Αξιοσημείωτη είναι από το πρωί σήμερα η κινητικότητα στα περισσότερα dealing rooms καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων ξένων πελατών προχωρά σε μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων. Ειδικότερα οι περισσότεροι γνωστοί διεθνείς οίκοι αλλά και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά χρεόγραφα και κυρίως γι’ αυτά με διάρκεια από 10 έτη και πάνω, ενώ μικρότερο ενδιαφέρον παρατηρείται και για ομόλογα μικρότερης διάρκειας.
Ο τζίρος που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αναιμικός, ξεπέρασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι τα 90 εκατ. ευρώ στην δευτερογενή αγορά ενώ το σύνολο της αγοράς (που περιλαμβάνει και πράξεις εκτός ΗΔΑΤ) ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ όταν τις προηγούμενες ημέρες κυμαινόταν στην περιοχή των 100-150 εκατ. ευρώ.
Έμπειρα στελέχη από διάφορα dealing rooms ερμηνεύουν την απότομη μεταστροφή της τάσης αποδίδοντάς την σε δύο παράγοντες. Οι περισσότεροι πελάτες προεξοφλούν την εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και συνολικά για το δημοσιονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης και σπεύδουν να αποκτήσουν θέσεις προκειμένου να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές μόλις επισημοποιηθεί η απόφαση. Μεγάλη μερίδα αγοραστών, υποχρεώνεται για τους ίδιους περίπου λόγους σε αυτή την κίνηση καθώς σπεύδει να κλείσει short θέσεις που είχε λάβει καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο δεν λείπουν και οι απόψεις στελεχών που ερμηνεύουν την κινητικότητα με διαφορετικό τρόπο και βασιζόμενοι κυρίως στις αποδόσεις. Τα ομόλογα με λήξη το 2012 έχουν αυτή την ώρα απόδοση 10,5%, αυτά της λήξης 2014 απόδοση 13,3%, λήξης 2020 απόδοση 10,7% και λήξης 2040 απόδοση 8%. Από τις αποδόσεις οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, απλώς απομακρύνεται ο κίνδυνος για άμεσο χρεοστάσιο.
Η κινητικότητα αποτυπώνεται και στην κίνηση των ελληνικών spreads που βρίσκονται κάτω από τις 780 μονάδες, μετά από μία μακρά περίοδο παραμονής πέριξ των 830 μονάδων βάσης. Πανηγυρικό άλλωστε είναι το κλίμα στο Χ.Α. με κέρδη σχεδόν 3% για το Γ.Δ. που μετά από μια παρατεταμένη ανοδική περίοδο δεν δείχνει σημάδια κόπωσης με «καύσιμο» τη φημολογία που αναπτύσσεται για την εξεύρεση λύσης στην ευρωζώνη.
Πηγή: capital.gr