Ξεκίνησαν οι νέες διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στην Αίγυπτο κατά του προέδρου Μουμπάρακ, με τους διοργανωτές, που αποκαλούν τους εαυτούς των, η Γενιά της Επανάστασης, να ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει το ένα εκατομμύριο, όπως και στις 28 Ιανουαρίου.
Ήδη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία του στρατού, με περίπου 1.000 στρατιώτες να έχουν παραταχθεί στο κέντρο του Καίρου.
Από την πλευρά τους, οι οπαδοί του προέδρου Μουμπάρακ έχουν προγραμματίσει για σήμερα διαδήλωση, την οποία αποκαλούν “Ημέρα της Πίστης”.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ, είπε χθες το βράδυ στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις ειρηνικές πορείες, που σχεδιάζονται να γίνουν κατά τη διάρκεια αυτής, που οι διαδηλωτές εβάπτισαν ως η ” Παρασκευή της Αναχώρησης “, ανέφερε η κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.
Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, λίγες ώρες πριν τη νέα μεγάλη διαδήλωση στην χώρα.
“Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων”, τόνισε ο ναύαρχος Μάλεν σε δηλώσεις του σε καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.
Την Τετάρτη, ο αμερικανός ναύαρχος είχε επισημάνει πως έχει εμπιστοσύνη στον αιγυπτιακό στρατό ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και της διώρυγας του Σουέζ.
Στο μεταξύ, ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC ότι οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ δεν σκότωσαν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Σε ερώτηση σχετικά με τα πυρά που δέχτηκαν διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, ο Σουλεϊμάν είπε: “Συμπεριφέρθηκαν καλά. Κανείς δεν σκοτώθηκε από πυρά όπλων ή από ελεύθερους σκοπευτές. Αδύνατον”.
Οι ένοπλες δυνάμεις “δεν χρησιμοποίησαν βία” εναντίον των διαδηλωτών, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “τους ζητάμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους”.
Στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, με χθεσινή συνέντευξή του, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ, τόνισε ότι “εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει το χάος, τοιουτοτρόπως”.
“Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα αρκετά πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω”, τόνισε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, που μιλούσε στην Κριστιάν Αμανπούρ, του τηλεοπτικού δικτύου ABC.
“Ομως, εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος”, υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο, που φρουρείται ισχυρά.
“Με ταράζει αυτή η βία στις διαδηλώσεις, δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνησή μου γι’ αυτήν”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι “είναι ένας καλός άνθρωπος”, ενώ “εξέφρασε τον δισταγμό του”, ερωτώμενος από την Αμανπούρ , “έαν νοιώθει προδομένος από τις ΗΠΑ”.
Τέλος, ανέφερε ότι επισήμανε στον πρόεδρο Ομπάμα πως “δεν έχει την γνώση, τί είναι ο αιγυπτιακός πολιτισμός, δεδομένου ότι αγνοεί, τί θα συνέβαινε, αν (ο Μουμπάρακ) παραιτείτο αιφνιδίως από την προεδρία”.
Από χθες τα ξημερώματα άνοιξε ένας νέος κύκλος συγκρούσεων στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο οποίος λαμβάνει χαρακτήρα εμφυλίου, αφού υποστηρικτές του Μουμπάρακ έχουν στραφεί εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Στη μέση της σύγκρουσης φαίνεται να βρίσκεται ο στρατός, που, στρεφόμενος ακόμα και εναντίον των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, προσπαθεί να διαχωρίσει τα δυο στρατόπεδα.
Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στην καρδιά των διαδηλώσεων, που πραγματοποιούνται τις τελευταίες δέκα ημέρες, τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχασαν χθες τη ζωή τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον επτά τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και εκατοντάδες να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Ο υπουργός Αχμεντ Σάμιχ Φαρίντ δήλωσε τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση ότι “ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836, 86 νοσηλεύονται και πέντε είναι νεκροί”. Ιατρικές πηγές από την άλλη αναφέρουν 10 νεκρούς.
Ταυτόχρονα αυξάνονται τα περιστατικά βιας κατά δημοσιογράφων και μελών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Χρονικό
Ο στρατός αινιγματικός διαιτητής της κρίσης (21:22)
Η φαινομενική πολιτική του βλέποντας και κάνοντας του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος λέει ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών, χωρίς όμως να αντιτίθεται στις επιθέσεις εναντίον τους, εγείρει ερωτήματα και μια βεβαιότητα: ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός σε οποιαδήποτε έκβαση της κρίσης, αιματηρή ή πολιτική.
Συνέργεια με την αστυνομική καταστολή, σύνεση ενώπιον μιας εν εξελίξει κατάστασης, διαιρεμένη ιεραρχία, επιθυμία να κερδίσει χρόνο για να προστατεύσει τον κ. Μουμπάρακ ή να διαπραγματευθεί μια μετάβαση: οι ειδικοί διερωτώνται για τους λόγους αυτής της στάσης.
Τα ζητήματα αυτά “δείχνουν ότι πολλά πράγματα κινούνται στους κόλπους του συστήματος και του στρατού”, δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του αμερικανικού δικτύου ABC ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, τον οποίο συνάντησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον κ. Μουμπάρακ στο Κάιρο, της είπε την Πέμπτη ότι ο στρατός, που ανέπτυξε ενισχύσεις, δεν θα χρησιμοποιήσει “ποτέ” βία κατά του λαού.
Ο πρώτος επίσημος αξιωματούχος που μετέβη αυτοπροσώπως στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωση) στο Κάιρο, που έχει καταληφθεί από τους εξεγερμένους κατά του Μουμπάρακ, ήταν σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Ταντάουι, ο οποίος ήρθε να “επιθεωρήσει την κατάσταση”.
“Ο στρατός δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι θα παρέμβει, επειδή θέλει να πάρει την εξουσία. Περιμένει να του το ζητήσουν για να εμφανιστεί ως σωτήρας”, εκτιμά ο Έμαντ Γκαντ, του κέντρου μελετών al-Ahram του Καΐρου.
Ο στρατός έδωσε στη χώρα όλους τους προέδρους της: Μοχάμεντ Ναγκίμπ, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, Ανουάρ αλ Σαντάτ, και Χόσνι Μουμπάρακ, μετά την ανατροπή της μοναρχίας το 1952.
Πιστός σε ένα καθεστώς του οποίου αποτελεί τη σπονδυλική στήλη, είναι επίσης σεβαστός από τον πληθυσμό, μια κληρονομιά που επιμένει σε μια παράδοση μη επέμβασης στις λαϊκές εξεγέρσεις και στη μνήμη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου.
Για τον Τεουφίκ Ακλιμάντος, ειδικό για την Αίγυπτο, και ιδιαίτερα για τον στρατό της, στο College de France, πολλές εξηγήσεις μπορούν να δοθούν:
– “Μπορεί να πρόκειται για μια κατανομή εργασιών πάνω στο μοντέλο ‘καλός αστυνομικός, κακός αστυνομικός’ ανάμεσα στην αστυνομία και τους μπράβους του καθεστώτος για να επιτεθούν στους διαδηλωτές, και τον στρατό να δίνει μια ψευδή εικόνα ουδετερότητας .
– “Ο στρατός δεν μπορεί να φροντίσει για τη διατήρηση της τάξης”. Δεν έχει ούτε την παράδοση ούτε την εκπαίδευση ούτε την επιθυμία, και είναι δύσκολο να ζητηθεί από κληρωτούς να ανοίξουν πυρ κατά αμάχων.
-Η αναποφασιστικότητα των στρατιωτικών στον τομέα αυτό αντανακλά εκείνη της ιεραρχίας τους και του καθεστώτος. “Δεν έχουν οδηγίες από την κορυφή της ιεραρχίας, διότι η ίδια η κορυφή δεν ξέρει τι να κάνει. Η κορυφή “δεν θέλει να αντιμετωπίσει τον πληθυσμό, αλλά δεν θέλει επίσης να δείξει στον πρόεδρο στην πόρτα”, όπως το ζητά το πλήθος, είπε ο Τεουφίκ Ακλιμάντος.
– “Θέλει να κερδίσει χρόνο” για να διαπραγματευθεί μια έντιμη έξοδο του προέδρου και τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση.
Παρά την κουλτούρα της μυστικότητας, ο στρατός αφήνει να διαφανούν κάποιες εντάσεις.
Τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, 74 ετών, τον βλέπουν θετικά οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, αλλά, ως πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ενσαρκώνει επίσης και την κληρονομιά του κ. Μουμπάρακ απέναντι στους νέους αξιωματικούς που μπορεί να θέλουν να παίξουν ένα πιο σημαντικό ρόλο.
Ο Αρχηγός του γενικού Επιτελείου Σάμι Ενάν, ο οποίος συχνά μιλά με τους Αμερικανούς αυτές τις ημέρες, θα μπορούσε να πάρει το δικό του μερίδιο από το παιχνίδι. Εκτός και αν το κάνει ο Πρωθυπουργός, στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ, πρώην υπουργός Αεροπορίας. Αυτός ο στρατηγός θα μπορούσε να καθησυχάσει το στρατιωτικό κατεστημένο όπως και τους οικονομικούς κύκλους.
Η αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Ναύαρχος Μάικλ Μάλεν φάνηκε σήμερα να αποκλείει την ιδέα του ‘παγώματος’ της σημαντικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τον αιγυπτιακό στρατό (1,3 δισ. δολάρια ετησίως), περιμένοντας να δει τα πράγματα πιο καθαρά.
“Θα ήθελα να προειδοποιήσω έναντι της οποιασδήποτε δράσης, όσο δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει», παραδέχτηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Τουλάχιστον δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι αγνοούνται στο Κάιρο (20:32)
Το γαλλικό καλωδιακό κανάλι Canal+ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν ανταποκρίσεις από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και 24 ώρες.
Το Canal+ ανέφερε ότι την Πέμπτη οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από ενόπλους, μαζί με πολλούς εργαζόμενους σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και ένας της οργάνωσης Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των δημοσιογράφων.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε επιβεβαιώσει την Πέμπτη ότι συνελήφθη ένας Γάλλος υπάλληλός της.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι του έχει γνωστοποιηθεί ότι κρατούνται δύο δημοσιογράφοι, ένας της εφημερίδας Figaro και ένας της Magneto Presse. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν κάποιος από αυτούς εργαζόταν και για το κανάλι Canal+.
Πρωθυπουργός Σαφίκ: «Απίθανο να μεταβιβάσει ο Μουμπάρακ την εξουσία στον αντιπρόεδρό του» (20:30)
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο, αφότου εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκλονίζουν τη χώρα ζητώντας από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει.
“Χρειαζόμαστε τον πρόεδρο για νομοθετικούς λόγους”, φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Σαφίκ, σύμφωνα με το Al Arabiya.
Ο Μουμπάρακ διόρισε ως αντιπρόεδρο τον Όμαρ Σουλεϊμάν, για πρώτη φορά στην 30χρονη θητεία του, μετά τις σοβαρότατες ταραχές στη χώρα.
Ελ Μπαραντέι: «Θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου» (19:47)
Ο βραβευμένος με Νομπέλ Αιγύπτιος διπλωμάτης επανάλαβε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, αλλά διατηρώντας την “αξιοπρέπειά” του, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.
Αναφερόμενος στις επόμενες προεδρικές εκλογές και απαντώντας στην ερώτηση τι προτίθεται να πράξει ο ίδιος, είπε ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός.
“Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
“Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον, αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε.
Χιλιάδες Αιγυπτίων σε ογκώδεις και ειρηνικές διαδηλώσεις σε Κάιρο – Αλεξάνδρεια (17:44)
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει ομάδες φρούρησης των πολιτών, συνεχίζεται η ογκώδης διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
Μέχρι αυτήν την στιγμή χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι που περιμένουν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί για συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της “Ημέρας της Αποχώρησης” στην πλατεία Απελευθέρωσης, που υπολογίζεται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια, που για να εισέλθει κανείς μέσα στην πλατεία πρέπει να περάσει πάνω από δέκα ελέγχους, με την ταυτότητα στο χέρι και την υποχρέωση να περάσει από σωματική έρευνα.
Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να μπει κάποιος μέσα στον χώρο της πλατείας που να δημιουργήσει οποιοδήποτε επεισόδιο.
Μέσα στην πλατεία, το σύνθημα που επικρατεί είναι “φύγε”. Ένα άλλο σύνθημα που συνεχώς επαναλαμβάνεται από το πλήθος “εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις”, από τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος και ζητά την “εδώ και τώρα” παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στέλνοντάς του ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.
Οι εικόνες της συγκέντρωσης εναλλάσσονται συνεχώς με τον κόσμο να ανεμίζει αιγυπτιακές σημαίες, να τραγουδά, να δείχνει πανώ που ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος, να προσεύχεται άλλες φορές (τις ώρες της προσευχής) και να χειροκροτά τους ομιλητές της εκδήλωσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην συγκέντρωση συμμετέχουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα κάθε ηλικίας. Μπορεί κανείς να δει και πολλά παιδιά και πολλές γυναίκες, ολόκληρες οικογένειες που δίνουν το δικό τους δυναμικό παρών.
Ο χώρος της πλατείας έχει γεμίσει τόσο πολύ ασφυκτικά, που δύσκολα μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στον χώρο της ειρηνικής διαδήλωσης, καθώς χρειάζεται αρκετά λεπτά για να διασχίσει μερικές δεκάδες μέτρα μόνο.
Υπάρχουν ακόμη και μέλη από την οργάνωση της συγκέντρωσης που συλλέγουν οποιαδήποτε σκουπίδια μπορεί να μαζευτούν στον δρόμο, έτσι ώστε να αφήσουν καθαρούς τους δρόμους μετά την διαδήλωση.
Σαφώς, μέχρι αυτήν την ώρα, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί, ενώ ο στρατός παραμένει περιμετρικά του χώρου της πλατείας για να εξασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή.
Πάντως, στον αιγυπτιακό ουρανό πάνω από την πλατεία Ταχρίρ, δεν έχουν σταματήσει να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα για να βλέπουν το τι γίνεται στον χώρο της συγκέντρωσης.
Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί ούτε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί είναι οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στον χώρο και φυσικά και οι εικονολήπτες που συνεχίζουν να αναμεταδίδουν τις εικόνες αυτές που συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν για τον όγκο και τον παλμό του κόσμου.
Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στην Αλεξάνδρεια. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην λεγόμενη “Κορνίς”, όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα να κυριαρχούν για να παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Ταξιδιωτική απαγόρευση στον πρώην υπουργό Εμπορίου (17:06)
Η Αίγυπτος επέβαλε σήμερα ταξιδιωτική απαγόρευση στον πρώην υπουργό Εμπορίου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, και πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ.
«Η απόφαση του εισαγγελέα αποτελεί μέρος των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν κατά ορισμένων αξιωματούχων, αφότου στους εισαγγελείς υποβλήθηκαν καταγγελίες για κλοπή δημόσιου χρήματος», προσθέτει το πρακτορείο.
Ο εισαγγελέας επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση και σε άλλους υπουργούς της πρώην κυβέρνησης και σε έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος χθες. Πάγωσε επίσης τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με το ΜΕΝΑ.
Πρωθυπουργικές διαταγές στον στρατό να προστατεύσει ξένους δημοσιογράφους (16:23)
Ο αιγυπτιακός στρατός έλαβε εντολές να βοηθήσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης και να τα προστατεύει από επιθέσεις ομάδων ατάκτων με πολιτική περιβολή, οι οποίες έχουν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει πολλούς δημοσιογράφους στους δρόμους του Καΐρου, οι οποίοι βρίσκονται πλέον χωρίς επιτήρηση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
«Μίλησα στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των δημοσιογράφων. Ενοχλήθηκε αφάνταστα. Ήλθε άμεσα σ’ επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις και τους έδωσε εντολές να διευκολύνουν την εργασία των ξένων μέσων ενημέρωσης και να σταματήσουν κάθε επέμβαση στο έργο τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Μάγκντι Ράντι.
«Ο στρατός θα σας συνδράμει σε περιοχές όπου έχετε επαφές με τον κόσμο», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις ομάδες με τα πολιτικά που έχουν κατακυριεύσει τις οδούς και συχνά επιτίθενται στους ξένους δημοσιογράφους.
Δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό των Τάιμς της Νέας Υόρκης είχαν κρατηθεί από τέτοιες ομάδες στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, αλλά κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ παρόμοια επεισόδια κατήγγειλε και τογραφείο της Ουάσινγκτον Ποστ στο Κάιρο.
Σήμερα το αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε πως το γραφείο του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό του.
