Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η πρώην βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για κατάχρηση εξουσίας και παράνομη πράξη που πλήττει την ελευθερία της έκφρασης.
Στην προσφυγή της η πρώην υπουργός ζητεί να ακυρωθεί και να ανασταλεί η κυβερνητική απόφαση, ενώ κατέθεσε και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, μέχρις ότου συζητηθεί η κύρια προσφυγή στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει και η ΠΟΣΠΕΡΤ, το οποίο εξετάζει ο πρόεδρος του ΣΤΕ Κ. Μενουδάκος, απόφαση για το οποίο θα λάβει ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τέθηκε ζήτημα ακρόασης από την πλευρά των εργαζομένων.
Η προσφυγή Παπαζώη
Στην προσφυγή της η κ. Παπαζώη υποστηρίζει ότι αφενός μοναδικό αρμόδιο όργανο για να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και αφετέρου πως η απόφαση της κυβέρνησης παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά κατάχρηση εξουσίας.
«Αποκλείει τους έλληνες πολίτες οι οποίοι καταβάλλουν επί έτη ανταποδοτικά τέλη για την ύπαρξη δημόσιας τηλεόρασης από το δικαίωμα σε δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε ελεύθερη επικοινωνία και επιβάλει σιγή στην ελευθερία του λόγου… Ως αιτιολογία για την έκδοση της προσβαλλόμενης (σ.σ: απόφασης) από το ίδιο της το προοίμιο προκύπτει ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που εκφράζεται στο μεσοπρόθεσμο και εν γένει στην κατάσταση κρίσης που επιβάλλει στη χώρα τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους με εντολή των δανειστών της», αναφέρει η κ. Παπαζώη.
Η κ. Παπαζώη επισημαίνει ακόμη πως δεν συντρέχουν λόγοι επείγοντος που να δικαιολογούν την ανατροπή βασικών αρχών του πολιτεύματος και του Συντάγματος αναφέροντας πως η απόφαση είναι παράνομη και ακυρωτέα.
«Επί έτη η κυβέρνηση έχει το σύνολο των νομοθετικών εργαλείων και μέσων να προβεί σε σταδιακή αναμόρφωση του συστήματος χωρίς να διακόψει το σήμα, να θίξει την ελευθερία του λόγου και της επικοινωνίας με ολωσδιόλου προσχηματικό τρόπο, θίγοντας κατάφορα κάθε συνταγματική τάξη με τρόπο που να περιορίζει και τη δικαστική προστασία και κάθε συνταγματικό δικαίωμα. Και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη είναι παράνομη και ακυρωτέα ενώ η προβολή οποιουδήποτε λόγου προστασίας δημοσίου συμφέροντος προβάλλεται καταχρηστικά καθώς αντισταθμίζει το δήθεν συμφέρον των δανειστών με τη λειτουργία του πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών».