Την ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογίας ακινήτων υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τον σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Όπως τονίζει η Ιπποκράτους, σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, ο νέος φόρος πρέπει να είναι προοδευτικός σε ό,τι αφορά τη φορολογική επιβάρυνση. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την θέσπιση αφορολόγητου στις 50.000 ευρώ και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών ανάλογα με την αύξηση της φορολογητέας ύλης. Προτείνεται συγκεκριμένα η θέσπιση προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με 8 έως 10 φορολογικούς συντελεστές από 1 τοις χιλίοις μετά τις 50.000 και ανώτερος συντελεστής 2% για αντικειμενικές αξίες από 3 εκ και πάνω.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, θα συμμετέχουν στα βάρη περισσότερο οι πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού.
Για τα νομικά πρόσωπα, συνεχίζει η Ιπποκράτους, ο νέος νόμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το είδος χρήσης κάθε ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται όλα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και θεσπίζονται τέσσερις συντελεστές:
Α) Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα 2 τοις χιλίοις.
Β) Για ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 1 τοις χιλίοις.
Γ) Αξία ιδιοχρησιμοποιούμενων οικοπέδων κερδοσκοπικού χαρακτήρα 6 τοις χιλίοις.
Δ) Μη κερδοσκοπικού 3 τοις χιλίοις (Λατρευτικοί, πολιτιστικοί χώροι εξαιρούνται).
Ε) Αξία ακινήτων που εκμισθώνονται: 6 τοις χιλίοις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, 3 τοις χιλίοις μη κερδοσκοπικού.
Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια, προτείνεται η διάκριση στους κατ’ επάγγελμα αγρότες (περίπου 250 χιλ) και στους μη (περίπου 500 χιλ). Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων να γίνεται στη βάση ενός συστήματος αντικειμενικών αξιών με πρόβλεψη για αφορολόγητο με βάση έκταση και αξία.
Για την περίπτωση που οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν έγκαιρα τις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων – παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνονται από την προηγούμενη χρονιά – τότε για την μεταβατική περίοδο του 2014 μπορεί να εξεταστεί η περίπτωση της φορολόγησης κατά στρέμμα αλλά όχι με ενιαίο ποσό όπως πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών.
Προτείνει τέλος να γίνει διάκριση με βάση κριτήρια για τα αγροτεμάχια όπως για παράδειγμα αν είναι καλλιεργήσιμα (αρδεύσιμα η μη, κοντά σε εθνικές οδούς η όχι, παραθαλάσσια η μη, χρησιμοποιούνται για μονοετή καλλιέργεια η πολυετή, πεδινά, ημιορεινά η ορεινά) ή μη καλλιεργήσιμα (βοσκότοποι, δασικά).
Το Κίνημα εισηγείται τέλος να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τη φορολόγηση ακινήτων και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια, προτείνοντας:
• Για όσους έχουν πάρει δάνειο πρώτης κατοικίας μέχρι 100τ.μ. και μέχρι 150 χιλ. αντικειμενική, να μειώνεται ο φόρος που προκύπτει από το ακίνητο αυτό.
• Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ΑΜΕΑ και πρόσωπα που τους επιβαρύνουν με αναπηρία 67-80%.
• Όποιος είναι για 2 χρόνια εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ να υπάρχει μείωση στο φόρο που προκύπτει για περιουσία μέχρι 200 χιλ. αντικειμενική.