Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την Κίνα, ο υπουργός Ανάπτυξης, που μετέχει στην κυβερνητική αποστολή, μιλά στο news.gr για τις θεσμικές παρεμβάσεις, που προωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, να βελτιωθούν οι εξαγωγές και να γίνει η χώρα φιλική στους επενδυτές.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς να παραβλέπει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, κάτι που -όπως λέει- πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά,«δεν μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση με παλιές συνταγές.
Ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει δουλειές και θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη», και προσθέτει ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας μακρύ και δύσκολο. Δικαιούμαστε, όμως, να πιστεύουμε ότι, αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, θα καταφέρουμε οριστικά να ξεπεράσουμε την κρίση».
Πολύ μεγάλη έμφαση αλλά και δημοσιότητα έχει δοθεί στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα…Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα είναι μια ακόμα τυπική και άνευ αποτελέσματος επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο;
Κάποιος είπε χαριτολογώντας ότι «η Κίνα είναι μία πολύ μεγάλη χώρα για να την αγνοεί κανείς». Το ταξίδι είναι σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η Κίνα είναι μία πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία, που αποκτά όλο και περισσότερο εξωστρεφή χαρακτήρα και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες.
Δεύτερον, γιατί μετά τη φάση της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να περάσουμε σταδιακά στο στάδιο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Και – για αυτό το σκοπό – δουλεύουμε με σύστημα, μεθοδικότητα και χαμηλούς τόνους. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα τόπο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στους επενδυτές, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μεγάλης ανεργίας και της ύφεσης.
Όταν η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει, όταν η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι στα ύψη, η Ελλάδα δεν φαντάζει και τόσο ελκυστική χώρα για επενδύσεις.
Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για να μετατρέψει τη χώρα από τόπο αβεβαιότητας και αστάθειας, σε ένα τόπο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, καθώς μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πλούτος για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, τα πρώτα βήματα αποσκοπούσαν στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας, στην οριστική παραμονή της χώρας στο ευρώ και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι πλέον σταθερή και βιώσιμη, η παραμονή μας στο ευρώ δεδομένη και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ολοκληρώνεται. Όλα τα παραπάνω, που δεν ήταν καθόλου δεδομένα έντεκα μήνες πριν, αποτελούν τη βάση στήριξης στην προσπάθειά μας.
Παράλληλα, με ένα πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και με μία μεγάλη ατζέντα αποκρατικοποιήσεων (30 διαφορετικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), ανοίγουμε τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα και στέλνουμε το μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα. Ήδη, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με τις πρόσφατες συμφωνίες της Cosco και της Hewlett – Packard, της Phillip Morris, της NOΚIA, της SAB, την αποκρατικοποίηση μέρους του ΟΠΑΠ, την επένδυση θεσμικών επενδυτών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, κλπ. Αφήνουμε οριστικά το παρελθόν του κρατισμού και των ελλειμμάτων και συνεχίζουμε αποφασιστικά στην ίδια κατεύθυνση.
Η κριτική, που ασκείται από την αντιπολίτευση, είναι ότι δεν επιχειρείται ανάπτυξη, αλλά ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
Η αντιπολίτευση έχει ενοχοποιήσει και κατά καιρούς ποινικοποιήσει την επιχειρηματικότητα, καθώς αντιδρά σε όλα τα επενδυτικά σχέδια και προτάσεις, που έχουν παρουσιασθεί. Στον κόσμο της αντιπολίτευσης, θα υπάρχουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματίες. Δυστυχώς, το λαϊκισμό και τον κρατισμό τον πληρώσαμε και συνεχίζουμε να τον πληρώνουμε ακριβά. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στη κρίση με παλιές συνταγές. Ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει δουλειές και θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.
Πέρα από τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, ανάπτυξη χωρίς την ενεργοποίηση του ελληνικού δυναμικού δεν μπορεί να υπάρξει… Τι κάνετε γι αυτό, όταν – ακόμα και μια στάνη να θέλει να φτιάξει κάποιος – πρέπει, κατά την παλιά ρήση, «να έχει μπάρμπα στη Κορώνη».
Επιχειρούμε να κάνουμε μέσα σε λίγους μήνες όσα έπρεπε να είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, αίρουμε τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, δίνουμε χώρο στον ιδιωτικό τομέα να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί.
Πιο συγκεκριμένα, με το Νέο Επενδυτικό Νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, θεσπίζεται για πρώτη φορά μια κεντρική Αδειοδοτική Αρχή και διαδικασίες αυτοαδειοδότησης, για να μη χάνεται χρόνος και χρήμα για τους επενδυτές.
Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τη βοήθεια Ολλανδών ειδικών, προωθούμε στο πλαίσιο της νέας Εθνική Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου. Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε επαγγέλματα χωρίς περιορισμούς και διοικητικές ρυθμίσεις.
