ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Έφυγε ο οραματιστής του Costa Navarino
Η επόμενη μέρα για τους τρεις διαδόχους Κωνσταντίνο, Αχιλλέα και Χρήστο
«Πρέπει να σας γίνει συνείδηση, ότι η φιλοσοφία του εύκολου κέρδους, της αρπαχτής, δεν έχει μέλλον. Αν το έκανα εγώ δεν θα είμαστε εδώ, που είμαστε τώρα». Αυτή ήταν μια από τις συμβουλές του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, προς τους τρεις γιους του Αχιλλέα, Κωνσταντίνο και Χρήστο, που απέκτησε μετά τον γάμο του με την Κάρμεν, το 1962.
Με αυτό το σύνθημα σαν οδηγό, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έχτισε μια αυτοκρατορία σε θάλασσα και στεριά. Φεύγοντας από τη ζωή, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, σε ηλικία 76 ετών, άφησε βαριά κληρονομιά στους διαδόχους του, να συνεχίσουν το έργο του. Πριν κλείσει τα μάτια του, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ευτύχησε να δει να γίνεται πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο, να μετατραπεί δηλαδή η γενέτειρά του, η Μεσσηνία σε έναν υπερπολυτελή τουριστικό προορισμό, με τη δημιουργία σε έκταση δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Costa Navarino. Εκεί, γιόρτασε τα 75α του γενέθλια, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν άνοιξε τις πύλες της, η πρώτη φάση της επένδυσης.
Όσο φιλόδοξη ήταν αυτή η επένδυση, τόσο πολύπαθη ήταν. Χρειάστηκαν 13 χρόνια, για να υλοποιηθεί κατά το… ήμισυ, 3.000 υπογραφές και 600 αδειοδοτήσεις από υπηρεσίες του δημοσίου, χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 80 μικρές ή μεγάλες μελετητικές εταιρείες, που απασχόλησαν πάνω από 1.200 μελετητές, ενώ το κόστος εκτοξεύθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Η δυσκολία να φτάσει στην ολοκλήρωση του οράματός του, τον προβλημάτιζε ιδιαίτερα στη συνέχεια και δεν δίσταζε να αφήνει αιχμές κατά της ελληνικής γραφειοκρατίας, ενώπιον υπουργών. Μάλιστα, το 2005 τάραξε τα νερά, όταν σε εκδήλωση του ΝΑΤ απαντώντας σε πρόσκληση του τότε υπουργού Εργασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου, να επενδύσουν οι εφοπλιστές στην πατρίδα τους, εισηγήθηκε τη δημιουργία από την κυβέρνηση γραφείου υποδοχής μεγάλων επενδύσεων. Λίγο αργότερα, θα περνούσε το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου, για να αναλύσει την πρότασή του στον ίδιο, τον τότε πρωθυπουργό – και φίλο του – Κώστα Καραμανλή.
Ο «βασιλιάς των containers»
Παρά τα ανοίγματά του στη στεριά, η καρδιά του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου χτυπούσε για την θάλασσα και όπως συνήθιζε να λέει δεν είχε σκοπό να αφήσει τα καράβια, για να γίνει ξενοδόχος ή βιομήχανος. Μπάρκαρε για πρώτη φορά το 1953, σε ηλικία 18 χρόνων και δούλεψε τρεις μήνες απλήρωτος. Το 1974, σε ηλικία 27 ετών απέκτησε το πρώτο του καράβι, ένα μικρό φορτηγό 1.000 μόλις τόνων, με δάνειο, που πήρε από τον ίδιο τον πωλητή και στη συνέχεια του το χρονοναύλωσε, για να εξοφλήσει. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε την Costamare Shipping. Όταν άρχισε η ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 – 1984, ο καπετάν Βασίλης αγόρασε οκτώ πλοία, η συνολική αξία των οποίων δεν υπερέβαινε την αξία, που θα τα αγόραζαν σε διαλυτήρια πλοίων. Μετά την χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών «Ελληνική», του Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, προσέλαβε εξειδικευμένο προσωπικό και προσπάθησε να μπει δυναμικά στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες, που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Μέσα σε μια εικοσαετία, η Costamare γιγαντώθηκε, αφού στη διάρκεια αυτών των χρόνων ανανεώθηκε σημαντικά ο στόλος με νεότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. To 2004, οι Lloyd’s σε ένα αφιέρωμά τους, για την επέτειο των τριάντα χρόνων από την ίδρυση της Costamare, του απέδωσαν τον τίτλο του «Έλληνα βασιλιά των containers». Ένας τίτλος, που του ανήκε δικαιωματικά, καθώς η Costamare διέθετε τότε 35 φορτηγά πλοία, τα οποία σήμερα φθάνουν τα 51. Και ανάμεσά τους, το μεγαλύτερο του κόσμου, το «Cosco Hellas», το μήκος του οποίου είναι ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπορεί να μεταφέρει 9.500 εμπορευματοκιβωτίων. Το πλοίο αυτό, που ήρθε στον Πειραιά τον Ιούλιο του 2006, ονομάστηκε «Cosco Hellas» και σε λαμπρή τελετή παρουσίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του προέδρου της Cosco Γουέι Τζιαφού και αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ύψωσε την ελληνική σημαία. Η ελληνική σημαία κυματίζει στα περισσότερα πλοία του καπετάν Βασίλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βενιαμίν στις εξορύξεις αργίλου
Μπορεί οι επενδύσεις στη θάλασσα να γοήτευαν περισσότερο τον καπετάν Βασίλη, αλλά δεν τον άφηναν αδιάφορο οι επενδύσεις και στη στεριά. Εκτός από το Costa Navarino, για το οποίο έλεγε ότι δεν είναι επένδυση, αλλά όνειρο ζωής, πριν από μερικά χρόνια κατασκεύασε στη Βόρεια Ελλάδα εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, την Βιομηχανία ΓΕΩΕλλάς, που εδρεύει στα Γρεβενά και του οποίου τα ηνία έχει αναλάβει ο Βενιαμίν της οικογένειας, ο γιος του Χρήστος.
