Για απαράδεκτη και κυνική απόφαση κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, Δ. Στρατούλης και Ζ. Κωνσταντοπούλου σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
Όπως υποστηρίζουν, «η πρόσφατη απαράδεκτη και κυνική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με συνοπτικές διαδικασίες, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επιχειρεί την εξαΰλωση ενός δημόσιου αγαθού, προσβάλλει το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών, υποβαθμίζει και απομονώνει τις ακριτικές περιοχές και τους απόδημους Έλληνες, συνιστά χτύπημα για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία μας».
Σύμφωνα επίσης με τους τρεις βουλευτές, η απόφαση αυτή «oδηγεί χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, εν μια νυκτί, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, καταστρατηγώντας ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης».
Σε αυτό το πλαίσιο ρωτούν αν οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη διακοπή της ΕΡΤ είναι σύμφωνες με το Κοινοτικό Δίκαιο και αν τηρούνται οι διατάξεις του νόμου για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Eρώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Οικονομικών
– Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
Θέμα: Καταστρατήγηση ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την ομαδική απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ
Η πρόσφατη απαράδεκτη και κυνική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με συνοπτικές διαδικασίες, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επιχειρεί την εξαΰλωση ενός δημόσιου αγαθού, προσβάλλει το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών, υποβαθμίζει και απομονώνει τις ακριτικές περιοχές και τους απόδημους Έλληνες, συνιστά χτύπημα για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία μας.
Η απόφαση αυτή όμως έχει και μια άλλη συνέπεια: oδηγεί χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, εν μια νυκτί, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, καταστρατηγώντας ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης.
Συγκεκριμένα η Οδηγία 75/129/ΕΟΚ, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις καθώς και η Οδηγία 92/56/ΕΟΚ που την τροποποιεί, προβλέπουν την υποχρέωση του εργοδότη όσον αφορά την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στην περίπτωση της ΕΡΤ η υποχρέωση αυτή προφανώς παραβιάσθηκε.
Περαιτέρω, το Π.Δ. 178/2002 «Μέτρα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 98/50/ΕΚ του Συμβουλίου» που εφαρμόζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπει (άρθρο 5) ότι η μεταβίβαση αυτή καθ’ αυτή δεν συνιστά λόγο απόλυσης εργαζομένων.
Το ΠΔ προβλέπει σειρά μέτρων για τα εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Μισθολόγιο, Ομαδικά Ασφαλιστήρια Προγράμματα, Συνταξιοδοτικά Προγράμματα κ.α.).
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
• Οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την διακοπή της ΕΡΤ είναι σύμφωνες με το Κοινοτικό Δίκαιο; Ή μήπως το επιχείρημα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας δεν περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό δίκαιο;
• Τηρούνται οι διατάξεις του νόμου για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δ. Παπαδημούλης
Δ. Στρατούλης
Ζ. Κωνσταντοπούλου