Αντιμέτωπος με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος θα βρεθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς 54 βουλευτές κατέθεσαν τη σχετική πρόταση της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Ειδικότερα, η πρόταση για επέκταση του κατηγορητηρίου συντάχθηκε από τον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Χρήστο Μαρκογιαννάκη και υπογράφεται από 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) και Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής.
Σύμφωνα με τους 54 βουλευτές, τίθεται το ζήτημα αν θα απαιτηθεί η διαδικασία συγκρότησης νέας επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ή εάν υπάρχει δυνατότητα την προκαταρκτική εξέταση να διενεργήσει η ήδη λειτουργούσα Επιτροπή, η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση για τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση πήρε νέα τροπή μετά τα έγγραφα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στην επιτροπή. Από αυτά διαπιστώθηκε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφτασε επίσημα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και για αξιοποίηση μόνο για φορολογικούς σκοπούς, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυριζόταν ότι είχε παραδοθεί άτυπα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας:
«Οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία δικαιώνουν καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που τον Ιανουάριο 2013 υπέβαλε πρόταση να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για απιστία και υπεξαγωγή εγγράφου, σε βαθμό κακουργήματος. Τότε, οι συνεταίροι της Κυβέρνησης καταψήφισαν επιδεικτικά την πρότασή μας. Σήμερα, τρέχουν πανικόβλητοι να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα, προσπαθώντας συνένοχα να κόψουν και να ράψουν τη διερεύνηση ώστε και πάλι να μην ακουμπήσει τους προστατευόμενούς τους. Και αντί να φέρνουν το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή, ως όφειλαν θεσμικά, διοχετεύουν στα ΜΜΕ ότι συλλέγουν υπογραφές από βουλευτές ΝΔ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που δεν είναι μέλη της Επιτροπής. Τόσο πολύ φοβούνται τη θεσμική διαδικασία και τη σε βάθος έρευνα για την ουσιαστική και όχι την κυβερνητική αλήθεια;».