Οι συζητήσεις και τα σχέδια των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η γραμμή μεταξύ Vodafone και Wind ήταν κατειλημμένη, με τις δύο πλευρές να συζητούν για τον επικείμενο «γάμο» τους ο οποίος θα άλλαζε τα δεδομένα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή Αγορά. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί εκατέρωθεν ανακοινώσεις που επιβεβαίωναν την εν λόγω σύνδεση, το deal οδηγήθηκε σε «ναυάγιο, με πλούσιο παρασκηνιακό.
Βάσιμες πληροφορίες επαναφέρουν στο προσκήνιο της δύο εταιρείες με το φλερτ να δείχνει αναθέρμανση με διαφορετικό όμως τρόπο δύο χρόνια αργότερα. Vodafone και Wind εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας για κοινή χρήση βασικών υποδομών των δικτύων τους (network sharing).
Οι συζητήσεις αφορούν στη συνεγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων τους σε όλο το δίκτυο, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου, σε πρώτη φάση, κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο να υλοποιηθεί, χωρίς όμως να αποκλείεται μελλοντικά.
Σημαντικό ρόλο στην εκ νέου κυοφορούμενη συνεργασία παίζει το λειτουργικό κόστος και η προσπάθεια των δύο πλευρών να το μειώσουν, καθώς θα υπάρξει όφελος από τον επιμερισμό των εξόδων που καταβάλλονται για μισθώματα, γεννήτριες κ.λπ.
Η νέα εταιρεία
Παρότι επισήμως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση των δύο επιχειρήσεων, στους «κόλπους» τους έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα και μάλιστα σχεδιάζεται η ίδρυση μιας νέας εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η νέα εταιρία θα είναι μια πλήρως ανεξάρτητη νομική οντότητα και όχι θυγατρική της VODAFONE και της WIND.
(Τι είχαμε γράψει το 2011: Δάνεια και ομολογιούχοι χάλασαν το «γάμο» Vodafone – Wind)
Ανεξαρτήτως από το αν το σχέδιο θα προχωρήσει, βέβαιο είναι το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες του χώρου αναζητούν τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους.
Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας, που το 2007 κατέγραφε έσοδα 4,3 δισ. ευρώ, σημειώνει ήδη υποχώρηση της τάξεως του 50%, ενώ τα στοιχεία από την αρχή της χρονιάς δείχνουν ότι η τάση αυτή συνεχίζεται.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για το τρέχον έτος τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. ευρώ.