Το δίκτυο από το Κατάρ, οι σχέσεις του οποίου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αγαστές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν, καλύπτει καθημερινά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την έναρξή τους στις 25 Ιανουαρίου. Την Κυριακή, ο υπουργός Πληροφόρησης Άνας ελ Φέκι διέταξε την απαγόρευση μετάδοσής του, μία απόφαση που κατά το Αλ Τζαζίρα στόχο είχε να «σιγάσει τη φωνή του αιγυπτιακού λαού».
Στο Παρίσι, στελέχη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου στην γαλλική πρωτεύουσα, με κύριο σύνθημα “εδώ σκοτώνουν την πληροφόρηση”, για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας ενάντια στους ξένους δημοσιογράφους στην Αίγυπτο.
Φωτογραφίες με τα πρόσωπα των δημοσιογράφων που είχαν δεχθεί επίθεση στην Αίγυπτο, τοιχοκολλήθηκαν στην πρόσοψη της πρεσβείας,ενώ σε πολλές επιγραφές τονιζόταν: “Αίγυπτος, σταματήστε τη βία κατά των δημοσιογράφων”. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι διαλύθηκαν ήσυχα.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου στην πλατεία Ταχρίρ «για κατευνασμό της κατάστασης» (16:05)
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, μετέβη σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, για να βοηθήσει στον “κατευνασμό” της κατάστασης, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γενικός Γραμματέας του παναραβικού οργανισμού ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του δεν απέκλεισε σήμερα να διεκδικήσει τη διαδοχή του Μουμπάρακ, εκτιμώντας πάντως ότι αυτός ο τελευταίος πρέπει να παραμείνει στην εξουσία “ως το τέλος Αυγούστου”, που λήγει η θητεία του.
“Δεν πιστεύω ότι θα φύγει. Πιστεύω ότι θα παραμείνει ως το τέλος Αυγούστου”, δήλωσε ο Μούσα, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Ο Μούσα “πήγε στην πλατεία Ταχρίρ για να βοηθήσει στον κατευνασμό”, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.
Ελ Μπαραντέι: Επιμένει πως ο Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια(16:05)
Στο μεταξύ, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επανέλαβε σήμερα τις εκκλησεις του για “να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια” ο Μουμπάρακ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Αίγυπτος θα βυθιστεί στην παράλυση και το χάος.
“Έχει χάσει τη νομιμοποίησή του”, δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. “Ο λαός θέλει δημοκρατία σε ένα νέο κράτος”, πρόσθεσε μιλώντας στο Αλ-Τζαζίρα.
Ο Ελ Μπαραντέι επέμεινε ότι “σήμερα θα είναι ειρηνικά, αλλά δεν θα σταματήσουμε τη διαμαρτυρία μέχρι την ελευθερία”. Απέρριψε επίσης ανησυχίες που διατυπώθηκαν από μερικούς στη Δύση σχετικά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας ότι δεν δημουργούν απειλή στην Αίγυπτο μετά τον Μουμπάρακ και πως αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο το κάνουν για λόγους εκφοβισμού.
Δηλώσεις Μπαν Κι-Μουν και Νάβι Πιλάι του ΟΗΕ (16:05)
Στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία.
“Επιθυμώ ειλικρινά να μην υπάρξει βία κατά τη σημερινή διαδήλωση. Είδαμε υπερβολική βία και αίμα”, δήλωσε ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
“Είναι καιρός να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές”, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να αρχίσει “το συντομότερο δυνατόν”, υπογράμμισε ο Μπαν προσθέτοντας ότι “όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο”.
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε εξάλλου σήμερα στη Γενεύη πως η αλλαγή “έρχεται στην Αίγυπτο, όπως ήρθε στην Τυνησία”, και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ακούσουν τη φωνή του λαού και να τερματισθούν “οι βιαιότητες και η αιματοχυσία”.
“Τα καθεστώτα που στερούν από τον πληθυσμό τους τα θεμελιώδη δικαιώματα και βασίζονται σ’ έναν ανελέητο μηχανισμό ασφαλείας για να επιβάλλουν τη βούλησή τους, είναι καταδικασμένα μακροπρόθεσμα να πέσουν”, επέμεινε η Νάβι Πιλάι.
“Παγώνουν” οι εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Αίγυπτο (16:03)
Οι αρχές της Γερμανίας διέκοψαν τις εξαγωγές όπλων στην Αίγυπτο εξ αιτίας των ταραχών στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σήμερα.
Κατά μέσον όρο, οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία στην Αίγυπτο κυμαίνονται σε αξία από τα 10 έως τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές στο Βερολίνο.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Αιγύπτιος πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ για να συζητηθεί το θέμα των επιθέσεων εναντίον διαδηλωτών που ζητούν εκδημοκρατισμό της χώρας της Μέσης Ανατολής, καθώς και το ζήτημα των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στο Κάιρο και αλλού, που αποδόθηκαν από την αντιπολίτευση σε αστυνομικούς με πολιτικά.
“Οι επιθέσεις εναντίον Γερμανών πολιτών και ξένων δημοσιογράφων δεν είναι ανεκτές”, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Σοβαρές οικονομικές απώλειες – σύσταση ταμείου αποζημίωσης πληγέντων (16:00)
Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν δήλωσε σήμερα πως η χώρα έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ακάθεκτα συνεχιζόμενης επί 10 ημέρες πολιτικής αναταραχής.
Βεβαίως και πρόκειται να είναι τεράστια. Είναι όμως ακόμη νωρίς να μετατρέψουμε τις απώλειες αυτές σε λίρες, ή πέννες», τόνισε ο Ραντουάν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο ίδιος τόνισε πως η Αίγυπτος προτίθεται να τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μόλις επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Κυριακή. Οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου έχουν παραμείνει κλειστά επί μία εβδομάδα μετά την ανάφλεξη της εξέγερσης.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αίγυπτος συνέστησε ένα ταμείο 5 δισ. αιγυπτιακών λιρών (584 εκατ. δολάρια) για να αποζημιωθούν όλοι όσων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που εξακολουθούν και συγκλονίζουν τη χώρα.
«Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και συμπεράναμε πως μπορούμε να καλύψουμε αυτά τα έξοδα χωρίς να βλάψουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού», τόνισε ο ίδιος.
Οι εφοριακοί σ’ όλην την επικράτεια της χώρας θα αρχίσουν αμέσως να συγκεντρώνουν τις αιτήσεις για αποζημιώσεις από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καταστημάτων και άλλους επιχειρηματίες, μεταδίδει επίσης το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δηλώσεις του ίδιου υπουργού.
Ερωτηθείς περί της ικανότητας της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στην αναμενόμενη εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν, ο Ραντουάν δήλωσε πως αυτό αποτελεί ευθύνη της κεντρικής τράπεζας: «εμείς παρακολουθούμε επιμελώς την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την κεντρική τράπεζα», τόνισε.
Όπως πρόσθεσε ο Ραντουάν, το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο κατέχει κρατικά χρεόγραφα ύψους 4 εκατ. στερλινών στο θησαυροφυλάκιό του έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα κατορθώσει να χειρισθεί τις σχετικές υποχρεώσεις του.
«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν είναι κυρίαρχοι του παιγνιδιού», σύμφωνα με Αιγύπτιο πανεπιστημιακό (14:58)
Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από “γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό” και τους οποίους “ουδείς κατευθύνει”, δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό RMC ο αιγυπτιακής καταγωγής πανεπιστημιακός Τάρικ Ραμαντάν, υποστηρίζοντας ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι “δεν είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού”.
Γι’ αυτό τον καθηγητή σύγχρονων ισλαμικών σπουδών στην Οξφόρδη και εγγονό του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, “δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε (το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο) σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην εξουσία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους”.
“Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο, είναι γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν ελευθερία και εκδημοκρατισμό, που αρνούνται τον αυταρχισμό του Μπεν Άλι στην Τυνησία ή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο”, επέμεινε.
“Πρόκειται για λαϊκά κινήματα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι δεν τα κατευθύνει κανείς, καμιά χαρισματική φυσιογνωμία, καμιά πολιτική εξουσία”, πρόσθεσε.
“Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι ένα κίνημα της αντιπολίτευσης, που αν έπρεπε να εκφραστεί σε αριθμούς, θα βρισκόταν ανάμεσα στο 20% και το 30% του πληθυσμού. Δεν είναι κυρίαρχοι του παιγνιδιού. Εξάλλου, πριν από πέντε ημέρες, τάχθηκαν πίσω από τη σημαία του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι”, δήλωσε επίσης ο Ραμαντάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “σήμερα το χαρακτηριστικό αυτής της αντιπολίτευσης είναι πως συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να ρίξουν τον Μουμπάρακ, όμως δεν υπάρχει μια πλατφόρμα η οποία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει την αντιπολίτευση”.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι κλήθηκαν χθες Πέμπτη από την αμφισβητούμενη εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ να συμμετάσχουν στο διάλογο, είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο παρόλο που επισήμως τελούν υπό απαγόρευση.
Πρόκειται για το παλαιότερο κίνημα του σουνιτικού ισλαμισμού. Ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο από τον Χάσαν αλ-Μπάνα και το δόγμα του οργανώνεται γύρω από το δόγμα του “ταουχίντ” (μοναδικότητα του Θεού), τη συγχώνευση του θρησκευτικού και του πολιτικού.
Παρεμποδίστηκε η πρόσβαση ιατρικού προσωπικού του ΔΕΕΣ στους τραυματίες (13:54)
Ένα πρώτο αεροσκάφος με ιατρικό υλικό που εστάλη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής οργάνωση αρωγής εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες.
“Το φορτίο περιλαμβάνει ιατρικό υλικό για την παροχή πρώτων βοηθειών για 2.000 τραυματίες και χειρουργικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για 1.000 βαριά τραυματίες”.
“Έχουμε την πρόθεση να στείλουμε περισσότερο ιατρικό υλικό τις προσεχείς ημέρες”, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στο Κάιρο Ερικ Μάρκλεϊ.
Η βοήθεια αυτή διανέμεται μέσω της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου και του υπουργείου Υγείας.
Εννιακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και εννέα σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στις συγκρούσεις, διευκρινίζει η ΔΕΕΣ επικαλούμενη στοιχεία του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.
“Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ιατρικό προσωπικό εμποδίστηκε να προσεγγίσει τους τραυματίες. Το προσωπικό υγείας και τα ασθενοφόρα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευχέρεια, όπως και οι τραυματίες και άλλα πρόσωπα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας”.
Ο αξιωματούχος της ΔΕΕΣ είπε ότι είναι “επιτακτική ανάγκη” οι “αρχές, οι διαδηλωτές και όσοι εμπλέκονται (στις συγκρούσεις) να επιδεικνύουν σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή”.
“Οι δυνάμεις ασφαλείας και της τάξης πρέπει να δρουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς αντιδρώντας στην προσφυγή στη βία”, επισημαίνει η ΔΕΕΣ υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο”.
Η ΔΕΕΣ αναφέρει επίσης ότι προσέφερε μια υποστήριξη στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο που επιτρέπει τη σύσταση “προσωρινής υπηρεσίας στο διεθνή χώρο του αεροδρομίου του Καΐρου όπου εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι τις τελευταίες ημέρες”.
Εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να τηλεφωνούν δωρεάν στις οικογένειές τους, να λαμβάνουν τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.
“Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έτοιμοι για διάλογο μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ” (12:57)
Ο ανώτατος ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ο Μοχάμεντ Μπαντίε, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, αλλά μετά την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Είναι η πρώτη φορά που ο ανώτατος ηγέτης της ισλαμιστικής αδελφότητας μιλάει δημόσια από την αρχή της λαϊκής αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου.
“Είμαστε υπέρ του διαλόγου με οποιονδήποτε θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, μετά την αποχώρηση αυτού του παράνομου, αυτού του διεφθαρμένου και αυτού του τυράννου”, δήλωσε ο Μπαντίε αναφερόμενος στον Μουμπάρακ.
“Μόνο μία απαίτηση. Ας ικανοποιηθεί και θα ξεκινήσουμε στη συνέχεια το διάλογο”, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι διατεθειμένοι να αρχίσουν διάλογο με τον Σουλεϊμάν.
Αντιαρματική ρουκέτα σε κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ελ Αρίς (12:20)
Μια αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύθηκε σε κτήριο που αποτελεί αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Ελ Αρίς, μια αιγυπτιακή πόλη στη χερσόνησο του Σινά, κοντά στην μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτόπτες είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του κτηρίου, όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν όσοι συλλαμβάνονταν από τις αρχές στην διοικητική περιφέρεια του Βορείου Σινά. Είχαν διατυπωθεί καταγγελίες ότι εκεί βασανίζονταν κρατούμενοι.
Η Ελ Αρίς, 345 χλμ. βορειοανατολικά του Καΐρου, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας και σε αυτή έχουν σημειωθεί μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα.
Ο Αμρ Μούσα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του (11:15)
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία στην Αίγυπτο μετά την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου, θεωρώντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οπότε λήγει η θητεία του.
“Δεν πιστεύω ότι θα φύγει. Πιστεύω ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος του Αυγούστου”, δήλωσε ο Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να διαδραματίσει ρόλο στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, ενώ, όταν ερωτήθηκε εάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, απάντησε: “Γιατί όχι;”.
“Είμαι φυσικά στη διάθεση της χώρας μου. Αλλά θα δούμε τις πολιτικές εξελίξεις. Είμαι έτοιμος να υπηρετήσω ως πολίτης που έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος”, είπε.
Ο Αμρ Μούσα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μία μεταβατική κυβέρνηση και ζήτησε τη διαμόρφωση “εθνικής συναίνεσης”. “Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις πολιτικές δυνάμεις (της Αιγύπτου) , περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων”, πρόσθεσε.
Ο Αμρ Μούσα θεωρεί ότι η σημερινή ημέρα της μεγάλης προσευχής και της ξεκούρασης θα είναι “αποφασιστική” για την Αίγυπτο, καθώς έχουν προγραμματισθεί νέες διαδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας, που ελπίζει ότι η σημερινή ημέρα θα είναι η ημέρα εξόδου του Μουμπάρακ, έπειτα από ένα δεκαήμερο αμφισβήτησης και βίας.
Στην πλατεία Ταχρίρ ο υπουργός Άμυνας· (11:11)
Ο υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου επισκέφτηκε σήμερα την πλατεία Ταχρίρ, ανέφερε πηγή του υπουργείου, την ώρα που προγραμματίζεται νέα μεγάλη διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
“Ο (υπουργός Αμυνας) Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι και ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία Ταχρίρ”, ανέφερε η πηγή του υπουργείου Αμυνας.
Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας μετέβη στην πλατεία Ταχρίρ για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Οι χθεσινές εξελίξεις
Διαστάσεις εμφυλίου λαμβάνουν οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο (20:24)
Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν πιο έντονες σήμερα μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της διαμαρτυρίας στο Κάιρο, όπου για πρώτη φορά, ένας αλλοδαπός ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής η ταυτότητα ή η εθνικότητα του αλλοδαπού αυτού, ούτε από ποιόν χτυπήθηκε. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των διαδηλώσεων, στις 25 Ιανουαρίου, και τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μουμπάρακ χθες Τετάρτη, που ένας αλλοδαπός είχε μια τέτοια μοίρα.
Αργά το απόγευμα, χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στο καθεστώς είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωση), την 10η ημέρα μιας διαμαρτυρίας που υπάρχει κίνδυνος να βυθίσει στο χάος την Αίγυπτο, ενώ η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε μια “σημαντική δήλωση” που θα κάνει σύντομα ο Αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν.
Η διεθνής κοινότητα, η οποία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας και για μια άμεση και ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, εξακολουθεί να βοηθά τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα την παραμονή της νέας ημέρας μαζικών διαδηλώσεων την Παρασκευή, που ονομάστηκε “η Παρασκευή της αναχώρησης”.
Την Τετάρτη μετά τα αιματηρά βίαια επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ, συγκρούσεις έγιναν και πάλι ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, κάτω από τα μάτια του στρατού, ραχοκοκαλιά του καθεστώτος, ο οποίος σπάνια επενέβη για να διαλύσει τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή.
Περίπου τριάντα υποστηρικτές του καθεστώτος επανεμφανίστηκαν στη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, απ’ όπου μπορούν να ρίχνουν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους διαδηλωτές που αντιτάσσονται στον Μουμπάρακ.
