Κέρδη 31% στο τρέχον τρίμηνο αποδίδουν σε όσους τα εμπιστεύτηκαν
Την τιμητική τους έχουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αυτό το τρίμηνο, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο και προσφέροντας επτά φορές μεγαλύτερα κέρδη από τα αντίστοιχα των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg.
Γενικότερα, η ελληνική αγορά κρατικού χρέους παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών, η οποία επ’ ουδενί δεν ακυρώνει την εντυπωσιακή βελτίωση που έχουν παρουσιάσει οι τιμές των ελληνικών ομολόγων τον τελευταίο καιρό, σε μία ένδειξη ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν κέρδη, όσον αφορά στις τιμές τους, της τάξης του 31% από τις αρχές του τρέχοντος τριμήνου έως σήμερα, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 26 αγορών που παρακολουθούν δείκτες του Bloomberg.
Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παρουσίασαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα με κέρδη 4,4% την ίδια περίοδο, ενώ στον αντίποδα κινήθηκαν τα γερμανικά, τα οποία υποχώρησαν 0,5%. Σύμφωνα με traders της αγοράς, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο έξι μονάδες από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα, από τις αρχές Απριλίου κατά 15 μονάδες, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα κατά 40 μονάδες.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου φαίνεται ότι αρχίζουν και πάλι να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Είναι ενδεικτικό ότι οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του μήνα, μόνο στο ΗΔΑΤ, έχουν ξεπεράσει σε αξία τα 318 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τη στιγμή που τον προηγούμενο μήνα η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ είχε διαμορφωθεί μόλις στα 70 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά αυτά βέβαια απέχουν σημαντικά από τους όγκους συναλλαγών που παρατηρούνταν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων πριν από την προσφυγή της χώρας στο μνημόνιο, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά είχε φθάσει στο απόγειο της το Σεπτέμβριο του 2004 με μηνιαίο τζίρο 136 δισ. ευρώ, πριν βυθιστεί στο μηδέν τον Οκτώβριο του 2011.
Το spread του 10ετούς ελληνικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού συρρικνώθηκε χθες 28 μονάδες βάσης, στις 709, με απόδοση στο 8,53%, ενώ το spread του 30ετούς έκλεισε 22 μονάδες βάσης, διαμορφούμενο στις 592 με απόδοση στο 8,21%, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να κυμαίνεται χθες στα 24 εκατ. ευρώ.
Με τη χθεσινή βελτίωση, στην οποία συνέβαλε και η επιτυχημένη δημοπρασία τιμαριθμοποιημένου ομολόγου και ομολόγου μηδενικού επιτοκίου στην Ιταλία, η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των ζημιών που είχε υποστεί τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της αναστάτωσης των χρηματιστηριακών αγορών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από την απόδοση του 30ετούς για πρώτη φορά σε διάρκεια τριών ετών, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά ομολόγων της Ελλάδας αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση.
Η ομαλοποίηση αυτή της καμπύλης για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2010 συνέβη στις 21 Μαΐου και σηματοδότησε την αύξηση της αισιοδοξίας των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία.
Επίσης, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 53 μονάδες βάσης στις 15 Μαΐου, μία ημέρα αφότου ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- από CCC, επικαλούμενος την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, την πρόοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής και στο μικρότερο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρότι η Ελλάδα παραμένει έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την κατάταξη του υψηλά επενδεδυμένου χρέους.
«Η πρόσφατη πιστοληπτική αναβάθμιση, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και η σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις προσφέρουν στήριγμα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και στο πλαίσιο αυτό η απόδοση του 10ετούς είναι πολύ πιθανόν να δοκιμάσει ξανά τις επόμενες ημέρες το 8%», ανέφερε ο Νικ Σταμένκοβιτς, στρατηγικός αναλυτής της RIA Capital Markets.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Markit για την Ελλάδα βελτιώθηκε στο 45 τον Απρίλιο από 42,1 του Μαρτίου, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός συρρίκνωσης του κλάδου. Εκτός από την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, κομβικά σημεία σε αυτή τη βελτίωση της ελληνικής αγοράς κρατικού χρέους είναι η πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αισιοδοξία για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και τα εύσημα των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί ολοσχερώς, με traders να προειδοποιούν ότι η ελληνική αγορά κρατικού χρέους συνεχίζει να είναι ευμετάβλητη και να κάνει μεγάλες κινήσεις, παρά τη θετική κατεύθυνση που έχει πάρει τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ελληνική ομόλογα θα αρχίσουν πιθανόν να αποδίδουν το επόμενο έτος, εάν η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει το 2% και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υπερβεί τα 210,1 δισ. ευρώ.
Μέχρι το 2021, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την αξία των 266,5 δισ. ευρώ με ρυθμό ανάπτυξης 2% και άνω για να μπορέσουν να αποδώσουν τα ομόλογα. Σύμφωνα ωστόσο με προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 4,2% φέτος προτού αναπτυχθεί 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 27% το Φεβρουάριο.
Βελτίωση
«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις βελτίωσης, όμως το έργο που απομένει για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην αγορά είναι τεράστιο. Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους άγγιξε το 8% και εν συνεχεία ξέφυγε ξανά προς τα πάνω», αναφέρει ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, του τμήματος ερευνών στην αγορά σταθερού εισοδήματος στη Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο.
«Βλέπουν» νέα αναδιάρθρωση του χρέους
Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή του επισήμου τομέα, προβλέπει προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2014 η Citigroup σε νέα έκθεσή της.
«Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά και η πιο συνεργάσιμη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν δύο παράγοντες που αναμένεται να καταστήσουν τους δανειστές πιο ευνοϊκά διακείμενους στο ενδεχόμενο μιας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τη μορφή συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI), αργότερα εντός του 2013 ή την επόμενη χρονιά», αναφέρει στην έκθεσή της η Citigroup, επικαλούμενη ότι το ελληνικό χρέος -που προβλέπεται στο 180% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013- δεν είναι βιώσιμο.
Το θετικό κλίμα που επικρατεί απέναντι στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη «μεταφραστεί» σε εισροές κεφαλαίων προς τη χώρα, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.
«Παρά το εντεινόμενο θετικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα στις αγορές, το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς για τα στοιχεία του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι ότι οι ροές ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν σταθεροποιηθεί», σημειώνει η μελέτη του γερμανικού επενδυτικού οίκου.
Τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι η Ελλάδα έχασε 100 δισ. ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση από τις αρχές του 2011 και έως τα χαμηλά του 2012.
Έκτοτε, έχει καταφέρει να ανακτήσει μόλις το ένα δέκατο από αυτά. Αλλά ακόμα και αυτό, δεν οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων από ξένους επενδυτές και τράπεζες του εξωτερικού ή στην επιστροφή των καταθέσεων.
Πρόκειται κυρίως για τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων, και ειδικότερα, θεωρείται αποτέλεσμα της μείωσης του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ή της επιστροφής ελληνικών καταθέσεων από άλλες χώρες.