Συνολικά 230.000 πολίτες της ΠΓΔΜ – ήτοι το 11% του συνολικού της πληθυσμού- εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 1998 – 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat.
Aπό τους 230.000 που έφυγαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, οι 170.000 μετανάστευσαν σε χώρες της Ε.Ε και κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.
Ο αριθμός αυτός προσδιορίζεται στη βάση όσων έχουν προσωρινή άδεια διαμονής σε χώρες του εξωτερικού, ωσστόσο, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να θεωρείται μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αρκετοί πολίτες της ΠΓΔΜ που διαμένουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν διευθετήσει την παραμονή του.
Αιτία της μαζικής μετανάστευσης, κυρίως των νέων, είναι σύμφωνα με κοινωνιολόγους, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία 15 χρόινια, αλλά και η πεποίθηση που επικρατεί ότι η «στασιμότητα» αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
«Η φυγή των νέων έχει καταστεί, δυστυχώς, η μοναδική ελπίδα σωτηρίας τους από την μιζέρια και την απόγνωση», σχολιάζει ο βασικός αρθρογράφος της έγκριτης εφημερίδας των Σκοπίων Utrinski Vesnik και τονίζει ότι ο μοναδικός δρόμος για να «σταματήσει το τσουνάμι που απειλεί να αφανίσει τη χώρα», είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ώστε να καταστεί αυτή μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας το συντομότερο δυνατό.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι οι ηγεσίες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και του Κοσόβου έχουν αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη και η προοπτική των χωρών τους εξαρτάται από την πρόοδο της ευρωπαϊκής τους πορείας και προβαίνουν στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ η οποία «αρνείται να προβεί σε συμβιβασμούς και διακυνδυνεύει να απολέσει μία ακόμη ιστορική ευκαιρία».
Από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν υπήρξε καμία αναφορά ή σχόλιο για τα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι αρχές της χώρας δεν διαθέτουν στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.