Οι στρατιώτες, ορισμένοι πάνω σε άρματα μάχης, σχημάτισαν έναν κλοιό ασφαλείας μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Αλλά οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ που παρέμεναν στην περιφέρεια της πλατείας, διέσπασαν τον κλοιό για λίγο, αναγκάζοντας το στρατό να επέμβει για να τους σταματήσει.
Οι υποστηρικτές του καθεστώτος έριχναν βόμβες μολότοφ, ενώ ακούγονταν σποραδικά πυρά. Περίπου 150 νέοι άνδρες μάζευαν πέτρες σε ένα άδειο οικόπεδο για να τις μεταφέρουν στο χώρο των συγκρούσεων, και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εκστρατείας.
Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ απέκλεισαν τους πολίτες που έσπευδαν να ανεφοδιάσουν τους διαδηλωτές. Τριάντα αντίπαλοι του Μουμπάρακ βγήκαν από την πλατεία με ραβδιά και τους έκοψαν τον δρόμο.
“Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους διαδηλωτές, είναι παγιδευμένοι και οι άνθρωποι έρχονται από παντού για να τους βοηθήσουν”, δήλωσε ένας νεαρός γιατρός.
Πέτρες από το λιθόστρωτο και τα γείσα του πεζοδρομίου χρησιμοποιήθηκαν ως βλήματα και οδοφράγματα στήθηκαν. Χιλιάδες σπασμένες πέτρες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολεμοφόδια, καλύπτουν παντού το έδαφος.
“Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων, είναι εμφύλιος πόλεμος”, δήλωσε με θλίψη ένας διαδηλωτής, ο Μοχάμεντ Μοστάφα Σαγιέντ, 26 ετών.
Σε ένα προάστιο του Καΐρου, ένα σουπερμάρκετ “Hyper Οne” πυρπολήθηκε και οι πελάτες έσπασαν τα παράθυρα για να βγούν έξω και να γλιτώσουν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Λεηλασίες έγιναν τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων.
Από τις βίαιες συγκρούσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν από την αυγή σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και πάνω από 830 τραυματίστηκαν, χτυπημένοι από πέτρες, μαχαιριές, και ακόμη και πραγματικά πυρά, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Η πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων προκάλεσε 300 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πάει στην πλατεία Ταχρίρ, αν και σημείωσε ότι η παραμονή του εκεί δεν θα προσέφερε τίποτα περισσότερο στους διαδηλωτές που έχουν στρατοπεδεύσει εκεί από τις 29 Ιανουαρίου, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Εξέφρασε τη “συγγνώμη” του και υποσχέθηκε μια έρευνα για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων 24 ωρών, καθώς η εξουσία έχει κατηγορηθεί ότι ενορχήστρωσε τη διαδήλωση των υποστηρικτών της που συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.
Ενώ έχουν περάσει δέκα ημέρες που η Αίγυπτος ταλαντεύεται από στην εξέγερση, η επίδειξη δύναμης συνεχίζεται, οι διαδηλωτές, ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης και των ομάδων των νεαρών αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας, εμπνευστών του κινήματος διαμαρτυρίας, απέρριψαν τις προτάσεις της εξουσίας για ένα διάλογο, όσο ο Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία.
Στην εξουσία εδώ και 29 χρόνια, ο κ. Μουμπάρακ, 82 ετών, κατηγορείται για όλα τα δεινά στη χώρα αυτή των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων -φτώχεια, ανεργία, στέρηση της ελευθερίας και αστυνομικό καθεστώς- ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παραμείνει στην εξουσία, αλλά ότι ότι δεν θα επιδιώξει μια έκτη θητεία στις προεδρικές του Σεπτεμβρίου.
Δημιούργησε επίσης μια θέση αντιπροέδρου και απέλυσε το πρώην υπουργικό του συμβούλιο, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση.
Πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις ταραχές ανέφεραν ότι έγιναν στόχοι βίαιων επιθέσεων στο Κάιρο ξυλοκοπήθηκαν ή συνελήφθησαν.
Αντιμέτωποι με αυτή την ανησυχητική κατάσταση, οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία), καταδίκασαν “όλους εκείνους που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία” στην Αίγυπτο, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι προσεύχεται για “καλύτερες ημέρες” στην Αίγυπτο.
Ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, αλλά οι αιγυπτιακές αρχές έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις αυτές ως παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας.
Με προϋποθέσεις οι υποψηφιότητες των προεδρικών εκλογών (20:24)
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Όμαρ Σουλεϊμάν δήλωσε απόψε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία θα πρέπει να πληρούν ορισμένες συγκεκριμένες “προϋποθέσεις”.
“Οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία είναι απαραίτητες προκειμένου όλοι να αισθάνονται καθησυχασμένοι όσον αφορά το μελλοντικό ηγέτη της χώρας”, τόνισε.
Μάχες σώμα με σώμα – δύσκολη η κατάσταση για τους δημοσιογράφους (20:14)
Όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες οι προπηλακισμοί εναντίον αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά ακόμα και τα αιγυπτιακά αυξάνονται. Από τον κανόνα δεν ξέφυγαν ούτε οι Έλληνες δημοσιογράφοι.
Σήμερα το πρωί, είναι γνωστό, ότι έπεσαν θύματα δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της Καθημερινής, και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.
Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών, αλλά και άλλων μέσων που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, από τα δωμάτια στα ξενοδοχεία που διαμένουν, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ήδη και συλλήψεις δημοσιογράφων που έχουν αφαιθεί ελεύθεροι στη συνέχεια. Ρεπορτάζ διεθνών Μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.
Την ίδια ώρα το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό εφόσον έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Χόσνι Μουμπάρακ.
Κομβικό σημείο για όλους τους δημοσιογράφους, αλλά και ο χώρος όπου οι περισσότεροι διαμένουν, είναι το ξενοδοχείο “Ραμσίς Χίλτον” το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο των εξελίξεων, δίπλα από την πλατεία Ταχρίρ και το Αρχαιολογικό Μουσείο, εκεί όπου από χθες μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η μάχη σώμα με σώμα των δύο ομάδων: εκείνων που υποστηρίζουν το Χόσνι Μουμπάρακ και από την άλλη πλευρά εκείνοι που ζητούν την παραίτησή του εδώ και τώρα.
Από τους υψηλότερους ορόφους του συγκεκριμένου ξενοδοχείου – ουρανοξύστη μπορεί κανείς να έχει μία πολύ καλή άποψη του τι συμβαίνει στο πεδίο των μαχών μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν εκεί βρει κατάλυμα οι περισσότεροι ανταποκριτές και οι αποσταλμένοι που καλύπτουν τα γεγονότα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου δέχτηκαν πιέσεις για να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από τα δωμάτια τους και να τους αναγκάσουν να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.
Οι πιέσεις όμως αυτές δεν καρποφόρησαν προς τα παρόν, καθώς οι δημοσιογράφοι παραμένουν στο ξενοδοχείο. Τους δόθηκαν όμως δύο χαρτιά σήμερα από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, ένα που τους ενημερώνει πώς θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο διάσωσης και εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου, καθώς επίσης και μία απαγόρευση εκ μέρους του ξενοδοχείου όσον αφορά τη λήψη φωτογραφιών από τα παράθυρα και τις βεράντες των δωματίων τους.
Αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν: Αύγουστο ή Σεπτέμβριο οι προεδρικές εκλογές (19:58)
Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί “η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος”.
“Όλοι σεβόμαστε τον ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ και όσα έχει κάνει για τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια”, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ήταν “αφύσικο” να παραιτηθεί πρόωρα.
Ο αντιπρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι ούτε ο Μουμπάρακ, ούτε ο γιος του προέδρου, Γκαμάλ, θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές αυτές θα αναθεωρηθεί το σύνταγμα της χώρας, ωστόσο τα άρθρα που αφορούν την προεδρική θητεία θα αλλάξουν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ο Σουλεϊμάν μίλησε κατ’ επανάληψη για “συνωμοσία”, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν “υποκινητές”. Επέκρινε μάλιστα τις “ξένες κυβερνήσεις” γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. “Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε”, τόνισε.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν, πρόσθεσε, καθώς η φωνή των νέων ακούστηκε ακούστηκαν και το να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ισοδυναμεί με “την εφαρμογή ατζέντας ξένης χώρας”, κατέληξε ο αντιπρόεδρος, προτρέποντας τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών.
Τις τελευταίες εννέα ημέρες η χώρα έχασε “τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο” στον τομέα του τουρισμού και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν, πρόσθεσε.
