Για προβλήματα στις σχέσεις Άστον – Λαμπρινίδη κάνει λόγο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, υπό τον τίτλο «Ο κος Ανθρώπινα Δικαιώματα εξαφανίστηκε».
Στο άρθρο της βελγικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι ενώ ο διορισμός ενός ειδικού εντεταλμένου της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να έχει συμβολική αξία, ο διορισμένος εδώ και ένα χρόνο σε αυτή τη θέση Σταύρος Λαμπρινίδης «βρίσκεται στο περιθώριο». Όπως αναφέρει του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βελγική εφημερίδα διερωτάται αν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Άστον κρατά τον υφιστάμενό της στην αφάνεια.
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης, σχολιάζει η Soir, «έχει χαθεί από τα ραντάρ». Ο 56χρονος Έλληνας σοσιαλιστής, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο τη θέση του ειδικού εντεταλμένου της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Από τότε, δεν ακούσαμε τίποτα γι’ αυτόν!» επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει» ούτε στα μέσα ενημέρωσης ούτε εμφανίζεται δημόσια.
Η δημιουργία αυτής της νέας θέσης στην ΕΕ θα έπρεπε να «δείχνει» κάτι, να αποδεικνύει κάτι. Ο ευρωβουλευτής Βερχόφστατ είχε καλωσορίσει αυτή την κίνηση λέγοντας πως «αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει η Soir επισημαίνοντας στη συνέχεια τα εξής : «Ο Σταύρος Λαμπρινίδης έχει αναλάβει καθήκοντα εδώ και οκτώ μήνες αλλά το «ισχυρό μήνυμα» δεν έχει ακουστεί. Ο ειδικός εντεταλμένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ενημερώσει μόνο μια φορά τον Τύπο. Δεν έχει δώσει συνεντεύξεις.
Δεν εκδίδει ανακοινώσεις. Είναι δύσκολο ακόμα και να εντοπίσει κανείς την ύπαρξή του στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, όπου ανήκει η θέση του. Τέλος, δεν αναφέρεται πουθενά παρά μόνο στα δικά του tweets και στα μηνύματα που αναρτά στο Facebook”.
«Η εξαφάνισή του από το δημόσιο βίο έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτει η Soir δεδομένου ότι οι ευρωβουλευτές ήταν εκείνοι που είχαν κάνει εκστρατεία υπέρ της δημιουργίας αυτής της θέσης προκειμένου η ΕΕ να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ευρωβουλευτής Βερονίκ ντε Κλάιζερ (Βέλγιο, Σοσιαλιστές) δηλώνει «έκπληκτη από το γεγονός ότι δεν φαίνεται πουθενά [..] δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυναμικό και χαρισματικό άνθρωπο» ενώ η ευρωβουλευτής Φραντσέσκα Μπράτνερ (Γερμανία, Οικολόγοι) δηλώνει ότι η «Άστον του απαγόρευσε να μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». «Ξαφνικά, ο καημένος, δεν μπορεί ούτε να έρθει να μας δει. Ακόμα και στη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στο Στρασβούργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπόρεσε να έρθει. Κάποιοι, είπαν ότι είναι αστείο ότι δεν έρχεται, αλλά η Άστον αρνήθηκε. Δεν τον αφήνει να κάνει τη δουλειά του, είναι τρελό!», σχολιάζει η ευρωβουλευτής.
Διερωτώμενη αν φταίει η Άστον η εφημερίδα σημειώνει ότι οι λόγοι που εξηγούν την κατάσταση είναι πολλοί: η εντολή που έχει δοθεί στο Σταύρο Λαμπρινίδη είναι ασαφής, οι συνεργάτες του μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και τα μέσα που διαθέτει είναι γελοία ενώ οι μετακινήσεις του υποτίθεται ότι θα ήταν ασταμάτητες.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Λαμπρινίδης σχολιάζει σχετικά: «Θέλουμε να γίνουν πράγματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και γίνονται. Είναι όμως μια δύσκολη δουλειά που πρέπει να γίνεται αθόρυβα. Συγκεντρώνομαι στην ουσία.
Κάποιες φορές, η δημοσιότητα είναι μέρος της ουσίας, είναι αλήθεια, αλλά όχι πάντα, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πρέπει να εργαστώ για τη βελτίωση της κατάστασης στην Αίγυπτο, στη Μιανμάρ, στη Ρωσία κλπ. Ακόμα και αν είμαι πολιτικός, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τις προσπάθειες αυτές μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος για μένα ή για την Άστον. Για τα υπόλοιπα, η Άστον είναι παρούσα, είναι ορατή – και δεν θα έπρεπε να την υπονομεύσω ή να την αντικαταστήσω».
Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει ότι «υπάρχουν κανόνες που διέπουν τις επαφές των οργάνων, κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και είμαι υποχρεωμένος να τους σεβαστώ, τουλάχιστον επισήμως».
Ωστόσο, η Μπράτνερ επιμένει ότι στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης έχουν υπάρξει διαμάχες για τη δημόσια παρουσία του Λαμπρινίδη και πως η Άστον φοβάται ότι την ανταγωνίζεται. «Έχει προσωπικότητα, μιλάει ωραία, είναι πολιτικός, όλα τα αντίθετα από εκείνη!», σχολιάζει η ευρωβουλευτής.
Ένας άλλος ευρωβουλευτής σχολιάζει πως η «η Άστον θέλει να ελέγχει τα πάντα και όλο τον κόσμο. Έχει τη νοοτροπία διευθύντριας σχολείου».
Σε ό,τι αφορά την ουσία –τα ανθρώπινα δικαιώματα- οι διπλωμάτες εξυμνούν τη δουλειά που γίνεται στο περιθώριο από το Σταύρο Λαμπρινίδη.
Ωστόσο, ακούγονται κατά καιρούς και κριτικές: «Έχει τη νοοτροπία πολλών στα ευρωπαϊκά όργανα, που κυρίως δεν θέλουν να έχουν ενοχλήσεις, και γι’ αυτό δεν κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει ενοχλήσεις. Δείτε τον Μπαρόζο που δίνει το παράδειγμα..» Η επικεφαλής του γραφείου Human Rights Watch στις Βρυξέλλες κυρία Λοτ αμφισβητεί ωστόσο την αποτελεσματικότητα του ειδικού εντεταλμένου, τον κατηγορεί για έλλειψη ηγεσίας και στρατηγικής και επισημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει συνομιλήσει ήδη με τους 27 προκειμένου να υπάρχει προσέγγιση και όχι 27 διαφορετικές κατευθύνσεις στον τομέα αυτό. «Πολεμήσαμε για να δημιουργηθεί αυτή η θέση. Πρέπει να πετύχει!» αναφέρει χαρακτηριστικά.