Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό ενεργούν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, επιμένοντας στο να δίνουν προτεραιότητα στην αποφυγή μεγάλων κινδύνων και την ενίσχυση των ταμειακών ροών τους, παρά στο μέγεθος της κερδοφορίας τους.
Κι αυτό σε πείσμα του γεγονότος ότι, κατά το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται σημαντική βελτίωση του κλίματος στην Αγορά.
Γενικότερα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων περιορίζει το ύψος των επενδύσεών της, περικόπτει δαπάνες, επιδιώκει να εισπράξει ενωρίτερα τις απαιτήσεις της και να μειώσει το μέσο χρόνο διατήρησης των αποθεμάτων της.
Στόχος, η επίτευξη θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών (λειτουργικές ταμειακές ροές συν επενδυτικές ταμειακές ροές) με αποτέλεσμα τον περιορισμό του καθαρού δανεισμού (σύνολο δανείων μείον διαθέσιμα), άρα και της έκθεσής τους προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιορίζουν το ενδιαφέρον τους στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεων (πωλήσεις, κέρδη ή ζημίες) αλλά να συνεξετάζουν και την πορεία των ταμειακών ροών, που αποτελεί πολλές φορές μια δεύτερη «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων.
Ο παρατιθέμενος πίνακας παρουσιάζει δεκαπέντε εισηγμένες εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τις οικονομικές τους καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2013 και έχουν καταφέρει να σημειώσουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, αν και κάποιες από αυτές εμφάνισαν ζημίες σε λογιστική βάση.
H Autohellas αν και υποχρεώθηκε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σε ζημία 4,7 εκατ. ευρώ, μείωσε τον καθαρό της δανεισμό κατά 6,54 εκατ. ευρώ.
Ανάλογη εικόνα και για την Σαράντης, που εμφάνισε μεν λογιστικές ζημίες (από πώληση χρεογράφων) ωστόσο αύξησε το διαθέσιμά της κατά 9,1 εκατ. ευρώ, περνώντας σε θετικό καθαρό ταμείο (ταμείο μεγαλύτερο του συνολικού τραπεζικού δανεισμού).
Η Revoil παρουσίασε λογιστικές ζημίες 1,29 εκατ. ευρώ, αλλά μείωσε τον καθαρό της δανεισμό μέσα την ίδια χρονική περίοδο κατά 1,11 εκατ. ευρώ. Παρόμοια «γεύση» και για τον Πετρόπουλο (-210 χιλ. λογιστικό αποτέλεσμα, +329 χιλιάδες ευρώ οι ταμειακές ροές).
Παρατηρώντας τα στοιχεία του ίδιου πίνακα, βλέπουμε εταιρείες που μείωσαν τον καθαρό τους δανεισμό μέσα το πρώτο τρίμηνο, σαφώς περισσότερο από το ύψος της κερδοφορίας τους.
Ο Όμιλος Μυτιληναίου για παράδειγμα εμφάνισε κέρδη 10,6 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές 77,7 εκατ. ευρώ.
Η θυγατρική του ίδιου Ομίλου (η ΜΕΤΚΑ) με λογιστικά κέρδη 16,1 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε το ταμείο της με 22,2 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη του ΟΛΠ (1,13 εκατ. ευρώ) ήταν λιγότερα από το 50% των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών του (2,81 εκατ. ευρώ).
Μόλις 75 χιλιάδες ευρώ τα τριμηνιαία κέρδη της Γενικής Εμπορίου, αλλά στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 606 χιλιάδων ευρώ οι θετικές της ταμειακές ροές.
Ένα ακόμη πολύ καλό τρίμηνο για την Flexopack ήταν το πρώτο του 2013, με καθαρά κέρδη 288 χιλιάδες ευρώ και θετικές ταμειακές ροές 620 χιλιάδες ευρώ (άλλη μια εταιρεία με θετικό καθαρό ταμείο, όπως και η αναφερόμενη στον πίνακα Alpha Αστικά Ακίνητα).
Υπήρξαν επίσης εισηγμένες εταιρείες που βελτίωσαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τις ταμειακές τους ροές κατά ποσό όμως μικρότερο από αυτό των λογιστικών κερδών τους (πχ ΟΤΕ, MLS, Trastor ΑΕΕΑΠ), όπως επίσης και κερδοφόρες εταιρείες, οι οποίες σημείωσαν αρνητικές ταμειακές ροές (πχ Coca Cola, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Nexans, Ideal). Αν και κάθε περίπτωση έχει τις δικές της επιμέρους εξηγήσεις, η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται κυρίως είτε στην επιλογή των εταιρειών να υλοποιήσουν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα αποβλέποντας στο μέλλον, είτε στην πολιτική γρηγορότερης εξόφλησης των προμηθευτών προκειμένου να καρπώνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες που αγοράζουν.
Τέλος, αρνητικές ήταν οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Τηλέτυπος (-5,3 εκατ.), αλλά μικρότερες από το ύψος των λογιστικών ζημιών του τριμήνου (-10,9 εκατ. ευρώ) , εξ’ αιτίας των πολιτικών που ακολούθησε η διοίκηση της εισηγμένης.