Σε σύνολο 343 επαγγελμάτων, το 72% είναι πλήρως απελευθερωμένο και η προσπάθεια συνεχίζεται. Στον τομέα των αγορών, έχουμε προωθήσει 11 συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις (πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών, απελευθέρωση των μεταφορών για τον τουρισμό, απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις, μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς καυσίμων, μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ και την κατάργησή του ουσιαστικά για τις ΕΠΕ κλπ) και αναμένεται άμεσα να προχωρήσουν 4 ακόμα πρωτοβουλίες (συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τομείς – κλειδιά της οικονομίας, όπως τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, λιανικό εμπόριο, τουρισμός, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.).
Σας ανέφερα μερικές από τις παρεμβάσεις, που επιχειρούμε οριζόντια, σε όλη τη κλίμακα της αγοράς, έτσι ώστε, με την παράλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, να αρχίσει σταδιακά η οικονομία να επανακάμπτει.
Το ΕΣΠΑ είναι ένας μοχλός ανάπτυξης, όμως η ρευστότητα των μικρομεσαίων επενδυτών είναι μηδαμινή και οι τράπεζες σαφώς δεν παρέχουν αυτή την εποχή βοήθεια για την ίδια χρηματοδότηση.
Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι μεγάλο και φυσικά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος, που προχωρά, μαζί με τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις, είναι η βασική προϋπόθεση για να ξαναρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.
Από την πλευρά μας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργούμε συμπληρωματικά στο κομμάτι της ρευστότητας. Μέσω του ΕΣΠΑ, που στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχουμε πετύχει το 102% του μνημονιακού στόχου, προωθήσαμε δράσεις, όπως το πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 456 εκ ευρώ, που ολοκληρώνεται, και αναμένονται και άλλες δράσεις στην ίδια κατεύθυνση.
Στο ΕΤΕΑΝ, αλλάξαμε σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα των προγραμμάτων, ξεπαγώνοντας κονδύλια που ήταν για καιρό παρκαρισμένα, προωθώντας προγράμματα για κεφάλαια κίνησης και έκδοσης εγγυητικών επιστολών για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ξαναζωντανέψαμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ενώ τους 10 πρώτους μήνες του 2012 είχαν υπογραφεί συμβάσεις με την ΕΤΕΠ μόνο 9 εκατομμυρίων ευρώ, τους τελευταίους 2 μήνες του 2012, υπογράφηκαν συμβάσεις, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αφορούν δημόσια έργα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο και προσπαθούμε σταδιακά με όσα εργαλεία έχουμε στα χέρια μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Ποιοι είναι, σύμφωνα με τους δικούς σας σχεδιασμούς, οι δυναμικοί τομείς ανάπτυξης στην Ελλάδα;
Στόχος μας είναι, όπως σας είπα, να προσελκύσουμε επενδύσεις σε όλους τους τομείς. Αυτή είναι και η προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Η χώρα μας, εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, θα μπορούσε να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στις νέες τεχνολογίες, στον τομέα των Logistics, στις βιολογικές καλλιέργειες κ.λπ.
Αυτό, που απαιτείται άμεσα από εμάς, είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Να περιορίσουμε την κρατική παρέμβαση, να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και να αφήσουμε τον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί. Ο τόπος μας έχει πρωτοπόρους επιχειρηματίες, θαυμάσια μυαλά, δυναμική νέα γενιά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το τελευταίο διάστημα καλλιεργείται από την κυβέρνηση κλίμα αισιοδοξίας και το ερώτημα είναι πού βασίζεται αυτή η αισιοδοξία, με την ύφεση στα ύψη και την ανεργία σε ιστορικό υψηλό.
Κανείς δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. Η ανεργία είναι μεγάλη, η ύφεση παραμένει, πολλοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να περνούν δύσκολες στιγμές.
Από την άλλη, μην υποτιμούμε και την προσπάθεια, που έχει γίνει. Θυμηθείτε πού βρισκόμασταν πριν ένα χρόνο. Καταφέραμε, με όσα ανέφερα παραπάνω (πολιτική σταθερότητα, παραμονή στο ευρώ, σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών), να ξεπεράσουμε τα σενάρια καταστροφής, να δημιουργήσουμε μία βάση στήριξης, έτσι ώστε να ατενίζουμε το μέλλον από καλύτερη θέση. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μακρύ και δύσκολο.
Δικαιούμαστε όμως να πιστεύουμε ότι, αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, θα καταφέρουμε οριστικά να ξεπεράσουμε την κρίση.
Περιμένετε κάποιες παρεμβάσεις των εταίρων μετά τις γερμανικές εκλογές; Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Θα είναι αδόκιμο να κάνω την οποιαδήποτε εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Γνωρίζετε τους στόχους μας. Το κλειδί στην προσπάθειά μας είναι η αποτελεσματικότητα. Επομένως, αν κάτι περιμένω, είναι από εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας. Όσο περισσότερο αφοσιωθούμε στο στόχο μας, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Η επιτυχία βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά μας χέρια.