Αγνοείται Σουηδός δημοσιογράφος (19:31)
Ένας δημοσιογράφος της σουηδικής τηλεόρασης που κάλυπτε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο αγνοείται, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Ο Μπερτ Σούντστρομ, ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα στο Κάιρο, έχει να δώσει σημεία ζωής από σήμερα το μεσημέρι.
Μία άγνωστη ανδρική φωνή απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο και είπε στα αραβικά ότι ο Σούντστρομ κρατείται και “είναι με τον στρατό”, δήλωσε ο Όλοβ Κάρλσον του SVT.
Σουηδοί διπλωμάτες στο Κάιρο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν τον δημοσιογράφο.
Πολλές δημοσιογράφικες οργανώσεις έχουν αναφέρει ανάλογα περιστατικά, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που προσπαθούσαν να καλύψουν τα γεγονότα.
Γιατροί: δέκα νεκροί από τις τελευταίες συγκρούσεις (19:15)
Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου, όπως υποστήριξε ένας γιατρός σε αυτοσχέδιο, υπαίθριο νοσοκομείο όπου μεταφέρονται τα θύματα των ταραχών.
Ο Δρ. Σαγίντ Χουσέιν είπε ότι το νοσοκομείο που έχει στηθεί έξω από ένα τζαμί, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, έχει καταγράψει δέκα θανάτους.
“Πριν από μισή ώρα έφεραν δύο ανθρώπους με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι. Ψυχορραγούσαν και πέθαναν. Ακολούθησε ένας τρίτος, που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση, αλλά τον πήγαν σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο”, δήλωσε ένας άλλος γιατρός, ο Γιάσερ Τίμπι.
Το υπουργείο Υγείας νωρίτερα έκανε λόγο για έξι νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.
Διεθνής Αμνηστία: Stop στις επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές και δημοσιογράφους (19:13)
Να θέσει τέρμα στη βία που έχουν εξαπολύσει φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κάιρο και σε ολόκληρη τη χώρα, καλεί η Διεθνής Αμνηστία τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, εν μέσω νέων αναφορών για νέα καταστολή δημοσιογράφων και ακτιβιστών.
Σύμφωνα με αναφορές, δημοσιογράφοι κρατούνται και ακτιβιστές δέχονται παρενοχλήσεις από δυνάμεις ασφαλείας μετά τη χθεσινή βία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών εκατοντάδων στη μάχη μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διαδηλωτές, οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων προστατεύονται», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας και τόνισε: «Η έλλειψη αστυνομίας στην περιοχή για την καταστολή της βίας είναι κατάφωρο σημάδι της συναυτουργίας της αιγυπτιακής κυβέρνησης στη βία ή, στην καλύτερη περίπτωση, της πλήρους αποποίησης ευθύνης για το νόμο και την τάξη σε μια στιγμή εθνικής κρίσης».
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις πρέπει να επιτρέπονται, ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζονται και οι ειρηνικοί διαδηλωτές πρέπει να προστατεύονται, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα», υπογράμμισε ο Σαλίλ Σέτι.
Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν παρόν στο Hisham Mubarak Law Centre, βασική αιγυπτιακή οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι είχε υποστεί επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Επιπλέον, ομάδα διερεύνησης της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Αίγυπτο, ανέφερε επίσης χθες ότι η βία φάνηκε πως ενορχηστρώθηκε εν μέρει από τις αρχές, για να καταστείλουν τις συνεχιζόμενες μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ζητούν πολιτική μεταρρύθμιση και κάλεσε τα άλλα κράτη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, για να προτρέψουν τις αιγυπτιακές αρχές να χαλιναγωγήσουν τους υποστηρικτές τους.
«Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν διορίστηκε για να χειριστεί την τρέχουσα κρίση. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιδείξει πραγματικές ηγετικές ικανότητες τώρα, απαντώντας στην οργανωμένη βία που παρακολουθούμε στους δρόμους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να ενεργήσει με γνώμονα την αξιοπιστία της δηλωμένης δέσμευσής του στη μεταρρύθμιση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο επιβάλλεται να ασκήσουν επιρροή στις αιγυπτιακές αρχές, για να σταματήσει η βία».
«Πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι, αν δεν προστατευθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές από τη βία, την αυθαίρετη σύλληψη και άλλες παραβιάσεις, αυτό θα βλάψει σοβαρά τη σχέση της Αιγύπτου με αυτές τις χώρες», κατέληξε ο Σαλίλ Σέτι.
ΗΠΑ: Να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι (19:12)
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν πρέπει να βάζει στο στόχαστρό της τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ότι όσοι έχουν συλληφθεί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
“Όποιος δημοσιογράφος έχει συλληφθεί πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως”, δήλωσε ο Γκιμπς στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες να τρομοκρατηθούν τα μέσα ενημέρωσης είναι “εντελώς απαράδεκτες”.
Επεσήμανε εξάλλου ότι: “Η κυβέρνηση της Αιγύπτου πρέπει να διασφαλίσει την διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων”, υπογραμμίζοντας “τώρα είναι η ώρα της μετάβασης για την Αίγυπτο”.
Εξάλλου ένας τούρκος δημοσιογράφος χτυπήθηκε και ένας άλλος παρενοχλήθηκε σήμερα την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Οπαδοί του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ξυλοκόπησαν βίαια τον Μετίν Τουράν, απεσταλμένου του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, και του πήραν τα χρήματά του, αλλά και τον εξοπλισμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ξεφύγει και να βρει καταφύγιο στην τουρκική πρεσβεία στο Κάιρο.
Ένας φωτογράφος της εφημερίδας Ζαμάν, ο Ίσα Σίμσεκ, κυνηγήθηκε από οπαδούς του Μουμπάρακ, αλλά και από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, επεσήμανε το Ανατολή.
Την ίδια ώρα το γερμανογαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους του, ειδικό απεσταλμένο στο Κάιρο, ο οποίος σύνελήφθη νωρίτερα σήμερα από τον αιγυπτιακό στρατό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Γκιμιέ, διευθυντής ειδήσεων του σταθμού.
“Ο Ουισάμ Σάραφ συνελήφθη σε ένα μπλόκο του στρατού την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στο σημείο μετάδοσης με την κασέτα που περιείχε το ρεπορτάζ της ημέρας”, εξήγησε ο Γκιμιέ.
“Το γαλλικό του διαβατήριο κατασχέθηκε μαζί με το κινητό του τηλέφωνο και την κασέτα με το ρεπορτάζ. Κρατήθηκε επί μία ώρα στο μπλόκο. Στη συνέχεια τον έβαλαν σε ένα άρμα μάχης μαζί με ακόμη δύο ξένους δημοσιογράφους και τον μετέφεραν σε άγνωστο σημείο”, πρόσθεσε.
Χθες Τετάρτη συνελήφθησαν τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου France 24 από τις “υπηρεσίες πληροφοριών”, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, και ακόμη δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Η κυβέρνηση καλεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε διάλογο (19:10)
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε σήμερα ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, κλήθηκαν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με όλα τα κόμματα.
Την ίδια έκκληση για διάλογο είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Επισήμως, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου. Η οργάνωση μέχρι τώρα έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Σουλεϊμάν κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος εφόσον στους δρόμους συνεχίζεται η αναταραχή.
Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ (18:26)
Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε σήμερα μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων.
Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.
Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σήμερα σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας από εκεί τους ξένους δημοσιογράφους.
Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι η αιγυπτιαή αστυνομία συνέλαβε έναν γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.
Η στρατιωτική αστυνομία περικύκλωσε το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, που έχει ανθρωπιστικό έργο, και εμπόδισαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να βγουν. Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρισκόντουσαν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Η κεντρική τράπεζα περιορίζει αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό – επιτρέπει μεταφορές στο εξωτερικό (16:57)
Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες, αλλά θα επιτρέψει τις απεριόριστες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή, μετά από κλείσιμο μιας εβδομάδας που προκλήθηκε από τις πολιτικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Μόνο επιλεγμένα υποκαταστήματα στο Κάιρο και τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις θα είναι ανοιχτά και οι ώρες λειτουργίας θα περιοριστούν από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:30 μ.μ. τοπική ώρα, δήλωσε τηλεφωνικά σήμερα ο υποδιοικητής της Χίσαμ Ράμεζ.
