Επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την τρέχουσα χρήση η εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία καθώς συνεχίζει σταθερά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2012 η εταιρεία επένδυσε 20 εκατ. ευρώ στην τακτική ανανέωση του εξοπλισμού των γραμμών παραγωγής, στα υλικά συσκευασίας, στην ασφάλεια και σε «πράσινα» ψυγεία.
Το 2012 οι πωλήσεις της εταιρείας εμφάνισαν μείωση 12,4% και διαμορφώθηκαν σε 341 εκατ. ευρώ έναντι 389,3 εκατ. ευρώ το 2011. Τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι 61,4 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 24,2 εκατ. ευρώ από 48,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν τη μείωση των κερδών ήταν η απορρόφηση του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, η πλήρης διατήρηση των υποδομών της εταιρείας τόσο σε λειτουργικές εγκαταστάσεις όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς επίσης και η υλοποίηση εκτεταμένου πλάνου διάθεσης προϊόντων με ειδικές προσφορές.
Το 2012 η εταιρεία έδωσε έμφαση στον τομέα των εξαγωγών, ο οποίος αντιστοιχεί στο 10% της παραγωγικής της δραστηριότητας με αξία πωλήσεων 14 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο της περυσινής χρήσης, το σύνολο φόρων και τελών ανήλθε στα 71,8 εκατ. ευρώ ενώ, μαζί με τις εισφορές και ειδικούς φόρους ανήλθε στα 162 εκατ. ευρώ. Το σύνολο φόρων, τελών και εισφορών στην πενταετία 2008 – 2012 αντιστοιχεί σε 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η εταιρεία υλοποιεί τη στρατηγική της για ενδυνάμωση των μαρκών και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της λανσάροντας στην ελληνική αγορά νέα προϊόντα.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει, για 6η συνεχή χρονιά, τη στήριξη της ελληνικής αγροτικής και τοπικής οικονομίας μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, με στόχο να προμηθευτεί το 2013, 40.000 τόνους κριθάρι για την παραγωγή της μπίρας Amstel, ΑΛΦΑ και ΒΙΟΣ 5. Το 2012 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για την εταιρεία, καθώς διπλασίασε τους Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται, οι οποίοι πλέον αριθμούν τους 2.100. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μοναδική ζυθοποιία στην Ελλάδα με 2 βυνοποιεία (Θεσσαλονίκη & Πάτρα), στα οποία μετατρέπει το κριθάρι σε βύνη. Τέλος, το 95% των προμηθευτών της είναι ελληνικές εταιρείες (4.350) ενώ το 90% του κόστους παραγωγής και των δαπανών της εταιρείας μένει στην Ελλάδα.