Από τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Κωνσταντίνο Ξένο!
Εκατό χρόνια πριν, η βασική διατροφή του ανθρώπου περιελάμβανε περίπου 200 τρόφιμα, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να παρασκευάζονται σε ατομικό επίπεδο, από πρώτες ύλες στις οποίες είχε άμεση πρόσβαση ο άνθρωπος (πχ τυρί και γιαούρτι από γάλα, ψωμί από αλεύρι, κλπ).
Σήμερα, περισσότερα από 80.000 τρόφιμα κατακλύζουν την Παγκόσμια αγορά, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή…
Η ικανοποίηση όμως αυτή αφορά κυρίως στις γευστικές προτιμήσεις και ελαχίστως στις διαθρεπτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι τροφές που ευεργετούν σώμα και «πνεύμα» να εξακολουθούν να είναι λίγες…
Μια από τις τροφές αυτές είναι σίγουρα η βρώμη.
Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης, έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυσικά σε φυτικές ίνες (κυρίως β-γλυκάνες), των οποίων η ευεργετική δράση «αγκαλιάζει» το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.
Μια μόλις μερίδα των 40 γρ. νιφάδων βρώμης, αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες!!
Τα «καλά» της βρώμης όμως δεν σταματούν εδώ : Μια «οικογένεια» αντιοξειδωτικών ουσιών, οι αβενανθραμίδες, έρχονται να προσθέσουν τη δική τους αξία, στο μεγάλο ψηφιδωτό των πολύτιμων ουσιών που βρίσκουμε στις νιφάδες βρώμης.
Η έννοια της ισορροπημένης διατροφής που αντικατοπτρίζει θαυμάσια το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, έχει στη βάση της τη καθημερινή κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων αυτών.
Όταν όμως μιλάμε για δημητριακά και ισορροπημένη διατροφή, αναφερόμαστε σε αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και όχι σε προϊόντα δημητριακών που η έντονη επεξεργασία τους τα έχει «απογυμνώσει» από σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Υπό αυτό το πρίσμα οι νιφάδες βρώμης, προσδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέγιστα διατροφικά οφέλη, αφού φτάνουν στο πιάτο μας με όλες τις αξίες αυτού του πολύτιμου δημητριακού.
Η σωματική ευεξία και η πνευματική διαύγεια δεν βρίσκονται μακριά…
«Κρύβονται» στη διατροφή μας που πρέπει να διέπεται από ισορροπία στην ενεργειακή πρόσληψη, ποικιλία στις επιλογές και να εμπεριέχει ως βάση μοναδικές τροφές όπως οι νιφάδες βρώμης…