Πρωθυπουργός: «συγγνώμη για τη βία – δεν έχω αρκετούς αστυνομικούς» (16:53)
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, υποκινήθηκε από την κυβέρνηση.
“Καθώς οι αξιωματούχοι και το κράτος πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους, έκρινα ότι είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη και να πω ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Σαφίκ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και επέμεινε ότι κανένα από τα βίαια επεισόδια δεν ενορχηστρώθηκε από το κράτος. Επίσης προσέθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα και επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι δεν έχει στη διάθεσή του αρκετούς αστυνομικούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα, μετά τις βίαιες συμπλοκές στο κέντρο του Καΐρου μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
“Δεν έχω αρκετούς αστυνομικούς. Όταν έφτασε ο στρατός, πολλοί αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών επέστρεψαν στα χωριά τους, έφυγαν και δεν έχουμε καταφέρει να τους κάνουμε να επιστρέψουν”, δήλωσε ο Σαφίκ, σημειώνοντας απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ότι το να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ δεν θα τους αποφέρει τίποτε περισσότερο.
Παράλληλα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι “θα αρχίσουμε έναν διάλογο σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των χασμάτων” και ζήτησε από την αντιπολίτευση να έρθει στις συνομιλίες αυτές δείχνοντας “έναν βαθμό ευελιξίας”.
Κανένας, συμπεριλαμβανομένης της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δεν θα αποκλειστεί από το διάλογο με την κυβέρνηση, σημείωσε ο Σαφίκ στη συνέντευξη αυτή. “Κανείς δεν θα αποκλειστεί από τις συνομιλίες”, είπε.
Παράλληλα ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Διώρυγα του Σουέζ λειτουργεί κανονικά και ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε διακοπή “θα έρθει σε επαφή με αυτούς που διαχειρίζονται” τη διώρυγα.
Οι τράπεζες επίσης της χώρας οι οποίες έχουν κλείσει από την περασμένη εβδομάδα θα ξανανοίξουν την Κυριακή, προσέθεσε.
Παράλληλα οι ομάδες των νέων που αγωνίζονται υπέρ της δημοκρατίας και οι οποίες ξεκίνησαν το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο απέρριψαν σήμερα την πρόταση του πρωθυπουργού για διάλογο, αξιώνοντας προηγουμένως την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι ομάδες των νέων “δεν θα αποδεχθούν κανέναν διάλογο με το καθεστώς έως ότου η δική μας κύρια διεκδίκηση ικανοποιηθεί, αυτή για την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ”, σημείωσε ο Αμρ Σάλαχ, ένας από τους εκπροσώπους τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Λίγο νωρίτερα ο Μοχάμεντ Αμπού Γαρ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού για την Αλλαγή, η οποία έχει συσπειρωθεί γύρω από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και έχει μεταξύ των μελών της την Μουσουλμανική Αδελφότητα και το κίνημα Κεφάγια (Αρκετά), είχε επίσης απορρίψει οποιονδήποτε διάλογο πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ.
“Η απόφασή μας είναι σαφής: δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τον Σουλεϊμάν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.
Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αστυνομικοί φέρεται ότι συνέλαβαν ορισμένους ανθρώπους από το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
O Eισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης (16:49)
O Eισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι και άλλοι αξιωματούχοι, περιλαμβάνονται στο μέτρο της απαγόρευσης το οποίο θα διαρκέσει “έως ότου η εθνική ασφάλεια αποκατασταθεί και οι αρχές και τα σώματα επιτήρησης θα έχουν κάνει τις έρευνες τους”.
Το Χρηματιστήριο του Καΐρου “θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα” (16:07)
Το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα ανοίξει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα έπειτα από 10 ημέρες που παρέμεινε κλειστό εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.
Το Χρηματιστήριο είχε κλείσει την προηγούμενη Πέμπτη με μεγάλη πτώση που έφτασε το 10%, έπειτα από δύο ημέρες που κατέγραφε σημαντικές απώλειες ύψους 70 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια).
Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο κανονικά παραμένουν κλειστά την Παρασκευή και το Σάββατο και ξανανοίγουν την Κυριακή.
Εκτός διαλόγου και το κόμμα Wafd λόγω της «κυβερνητικής βίας» (16:03)
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα WAFD ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση μετά τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, όπως σημείωσε, υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα.
Το WAFD είχε αρχικά αποδεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης για συνομιλίες μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Καΐρου.
“Συμφωνήσαμε στην αρχή να πάμε σε διάλογο με την κυβέρνηση (…) όμως μετά τη βίαιη επίθεση παραστρατιωτικών ομάδων του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στους διαδηλωτές, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις συνομιλίες επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή της να προστατεύσει τους διαδηλωτές”, δήλωσε ο Γιασίν Ταγκελντίν, αναπληρωτής πρόεδρος του WAFD.
“Ορισμένα από τα μέλη του συμβουλίου του κόμματος κατευθύνονται στην Ταχρίρ για να συνταχθούν με τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του κόμματος Σαγίντ Μπαντάουϊ”, προσέθεσε.
Αρνείται τον διάλογο κι ο Αϊμάν Νουρ (15:27 )
Ο Αϊμάν Νουρ, φυσιογνωμία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.
“Η μοναδική λύση είναι να φύγει από την εξουσία ο Μουμπάρακ”, δήλωσε ο Νουρ, πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή αφού διεκδίκησε το κορυφαίο αξίωμα του αιγυπτιακού κράτους.
“Δεν θα συμμετάσχω σ’ αυτές τις συνομιλίες”, δήλωσε ο Νουρ προς το Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.
Η στάση του είναι ίδια με αυτή που υιοθέτησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Σουλεϊμάν, αλλά μόνον αφού παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.
Ο Νουρ απηύθυνε επίσης έκκληση να υπάρξει διεθνής παρέμβαση για να σταματήσει η βία στο Κάιρο.
“Καλώ το λογικό κόσμο να επέμβει για να προστατεύσει τους διαδηλωτές, και εννοώ τα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε ο Νουρ.
Η Βρετανία απομακρύνει το μη απαραίτητο προσωπικό της από την πρεσβεία της (15:27 )
Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Βρετανία άρχισε να επαναπατρίζει το “μη απαραίτητο” προσωπικό από την πρεσβεία της στο Κάιρο, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που βρίσκονται διαπιστευμένοι εκεί.
Η βρετανική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έχει εξάλλου κλείσει για το κοινό, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα η Βρεανία έχει στείλει πενήντα πρόσωπα στην πρεσβεία της για να διαχειριστούν την κατάσταση.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε εξάλλου πως θέτει στη διάθεση των βρετανών πολιτών ένα δεύτερο αεροπλάνο, το οποίο θα απογειωθεί από το Κάιρο το Σάββατο και για το οποίο οι επιβάτες θα πρέπει να πληρώσουν “περίπου 350 ευρώ”.
Το Λονδίνο έχει ήδη ναυλώσει ένα πρώτο αεροπλάνο, το οποίο πρόκειται να αναχωρήσει απόψε από το Κάιρο και είναι “σχεδόν γεμάτο”, καθώς θα ταξιδέψουν μ’ αυτό περίπου 180 άνθρωποι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
“Δεδομένης της απρόβλεπτης κατάστασης στην Αίγυπτο, το υπουργείο αποφάσισε να στείλει ένα δεύτερο αεροπλάνο για τους βρετανούς πολίτες. Το αεροπλάνο θα απογειωθεί από το Κάιρο το Σάββατο. Θα υπάρξουν και άλλα αεροπλάνα, αν είναι απαραίτητο”, πρόσθεσε το υπουργείο.
Να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ σκοπεύει ο πρωθυπουργός (15:19)
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, όπου πραγματοποιούνται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, για να μιλήσει με τους διαδηλωτές, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA επικαλούμενο δηλώσεις του.
Ο Σαφίκ δήλωσε στον αιγυπτιακό και τον αραβικό Τύπο “ότι μίλησε τηλεφωνικώς στη διάρκεια της νύχτας με έναν αριθμό νεαρών διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία για να μιλήσει με τους διαδηλωτές”, διευκρίνισε το MENA.
