Ο διάσημος βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ απέσυρε σιωπηλά τη συμμετοχή του στο μεγάλο συνέδριο που οργανώνει στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός πρόεδρος, διαμαρτυρόμενος για τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
Ο παράλυτος Χόκινγκ, σήμερα 71 ετών, είχε δεχθεί την πρόσκληση του Σιμόν Πέρες να είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο «Αντιμετωπίζοντας το Αύριο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Η απόσυρση της συμμετοχής του Χόκινγκ δεν ανακοινώθηκε επίσημα, επιβεβαιώθηκε όμως την Τετάρτη από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο οποίο ήταν καθηγητής ο Χόκινγκ μέχρι το 2009.
Ο βρετανός φυσικός έδωσε επίσης την άδειά του στη Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο Χόκινγκ «πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί».
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Χόκινγκ δέχτηκε τις συμβουλές παλαιστίνιων επιστημόνων να συμμετέχει σε ένα ευρύτερο ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Τον Απρίλιο η Ένωση Δασκάλων Ιρλανδίας έγινε ο πρώτος εκπαιδευτικός φορέας που ζήτησε μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα ο Σύλλογος Ασιατικών-Αμερικανικών Σπουδών.
Ο Στίβεν Χόκινγκ, διάσημος για τις εργασίες του στις μαύρες τρύπες, είχε επισκεφθεί το Ισραήλ αρκετές φορές στο παρελθόν, ωστόσο η στάση του άλλαξε το 2009, όταν καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα.
Αρκετές ακόμα προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και της ψυχαγωγίας, όπως ο Μπράιαν Ίνο, ο Έλβις Κοστέλο και η Άνι Λένοξ, έχουν επίσης αρνηθεί τα τελευταία χρόνια να εμφανιστούν στο Ισραήλ.
Πολλοί πάντως θεωρούν ότι το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ είναι επιλεκτικό και αναποτελεσματικό: «Αν πήγαινα μόνο σε χώρες που εγκρίνω, πιθανώς δεν θα σηκωνόμουν ποτέ από το κρεβάτι» δήλωσε ο συγγραφέας Ίαν Μακ Γιούαν, ο οποίος κέρδισε το «Βραβείο Ιερουσαλήμ» το 2011.