Όταν, επένδυσε ο καπετάν Βασίλης στα Γρεβενά, πολλοί απόρησαν και ελάχιστοι, πίστεψαν ότι θα πετύχει. Δεν γνώριζαν αυτό που ανακάλυψε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει το μοναδικό κοίτασμα ατταπουλγίτη, ενός σπάνιου είδους ελαφροβαρούς αργίλου, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στη βιομηχανία χρωμάτων και λιπασμάτων, αλλά και στην παραγωγή άμμου υγιεινής για κατοικίδια. Ο νεαρός Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, ανέλαβε να προωθήσει τα συμφέροντα της εταιρείας και ο Βενιαμίν των Κωνσταντακοπουλαίων τα κατάφερε πολύ καλά. Σήμερα η ΓΕΩΕΛΛΑΣ, έχει τον έλεγχο σε όλα τα αποθέματα ατταπουλγίτη αλλά και σαπωνίτη. Διαθέτει τρία ορυχεία στην Αιανή Κοζάνης και στην Κνίδη Γρεβενών, από όπου εξορύσσει περίπου 7.000 τόνους πρώτης ύλης ετησίως. Πέρα από τις εξορύξεις, στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο έπεσε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να «κουμαντάρει» την πόλη και τον αμπελώνα στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και τα ταξίδια του 36χρονου Κωνσταντακόπουλου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι συχνά και αναμένεται τώρα να γίνουν συχνότερα.
Εκεί, ο καπετάν Βασίλης, χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα και ιδιαίτερες διαδικασίες και χωρίς να προβάλλει ιδιαίτερα το έργο του (γι’ αυτό και δεν το γνωρίζουν πολλοί) έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη πόλη, που η συνολική της έκταση είναι 2.000 τ.μ. και η κεντρική λεωφόρος φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη. Επίσης, σε άλλη πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο αμπελώνα και όλη την παραγωγή την έχει προπωλήσει για μια δεκαετία.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο συνεχιστής του ονείρου της Πύλου
Τον καιρό, που προσπαθούσε να υλοποιήσει το όραμά του, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στο Costa Navarino, είχε στείλει επιστολή σε όσους αντιδρούσαν αναφέροντας: «Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα, να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ, ή αν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας». Αυτή η ώρα ήρθε. Ο 38χρονος Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «ΤΕΜΕΣ», στην οποία ανήκει το Costa Navarino, ξεκίνησε δίπλα στον πατέρα του από το 1997. Λέγεται ότι, ο καπετάν Βασίλης τον διάλεξε για την επένδυση αυτή, γιατί του έμοιαζε στον δυναμισμό. Αυτός θα σηκώσει τώρα μόνος του το βάρος της συνέχισης και ολοκλήρωσης της επένδυσης, που οραματίστηκε ο πατέρας του.
Σήμερα, λειτουργεί το πρώτο τουριστικό συγκρότημα Navarino Dunes και Bay, που περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες και αθλητικές εγκαταστάσεις, που διαχειρίζεται η διεθνής αλυσίδα Starwood Hotels & Resorts, αλλά το συνολικό project περιλαμβάνει την ανάπτυξη και άλλων δύο συγκροτημάτων, των Navarino Blue και Navarino Hills, που προγραμματίζονται σε ορίζοντα πενταετίας. Το μεγάλο στοίχημα όμως του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου είναι η δημιουργία, μέχρι το 2013, του πρώτου υπόσκαφου ξενοδοχείου στον κόσμο, στο Navarino Bay.
