Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε ρηχή ύφεση.
Ο Μπαρόζο, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να της δώσει η ΕΕ δυο ακόμα χρόνια προκειμένου να θέσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ όπως έχει υποσχεθεί.
Ο Μπαρόζο δήλωσε στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι η ΕΕ θα εγκρίνει την παράταση αυτή «εάν η Γαλλία παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».
Χθες, το γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε μια σημαντική μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου της χώρας, η οποία αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Ολάντ να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του ότι είναι προσηλωμένος στην ανόρθωση της οικονομίας.
Όμως, καθώς τα πρώτα στοιχεία σήμερα δείχνουν υποχώρηση κατά 0,2% του ΑΕΠ της Γαλλίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία έχει χάσει τη ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο Μπαρόζο.
Οι φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης εντάθηκαν χθες όταν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται ένα “αφεντικό” που θα συντονίσει καλύτερα την οικονομική πολιτική.
Οι δηλώσεις του είχαν στόχο τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε ο αρμόδιος για την Ανόρθωση της Βιομηχανίας υπουργός Αρνό Μοντεμπούρ για τις περικοπές του προϋπολογισμού, ο οποίος είχε σειρά επαφών με πιθανούς ξένους επενδυτές στη Γαλλία.
Ο Μπαρόζο τόνισε υπάρχει μια τάση στη Γαλλία να βλέπουν τις νέες εξελίξεις στον κόσμο ως απειλή παρά ως ευκαιρία και υπογράμμισε ότι το να αντιταχθεί κανείς στην παγκοσμιοποίηση είναι ανώφελο.