Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο μπροστά, εκτιμά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης.
Σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ στη Λευκωσία, που εκφώνησε ο ανώτερος διευθυντής της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου, ο διοικητής επισήμανε ότι «οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν ασυνήθιστα υψηλοί, δεδομένων των αβέβαιων επιπτώσεων της τραπεζικής κρίσης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην οικονομική δραστηριότητα».
Σε εγχώριο επίπεδο, είπε, δεδομένου του μεγέθους των τραπεζών που έχουν αναδιαρθρωθεί, των ζημιών που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι καταθέτες, το προσωρινό πάγωμα εταιρικών λογαριασμών και της ανάγκης για επιβολή περιορισμών πληρωμών, υπάρχουν ανησυχίες ότι «η ύφεση θα μπορούσε να αποδειχθεί βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν, με αρνητική επίδραση στα δημόσια οικονομικά, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου χρέους».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα είναι ιδιαίτερα μεγάλες, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων στη ρευστότητα, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον μελλοντικό αντίκτυπο των διοικητικών περιορισμών.
Επίσης, οι κίνδυνοι είναι υψηλοί λόγω των πιθανών συνεπειών πρόωρης άρσης των περιορισμών και της πιθανότητας η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος να μην είναι πλήρης ή δεν γίνει έγκαιρα.
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, μόλις το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιηθεί, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να επιστρέψει επιτρέποντας την κατάργηση των ελέγχων και την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, είπε, κάποια στήριξη μπορεί να προέλθει από μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετική για τις τράπεζες και την οικονομία.
Σύμφωνα με το διοικητή, η Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί πλήρως να εξασφαλίσει την αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος, που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς εταίρους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία.
Στην ομιλία του, ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών, η ανεξάρτητη εκτίμηση της εύλογης αξίας των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.