόρειο Ελλάδα γενικότερα, επιδιώκοντας να κυριαρχήσει στον επενδυτικό χάρτη της περιοχής. Το «σαφάρι» του ξεκίνησε με την απόκτηση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, συνεχίστηκε με την μίσθωση για έναν χρόνο του «Μακεδονία Παλλάς», το όνομά του «φιγουράρει» στον κατάλογο των υποψηφίων για το 51% της ΕΥΑΘ, ενώ εσχάτως εκδήλωσε ενδιαφέρον και για το ακίνητο στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.
Ο συμπατριώτης του Isaev Igor είναι ένας ιδιώτης επενδυτής με πλούσια δραστηριότητα στον τραπεζικό, βιομηχανικό και αγροτοδιατροφικό κλάδο στην Ρωσία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στο επενδυτικό του «μικροσκόπιο» την Ελλάδα όπου προωθεί και άλλες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.
Βέβαια, από όλους τους παραπάνω θα φανεί ποιοι θα μετουσιώσουν σε πράξη το αρχικό ενδιαφέρον τους, καταθέτοντας προσφορές, καθώς η προϊστορία έχει δείξει ότι πολλοί «μνηστήρες» εμφανίζονται στην πρώτη φάση και εν συνεχεία οπισθοχωρούν.
Το σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης της έκτασης
Το σχέδιο αξιοποίησης που προωθούν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για το παραθαλάσσιο οικόπεδο του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας περιλαμβάνει την δημιουργία ενός πλήρους τουριστικού θερέτρου, ενός μεσαίου μεγέθους καλά οργανωμένου προορισμού διακοπών. Βάσει του Νόμου 3986/ 2011 θα μπορούσε να διατεθεί ένας μέγιστος οικοδομικός συντελεστής της τάξεως του 0,20 για την ανάπτυξη της τοποθεσίας που θα περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος, τουριστικών κατοικιών, καταστημάτων λιανικής πώλησης, αθλητικών εγκαταστάσεων και spa. Το ακίνητο έχει έκταση 261 στρέμματα, από τα οποία εκμεταλλεύσιμα είναι τα 200, ενώ το παραλιακό του μέτωπο υπολογίζεται σε 2 χλμ. γεγονός που το καθιστά «περιζήτητο φιλέτο». Άλλωστε ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό κάθε χρόνο και κυρίως για επισκέπτες από τα Βαλκάνια και την Ρωσία, ενώ στα ατού του συγκαταλέγεται και το γεγονός πως βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Θεσσαλονίκη (απέχει μόλις 90 χλμ. από τον διεθνή αερολιμένα της συμπρωτεύουσας).