“Όσο παραμένουμε εντός στόχων και είμαστε αξιόπιστοι, τόσο θα πιάνουν τόπο οι θυσίες των πολιτών και θα έρχονται καλά νέα”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επεσήμανε ότι αφού η “μείναμε όρθιοι τον περασμένο Μάιο, κατορθώσαμε τώρα να είμαστε στη συνολική ευρωπαϊκή συζήτηση”.
“Από μοναδικό πρόβλημα γίναμε μέρος της συνολικής λύσης”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι “τίποτα απολύτως δεν μας χρίστηκε, δουλέψαμε σκληρά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σταματήσει τη φοροδιαφυγή που για εκείνη “είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι απλώς συλλογής εσόδων”, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ουσιαστικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων για το σταμάτημα της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα ξεκινά η λειτουργία του ΕΤΕΑΜ που αντικαθιστά το ΤΕΜΠΜΕ, φέρνοντας πιο σύγχρονα και επίκαιρα χρηματοδοτικά εργαλεία που υλοποιούν το σχέδιο της κυβέρνησης για ανάπτυξη στην πράξη και εξυπηρετεί τους τέσσερις βασικούς άξονες για υγιή ανάπτυξη, δηλαδή την αναθέρμανση της οικονομίας μέσω της αύξησης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών, της δημιουργίας υγιούς ανταγωνιστικού πλαισίου και της καινοτόμου και νεανικής επιχειρηματικότητας.
“Η κυβέρνηση με τις μεγάλες αλλαγές δημιουργεί τις βάσεις της υγιούς και όχι της επίπλαστης ανάπτυξης δείχνοντας το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και της αντίληψής μας σ εαυτό το ζήτημα”, υπογράμμισε.
Απαντώντας σε “ορισμένους, όπως είναι η ΝΔ” που “κόπτονται όψιμα” για την ανάπτυξη, υπενθύμισε ότι η ΝΔ από το 2007 έως το 2009 παρέδωσε το ΕΣΠΑ με απορροφητικότητα 2,9% ενώ η κυβέρνηση μέσα σε έναν χρόνο αύξησε την απορροφητικότητα σε 18% και ότι φέτος θα αυξηθεί στο 35%.
“Αυτή είναι η διαφορά λόγων και έργων με τη ΝΔ”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι η ΝΔ υποτίθεται ότι παρέλαβε τη χώρα σε μια μετα-ολυμπιακή περίοδο που η ανάπτυξη εξακολουθούσε ακόμη να αποδίδει και την κατηγόρησε ότι κατρακύλησε την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε 35 θέσεις πιο κάτω.
“Πρόσθετα μέτρα όπως φαίνονται δεν υπάρχουν και είναι εκτός χρόνου έτσι όπως παρουσιάστηκαν”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς εάν στα πρόσθετα μέτρα στα πρόσθετα μέτρα για το 2012 που φαίνεται να έχει αποφασίσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα είναι και η γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων που ζητά η τρόικα.
Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι οι διαπιστώσεις σε αυτό το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητα για το ECOFIN, αφορούσε τον Αύγουστο “και καθόλου σε αυτή την περίοδο”.
“Έχουν αλλάξει οι συνθήκες, κάναμε πολύ μεγάλα βήματα στο τι μπορούσαν να ζητήσουν οι εταίροι από εμάς και τους στόχους που βάζαμε και τηρούμε απαρέγκλιτα και οι υποχρεώσεις της χώρας περιλαμβάνονται και εξαντλούνται μέσα στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει”, τόνισε.
Σημείωσε ότι η εφαρμογή του νόμου των επιχειρησιακών συμβάσεων “επ΄ουδενί σημαίνει γενίκευση”, ότι δεν είναι κάτι γενικευμένο και ότι, ωστόσο, έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος για τέτοιες μορφές ελαστικής εργασίας, ώστε να αντέξουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, να σωθούν θέσεις εργασίας και όχι να χαθούν εργασιακά δικαιώματα.
“Κάποιοι προσπαθούν μέσα στα ιδεολογήματά τους να εφεύρουν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ας έρθουν να μας απαντήσουν: Απολύσεις ή νέες σχέσεις εργασίας με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες;”, ρώτησε.
Είπε ακόμη ότι ελέγχεται και αποδεικνύεται στην πράξη πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα για να κρίνουμε και την ωφελιμότητά του.
Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής άσκησε έντονη κριτική προς την πολιτική που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “έφερνε κατά έναν τελείως άναρχο και απρογραμμάτιστο τρόπο την τακτοποίηση υποτίθεται των εργασιακών σχέσεων χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία από τις ασφαλιστικές δικλείδες που βάζουμε εμείς”.
Σημείωσε επιπλέον ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με τις ελαστικοποιημένες σχέσεις που θεσμοθετούσε η ΝΔ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι παραμένει ως αντίληψη της κυβέρνησης αυτό που έλεγε ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε σε μειωμένους θεσμούς για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε χώρες που έχουν χαμηλότερους μισθούς από τους δικούς μας. “Εμείς δεν το κάνουμε γι’ αυτό, το κάνουμε μόνο για να σωθούν θέσεις εργασίας”, συμπλήρωσε.
“Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό για την υπόθεση της Siemens”
“Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται και κάποιες άλλες ήδη έχουν αποφασιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πέρα από αυτές τις ενέργειες, υπάρχουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, υπάρχουν οι αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει από οργανισμούς που έχουν μέτοχο του ελληνικό δημόσιο και έχουν βλαφτεί από αυτές τις συμβάσεις και υπάρχει ένα θέμα της αποκατάστασης της ηθικής βλάβης του δημοσίου, το οποίο χαρακτήρισε “πολύ σύνθετο νομικό ζήτημα”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη τώρα για εξωδικαστικό συμβιβασμό”, σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες και ότι από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια βάση υπολογισμού της ζημίας και πως είναι στο χέρι και της Siemens και του ελληνικού δημοσίου να κάνουν όλες τις ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και κατά μέγιστο τρόπο η ζημία του δημοσίου.
Για τις απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες
«Έχουμε υποχρέωση όταν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων να τις τηρούμε και φυσικά το κράτος έχει όλα εκείνα τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να επιβάλει την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφορικά με τις απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες και σημείωσε παράλληλα ότι «όμως τα πράγματα δεν είναι “άσπρο-μαύρο”» και ότι δεδομένης της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο, υπάρχει περιθώριο για τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τους εργαζόμενους να δείξουν υπευθυνότητα και σημείωσε ότι «η επίταξη είναι ένα εργαλείο, αλλά είναι το έσχατο εργαλείο, όταν μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι γίνεται συζήτηση στη Βουλή όπου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους».
«Εμείς αποδεικνύουμε ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα, ανοίγουμε διάλογο, θέλουμε να είμαστε πειστικοί. Αναλαμβάνουμε και ενσωματώνουμε όποιες προτάσεις είναι θετικές και αυτό το αποδεικνύουμε», τόνισε.
Είπε ακόμη ότι «εργαλεία υπάρχουν, υπάρχουν ισορροπίες και εμείς λειτουργούμε με βάση συγκεκριμένο σχέδιο και όχι με βάση το θυμικό».
«Οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι, θέλουν να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους, οι συνδικαλιστές έχουν υποχρέωση να εκφράζουν τις απαιτήσεις των ίδιων των εργαζομένων αλλά στη σημερινή φάση είναι ζήτημα στοιχειώδους υπευθυνότητας κυρίως των εργαζομένων να ταυτιστούν με την κοινωνική συνείδηση και δικαιοσύνη, ώστε και επιβάρυνση να μην υπάρχει προς τον ελληνικό λαό, αλλά και να συναινέσουν ώστε να υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση που πρώτα από όλους τους ίδιους θα ενισχύει», ανέφερε.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι απεργοί, τελείως αναίτια αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πρόσθεσε ότι όταν δεν συμμορφώνονται με δικαστική απόφαση, η διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών, των επιμέρους φορέων έχει όλα τα εργαλεία και τα στοιχεία εκείνων που δεν εργάζονται και πως «συνεπώς υπάρχει αξιολόγηση, εκτίμηση, αλλά υπάρχουν και ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν ώστε οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στη δουλειά τους».
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν υπάρχει απειλή ότι θα απολυθούν οι εργαζόμενοι αν δεν σταματήσουν την απεργία και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μην λογαριάζουμε ούτε το νόμο, ούτε τους συμπολίτες μας για τα συντεχνιακά μας συμφέροντα».
«Αν κάποιος θεωρεί ως απειλή την επιβολή του νόμου, αυτό είναι δικό του θέμα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή» και σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν σκόρπιες επιχειρήσεις που κατά διαστήματα γέμιζαν μέσω συγκεκριμένων πολιτικών, υπουργικών γραφείων με εργαζόμενους που δεν χρειάζονταν και για τους οποίους πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Για το κίνημα “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”
Ερωτηθείς σχετικά με το κίνημα “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”, ο κ. Πεταλωτής εκτίμησε ότι παραπέμπει σε Ντάριο Φο και «σε αριστερές υποτίθεται κινήσεις της δεκαετίας του 1970» που «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Υποστήριξε δε ότι «είναι διαφορετικό το “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”, από το να είμαι συνειδητά κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τζαμπατζής», κάτι που πληρώνει σε πολλαπλάσια ο ελληνικός λαός».
Είπε ακόμη ότι αυτό το κίνημα των “τζαμπατζήδων” επ’ ουδενί θα πρέπει να το συγχωρήσουμε και «δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε με κινήσεις του “δεν πληρώνω” που συνειδητά πλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό και τείνουν στην αύξηση του ίδιου του εισιτηρίου».
Σχετικά με τις αυξήσεις στα εισιτήρια, σημείωσε ότι δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να πληρώνει την επιδότηση ενός εισιτηρίου που ούτως ή άλλως είναι χαμηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όσον αφορά στο «κίνημα ανυπακοής» για τα διόδια, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι πρόκειται για διαφορετικό θέμα, υπενθυμίζοντας ότι οι συμβάσεις για τα διόδια, για τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση είχε εκφράσει και εκφράζει τις αντιρρήσεις της, υπογράφηκαν από τη ΝΔ και έχουν να κάνουν με την υποχρέωση του κράτους να τηρεί τις υποχρεώσεις του.
«Όμως από εκεί και πέρα επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο ώστε τα διόδια που πολλές φορές δημιουργούν αδικίες, να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντισταθμιστικά διόδια για σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους και όχι εξοντωτικά», τόνισε.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 1 Φλεβάρη, 15:37