Σφοδρά πυρά στην πλατεία Ταχρίρ (15:04)
Σφοδρά πυρά ακούστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Παράλληλα, και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούστηκαν στα περίχωρα της πλατείας αυτής στο κέντρο του Καΐρου,
Τα πυρά, που διήρκεσαν μερικά λεπτά., άρχισαν γύρω στις 14:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, η οποία βρίσκεται πάνω από ένα τμήμα της πλατείας Αμπντελμόνεϊμ Ριάντ. Η πλατεία αυτή αποτελεί επέκταση της πλατείας Ταχρίρ, συμβολικού τόπου της αιγυπτιακής εξέγερσης και θέατρο, τις τελευταίες μέρες, των συμπλοκών μεταξύ υποστηρικτών του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Δυο Έλληνες δημοσιογράφοι τραυματίες (14:45)
Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι -απεσταλμένοι μεγάλων εφημερίδων στην Αίγυπτο- είναι ανάμεσα στους τραυματίες των χθεσινών συγκρούσεων. Ο ένας εκ των δυο εισήχθη σε νοσοκομείο του Καΐρου για ράμματα και τώρα συνοδεύεται για να μεταβεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι δημοσιογραφικές αποστολές. Και οι δυο είναι καλά στην υγεία τους.
Ο ένας από τους τραυματίες είναι ο δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Μόλις ειδοποιήθηκε για το περιστατικό η ελληνική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, μετέβησαν τρία στελέχη υπό τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να του παράσχουν κάθε βοήθεια, νομικής ή άλλης φύσεως.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος φέρει βαθύ τραύμα με μαχαίρι στο πόδι και χτύπημα στο κεφάλι, αφού δέχθηκε τη φροντίδα των γιατρών, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο του με το αυτοκίνητο του πρέσβη -το οποίο λόγω των διακριτικών είχε τη δυνατότητα να μετακινηθεί- και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει την αποστολή του στην Αίγυπτο.
Οι διπλωματικές αρχές έδωσαν οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ και έχουν ανταλλάξει στοιχεία και τηλέφωνα με όλους.
Το τελευταίο 24ωρο οι δημοσιογράφοι είναι τα “μαύρα πρόβατα” ενώ στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν δεν επιτρέπεται να μαγνητοσκοπούν τα μπαλκόνια των άλλων κτιρίων, απαγορεύεται να βγαίνουν από το ξενοδοχείο κρατώντας κάμερες ενώ όσοι εισέρχονται στο χώρο του ξενοδοχείου πρέπει να παραδίδουν το υλικό τους.
Άρματα μάχης ανάγκασαν τους υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ να γυρίσουν πίσω (14:44)
Άρματα μάχης του αιγυπτιακού στρατού μετακινήθηκαν πριν από λίγο για να εμποδίσουν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να φτάσουν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.
Τα άρματα μάχης προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ να διασχίσουν γέφυρα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία, ώστε να προσεγγίσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συγκεντρώνονται εκεί κατά χιλιάδες.
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν πως είδαν ένα άρμα μάχης να στρέφει τον πύργο του προς το μέρος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των διαδηλωτών από μία υπερυψωμένη θέση σε ανισόπεδη διάβαση. Κατόπιν το άρμα μάχης κινήθηκε προς το μέρος των φιλοκυβερνητικών, ακολουθούμενο από πεζοπόρα τμήματα οπλιτών, οι οποίοι απομάκρυναν τους οπαδούς του Μουμπάρακ από την ανισόπεδη διάβαση.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ξανά συγγνώμη για τη βία στο Κάιρο (13:53)
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμεντ Σαφίκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τη βία «κατά το τελευταίο 24ωρο» στο Κάιρο και υποσχέθηκε πως όσοι βρίσκονται πίσω από τις συγκρούσεις θα τιμωρηθούν.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις κατά ειρηνικών διαδηλωτών και ως εκ τούτου ζητώ συγγνώμη», τόνισε ο Σαφίκ μιλώντας στον αιγυπτιακό σταθμό αλ Χαγιάτ.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Σαφίκ βρίσκεται στην ανάγκη να δικαιολογηθεί, έχοντας προηγουμένως ζητήσει συγγνώμη από τους νέους της χώρας γιατί η κυβέρνησή του δεν είχε αφουγκρασθεί νωρίτερα τις αξιώσεις τους για αλλαγή.
Μολαταύτα, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε πως άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αρνούνται κάθε κρατική ανάμειξη στις χθεσινές και αποψινές επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι ειρηνικά ζητούν το τελευταίο 10ήμερο περισσότερη δημοκρατία από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
ΗΠΑ: Καλεί τους Αμερικάνους πολίτες να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο
Μια ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών του Μουμπάρακ και πολέμιων του καθεστώτος κι ενώ ξεσπούσαν νέες συγκρούσεις νωρίς σήμερα το πρωί, η Ουάσινγκτον αντέδρασε καταγγέλλοντας τις “απεχθείς” αιματηρές συγκρούσεις στη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και καλώντας τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν “αμέσως” τη χώρα.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε αυτήν την “απεχθή εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων”, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο ‘Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
“Όσοι αμερικανοί πολίτες επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα με αμερικανική πτήση και είναι σε θέση να το κάνουν, θα πρέπει να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις 3 Φεβρουαρίου στον Τερματικό HAJ, Αίθουσα 4 του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου. Πρόσθετες αμερικανικές πτήσεις μετά την Πέμπτη δεν προβλέπονται”, προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τετάρτη βράδυ
Στην Πλατεία Ταχρίρ (πλατεία της Απελευθέρωσης) σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στις 04:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και επί τουλάχιστον μια ώρα αργότερα.
Ο στρατός αναπτύχθηκε μαζικά τη νύχτα γύρω από την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έγινε από τις 25 Ιανουαρίου το σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών κατά του Μουμπάρακ που κατασκηνώνουν εκεί κατά χιλιάδες κάθε νύχτα παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος ‘Ομαρ Σουλεϊμάν κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως είχε κάνει και ο στρατός χθες το μεσημέρι, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος που προτείνεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τη διακοπή των διαδηλώσεων.
Σε συνέντευξή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, o επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι απέρριψε εκ νέου την πρόταση για διάλογο με τον Σουλεϊμάν, εμμένοντας στον όρο ο Μουμπάρακ να φύγει πρώτα από την εξουσία.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν “κάθε μέτρο” που προτείνει ο Μουμπάρακ και αρνήθηκαν την παραμονή του στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που επικαλείται η κρατική τηλεόραση, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 639 τραυματίες, οι περισσότεροι από τη ρίψη πετρών στις συγκρούσεις της Τετάρτης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε τουλάχιστον επτά.
Διεθνείς αντιδράσεις για την επιδείνωση της βίας
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε “απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών” και κάλεσε σε μια “μετάβαση με ηρεμία και τάξη”.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Τζεφ Μόρελ.
Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο απολογισμό του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις της πρώτης εβδομάδας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο και τόνισαν πως “η διαδικασία μετάβασης θα πρέπει να αρχίσει τώρα”.
“Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Αίγυπτο”, υπογραμμίζουν οι πέντε ηγέτες στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Κυβερνητικό κάλεσμα σε διάλογο
Εν τω μεταξύ, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Όμαρ Σουλεϊμάν, άρχισε σήμερα διάλογο με τα πολιτικά κόμματα της χώρας και τις εθνικές δυνάμεις, χωρίς όμως να αναφερθούν άλλα στοιχεία.
Σε άλλο μήνυμα αναφέρεται δήλωση του πρωθυπουργού Άχμαντ Σαφίκ: “Συνεδριάζουμε σήμερα με τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εθνικών δυνάμεων για να βρούμε λύση στη σημερινή κατάσταση”.
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν την πρόσκληση για συνομιλίες, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera , ορισμένες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Wafd, δέχθηκαν την πρόσκληση. Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στον διάλογο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των διαδηλωτών της Πλατείας Ταχρίρ.
“Αρνηθήκαμε τη συνάντηση. Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις έχουν ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ και την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Πλατεία Ταχρίρ”, δήλωσε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στο Ρόιτερς.
“Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι αρνούμαστε οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα προκύψει από τη συνάντηση αυτή”, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελντάγκι, των Αδελφών Μουσουλμάνων, πρώην μέλος του κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η αδελφότητα υποστηρίζει τους όρους που έθεσε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.
Ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει επιφορτισθεί από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ανοίξει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση.
Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης, ότι σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού Άχμαντ Σαφίκ, θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ στην Πλατεία Ταχρίρ.
Πρώτη καταχώρηση: 03 Φεβρουαρίου 2011, 09:29
Διαβάστε επίσης: Κάιρο: Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών – πολέμιων Μουμπάρακ