Μαζί με αυτή τη μεγάλη επένδυση όμως, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος «κληρονόμησε» και τις έντονες αντιδράσεις, που καθυστέρησαν την υλοποίηση του project επί 13 χρόνια, αλλά και την παρακαταθήκη με τα ισχυρά ερείσματα, που είχε στις εκάστοτε κυβερνήσεις, λόγω των φιλικών του δεσμών με πολιτικούς όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μιχάλης Ρέππας και ο Γιώργος Σουφλιάς.
Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις αυτές, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μεταφύτευσε 6.500 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα για την παραγωγή λαδιού από τους ντόπιους, ενώ το business plan του, προβλέπει την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εναλλακτικών πηγών ενέργειας της περιοχής, με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 11.963,2 KW, για τις ενεργειακές ανάγκες του Costa Navarino και την κατασκευή δύο υδατοδεξαμενών, για τις ανάγκες υδροδότησης.
Με την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, λέγεται ότι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μπαίνει και στην αγορά της ενέργειας, με την εταιρεία «Κυνηγός Α.Ε.», που ίδρυσε για τον σκοπό αυτό. Έτσι, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν αποκλείουν ενεργό συμμετοχή στο μέλλον της εταιρείας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, σε επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Πέρα από την επένδυση αυτή, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ήταν αυτός, που έβαλε ο πατέρας του στην Aegean Airlines, όταν οι φίλοι του «καπετάν Βασίλη», Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, του πρότειναν να μπει στον χώρο των αερομεταφορών. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κατέχει το 6,39% των μετοχών της Aegean Airlines κι αυτή η συμμετοχή αποδείχθηκε υπερπολύτιμη για το Costa Navarino, καθώς η Aegean «άνοιξε» την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση των πελατών του Costa Navarino, ακόμα κι αν υπήρχε ρίσκο σ’ αυτή την κίνηση. Υπήρχε η εγγύηση του Αχιλλέα ότι η γραμμή δεν θα είναι ζημιογόνος για την Aegean. Κι αν είναι, τη ζημιά θα την καλύπτει αυτός.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρωτότοκος, που έβαλε την Costamare στην Wall Street
Όταν ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, αποφάσισε το 2006 να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, ο ίδιος όμως δεν ανησυχούσε καθόλου για την Costamare Shipping. Η ναυτιλιακή εταιρεία, που ίδρυσε, βρισκόταν ήδη σε καλά χέρια, του πρωτότοκου γιου του Κωνσταντίνου. «Η νέα γενιά είναι ακόμα καλύτερη από την δική μας» έλεγε, σε όσους διατύπωναν φόβους για το μέλλον της Costamare, εννοώντας όμως και τα άλλα δύο παιδιά του, Αχιλλέα και Χρήστο.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Costamare και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αποδείχθηκε ικανότατος συνεχιστής της θαλάσσιας αυτοκρατορίας.
Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ήταν από τους πρωτεργάτες της ενίσχυσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων, τις οποίες αξιοποίησε ο γιος του Κωνσταντίνος, στον οποίο πιστώνονται μεγάλες συνεργασίες με τα ναυπηγεία της Σαγκάης. Εκεί, «έχτιζε» τα πλοία της η Costamare, τα τελευταία χρόνια κι εκεί συνεχίζει να τα ναυπηγεί. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα, λίγο πριν μάθει για τον θάνατο του πατέρα του, ο Κων. Κωνσταντακόπουλος είχε πάρει το «ok» από δύο κινεζικές τράπεζες και την DnB Nor, για την χρηματοδότηση τριών από τα επτά κοντέινερ, που ναυπηγεί στη Σαγκάη. Το κόστος των ναυπηγήσεων αγγίζει τα 285 εκατ. ευρώ και τα πλοία έχουν ήδη εξασφαλίσει πολυετή απασχόληση από την MSC, προς 43.000 ημερησίως. Ο Κων. Κωνσταντακόπουλος ήταν ο εμπνευστής της εισόδου της Costamare στη Wall Street πέρυσι τον Νοέμβριο, αντλώντας 260 εκατ. ευρώ. Βέβαια, τότε δέχτηκε μια ψυχρολουσία, καθώς η πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης σημαδεύτηκε με πτώση. Αν και στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, η ελληνική ναυτιλιακή βρισκόταν στα 12 δολάρια, όσα και η τιμή της δημόσιας εγγραφής, λίγο μετά υποχώρησε στα 11,70 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 0,28%.
Ο Κων/νος Κωνσταντακόπουλος ήταν ο πολύτιμος βοηθός του πατέρα του στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες για την επιστροφή του “Liberty» στην Ελλάδα, ενώ έχει επωμιστεί την συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της Helmepa Junior, που δημιούργησε ο πατέρας του και είναι το «παρακλάδι» της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.