Γερμανοί αστυνομικοί συγκρούστηκαν σήμερα με διαδηλωτές στο ανατολικό Βερολίνο, στην προσπάθειά τους να τερματίσουν μία από τις τελευταίες καταλήψεις σε κτήρια (πιο γνωστά κι ως «house projects» στην Γερμανία) και να εκδιώξουν τους καταληψίες, θυμίζοντας τις ταραχές που σημειώθηκαν πριν από μια εικοσαετία και οδήγησαν στην κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης.
Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί από νωρίς στη συνοικία Φρίντριχσαϊν, μια περιοχή του Βερολίνου που έγινε της μόδας μετά την πτώση του Τείχους, το 1989. “Πολίτες επιτέθηκαν, χτύπησαν και ψέκασαν με πυροσβεστήρες τους αστυνομικούς”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί είχαν πάει στην περιοχή για να διώξουν τους καταληψίες, αφότου τοπικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους, την Τρίτη, να παραμείνουν στο κτήριο. Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τσεκούρια και βαριοπούλες για να μπουν στο κτήριο το οποίο ήταν περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, μυτερά καρφιά και τσιμεντένιους ογκόλιθους. Περίπου χίλιοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους καταληψίες, και διέκοψαν για δύο ώρες την κυκλοφορία, εκτοξεύοντας πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις, αργότερα σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για την επέμβαση στην κατάληψη του κτηρίου, που είχε γίνει γνωστή με την ονομασία “Λίμπιγκ 14”, από τη διεύθυνση όπου βρίσκεται.
Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο μετά από περίπου 5 ώρες.
Η πολυκατοικία της οδού «Λίμπιγκ 14» καταλήφθηκε για πρώτη φορά το 1990. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες ακύρωσαν τα συμβόλαια ενοικίασης με τους καταληψίες οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν την έξωσή τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Το κίνημα των καταλήψεων κτιρίων ήταν ιδιαίτερα δυναμικό στην Γερμανία την δεκαετία του ’80 στην Γερμανία, ενώ σταδιακά υποχώρησε από την δεκαετία του ’90 κι έπειτα, οπότε και οι περισσότερες καταλήψεις αποδέχτηκαν να έρχονται σε (χρηματικούς) διακανονισμούς με τους ιδιοκτήτες των «House Projects» και το κράτος.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βερολίνου, υπό το Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο Βάλτερ Μόμπερ, κατέρρευσε το 1990 λόγω της διαφωνίας με τους εταίρους του, το κόμμα των Πρασίνων, για τη λήξη μιας άλλης κατάληψης.