Φουλάρουν τις μηχανές για το θαλάσσιο μέτωπο
Kατασκευαστές και real estate σε συναγερμό για Ελληνικό, Βουλιαγμένη, Τάε Κβο Ντο
Στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, από το Νέο Φάληρο μέχρι την Βουλιαγμένη, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και του real estate.
Η επίσπευση της κυβέρνησης, να προχωρήσει η επένδυση των 5 δισ. του Κατάρ στο Ελληνικό, η μαρίνα της Βουλιαγμένης που παραχωρείται για 40 χρόνια και η αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο, αποτελούν «φιλέτα» και αναγκάζουν τους ισχυρούς των κατασκευών και του real estate να… φουλάρουν τις μηχανές.
Η μεγάλη μάχη βέβαια, θα δοθεί στο Ελληνικό, με την επένδυση – μαμούθ των Αράβων, αλλά το άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην μαρίνα της Βουλιαγμένης, για την οποία ο διαγωνισμός της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων έχει ήδη προκηρυχθεί. Ένα ενδιαφέρον, που δεν ήταν από την αρχή έντονο. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που η ΕΤΑ είχε σίγουρη την αποτυχία. Κι αυτό γιατί η μαρίνα δεν διαθέτει μεγάλη χερσαία ζώνη και οι θέσεις ελλιμενισμού είναι μόλις 113. Με αυτά τα δεδομένα, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα που θα μπορούσε να αποκομίσει ένας επενδυτής από τα μισθώματα δεν θα ξεπερνούσαν τις 800.000 ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό και η ΕΤΑ υποχρεώθηκε να συμπεριλάβει στην προκήρυξη δύο δελεαστικούς όρους. Να παραχωρηθεί η μαρίνα για 40 χρόνια και να επιτραπεί η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού. Μετά από αυτό, και με δεδομένο ότι «βρέξει – χιονίσει» η μαρίνα Βουλιαγμένης έχει πληρότητα που φθάνει το 100%, εμφανίστηκαν οκτώ ενδιαφερόμενοι, από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας στις κατασκευές και στο real estate, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές. Ανάμεσά τους, οι ηγετικοί όμιλοι των κατασκευών Ελλάκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα και J&P Άβαξ του Δάκη Ιωάννου, η οποία μάλιστα έχει συμμετοχή στη μαρίνα Ζέας, μέσω της θυγατρικής Αθηνά. Στη μάχη, μπαίνουν και οι όμιλοι Κυριακούλη και Κοπελούζου, οι οποίοι «τρέχουν» την μαρίνα Ζέας. Προσφορά κατέθεσε και η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η οποία διαχειρίζεται την μαρίνα του Φλοίσβου, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι προσφορά κατέθεσε και η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει ένα παραπάνω κίνητρο να διεκδικήσει την μαρίνα Βουλιαγμένης, καθώς γειτνιάζει με το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα».
Tο Τάε Κβο Ντο
Μια άλλη επένδυση, που ήθελαν να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους, οι μεγάλοι όμιλοι των κατασκευών και του real estate είναι και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Τάε Κβο Ντο στα σύνορα Παλαιού και Νέου Φαλήρου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, στο χώρο θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Μεγάλο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό των Ολυμπιακών Ακινήτων έδειξε αρχικά η Lamda Development. Ο όμιλος Λάτση «τρέχει» και την μαρίνα Φλοίσβου κι αν κερδίσει τον διαγωνισμό, θα γίνει κυρίαρχος του θαλάσσιου μετώπου της περιοχής Παλαιού και Νέου Φαλήρου. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και η Ελλάκτωρ με την J&P Άβαξ. Και οι τρεις όμως μεγάλοι όμιλοι διστάζουν να προχωρήσουν, καθώς με βάση τον προγραμματισμό και την καθυστέρηση του διαγωνισμού από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το συνεδριακό κέντρο θα είναι έτοιμο για λειτουργία, το 2013, την ίδια δηλαδή περίοδο που θα γίνουν τα εγκαίνια του μεγάλου συνεδριακού κέντρου 1.500 ατόμων, που έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει ο «Αστέρας Βουλιαγμένης».
Το φιλέτο των δισ.
Το μεγαλύτερο «φιλέτο» για τους ισχυρούς είναι το Ελληνικό. Ενώ, μετά την άφιξη του εμίρη Αλ Θανί στην Ελλάδα και το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ, για την επένδυση 5 δισ. ευρώ, επικρατούσε… ανησυχητική ηρεμία, μια διάταξη που πέρασε στα «ψιλά γράμματα» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η ίδρυση της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.», έφερε συναγερμό στα επιτελεία των μεγάλων ομίλων των κατασκευών και του real estate. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, πιεζόμενη και από το Κατάρ, επισπεύδει τον σχεδιασμό για τα έργα στο Ελληνικό, ώστε να έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρωμένη μελέτη, για το τεράστιο project. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η ανάπτυξη του χώρου θα περιλαμβάνει τεχνολογικό πάρκο, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και ίσως χρηματοοικονομικό κέντρο, μαζί με ξενοδοχεία, μία μαρίνα στον Άγιο Κοσμά και ένα χώρο πρασίνου, ο οποίος θα είναι τόσο μεγάλος, όσο το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Από τον σχεδιασμό, αφαιρέθηκε το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Ευρώπης, που επρόκειτο να κατασκευαστεί εκεί, αφού προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Ταε Κβο Ντο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα με τη συμμετοχή των Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη και της ΑΕΓΕΚ του Γιάννη Μαρούλη, είτε αυτόνομα, είτε σε κοινοπραξία. Συμμετοχή στο project του Ελληνικού ενδέχεται να έχουν και οι δύο ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, Vinci και Hochtief, ενώ στη δημιουργία των ξενοδοχείων και των άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, ενδιαφερόμενοι είναι η Lamda Develompent, ο όμιλος του Θόδωρου Χαραγκιώνη, που αναμένεται να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με κατασκευαστικούς ομίλους. Ενδιαφέρον υπάρχει και από την Μοχλός του Κων/νου Στέγγου, ιδιαίτερα για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ελληνικού, τα οποία έχει ήδη ζητήσει η ΔΕΘ.