Μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο της θητείας του και με την χώρα σε ύφεση, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε σχέδιο για οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, ευρωομόλογα και πρωτοβουλίες για τους νέους και την ενέργεια.
«Το διακύβευμα», τόνισε στα εισαγωγικά του σχόλια, «είναι η ανάπτυξη, η έξοδος από την κρίση και την ύφεση» και επισήμανε: «η ύφεση απειλεί την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης».
Ο Ολάντ επιμένει –το δήλωσε άλλωστε και χθες, Τετάρτη, σε συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο– ότι η λιτότητα φέρνει την ύφεση στην Ευρώπη. Εξάλλου σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης είτε είναι σε ύφεση είτε απειλούνται σοβαρά από αυτήν, μέτριες είναι οι επιδόσεις και της Βρετανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας εκτός ευρωζώνης.
Είναι ευθύνη μου, είπε ο Φρ.Ολάντ, να βγει η Ευρώπη από τον λήθαργο, να μειωθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών που υπονομεύει το μέλλον της, και παρουσίασε για αυτό ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων:
Πρώτο, ζητά, οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη με πρόεδρο ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το έργο. Αυτή η οικονομική κυβέρνηση, προσέθεσε, θα συνέρχεται κάθε μήνα «για να συζητά τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που παίρνουν οι κυβερνήσεις και να εναρμονίζει την φορολογική πολιτική». Ακόμη θα βοηθά στη σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών και της καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Δεύτερον, μια πρωτοβουλία που θα είναι προσανατολισμένη στις νέες γενιές, κατά της ανεργίας των νέων, και κινητοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση μόλις εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι.
Προτείνει ακόμη ευρωπαϊκή κοινότητα ενέργειας η οποία θα συντονίσει τις προσπάθειες προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.
Τέταρτον «ένα νέα στάδιο στην δημοσιονομική ενοποίηση με δυνατότητα έκδοσης προϋπολογισμού και σταδιακά την πιθανότητα έκδοσης ομολόγων», ένα θέμα στο οποίο είναι γνωστό ότι η Γερμανία αντιτίθεται σφοδρά (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον).
Η Γαλλία, επισήμανε, θα ήθελε μία πλήρη πολιτική ένωση στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια.