Για ρήξη στην τρικομματική κυβέρνηση στον απόηχο των εξελίξεων για την ΕΡΤ, κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Εάν γίνουν νέες εκλογές, σημειώνεται οριζόντια, θα τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.
Όπως επισημαίνει η γαλλική Liberation: «Ο πρωθυπουργός θερίζει καταιγίδες» γράφει η συντάκτρια για τις εξελίξεις στην Αθήνα, λέγοντας πως το κλείσιμο της ΕΡΤ «σοκάρει την κυβέρνηση στην καρδιά της αλλά και την Ευρώπη».
Η συνάντηση των τριών εταίρων τη Δευτέρα αναφέρεται ως «κρίσιμη» για το μέλλον της ελληνικής συγκυβέρνησης αλλά και κατ’ επέκταση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Το κλείσιμο της ΕΡΤ «έχει εξοργίσει τους δύο μικρότερους εταίρους της κυβέρνησης», γράφει η Les Echos, ένταση την οποία η συνάντηση στοχεύει να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.
«Εάν στη συνάντηση δεν υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ΕΡΤ, το αμφιλεγόμενο κλείσιμό της μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα τη συγκυβέρνηση, με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» γράφει από την πλευρά του το γερμανικό Spiegel.
Στο ίδιο πνεύμα περιγράφει και η γερμανική FAZ τη συνάντηση: «Χωρίς σύγκλιση, η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει και να γίνουν πρόωρες εκλογές, κάτι που με μεγάλη πιθανότητα θα βάλει σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».
Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων «συναντώνται προσπαθώντας να σώσουν την κυβέρνηση», τιτλοφορούν το κείμενό τους οι αμερικανικοί New York Times. «Ο όλο και πιο εύθραυστος συνασπισμός» γράφουν, βρίσκεται εκ των πραγμάτων υπό μεγάλη πίεση να φτάσει σε συμβιβασμό καθώς «πρόωρες εκλογές θα εκτροχίαζαν τις μεταρρυθμίσεις και σχεδόν σίγουρα θα πάγωναν την εκταμίευση των δόσεων».
Στην πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής ανάκαμψης προχωρούν οι Financial Times σε δημοσίευμα που αναφέρει -με αφορμή και την αποβολή της χώρας από τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI- ότι «η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί μόνη της».
«O MSCI επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν: η Ελλάδα είναι μία καταδυόμενη αγορά. Ο MSCI επισήμως αναθεώρησε την κατάταξή της από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και αυτό πιθανότατα δεν χαροποιεί κανέναν – εκτός ίσως από τους μετόχους» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας την αρνητική αντίδραση που είχε για τους επενδυτές σε συνδυασμό μάλιστα με την νέα πολιτική αναταραχή.
Επίσης στο δημοσίευμα επισημαίνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί κατά 3%, την πτώση να ξεπερνά το 20% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται και πάλι πάνω από το 10%.
«Επιπλέον, η υψηλότερη στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη των αναπτυσσόμενων αγορών θα αναγκάσει τα παθητικά funds να τοποθετήσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια από εκείνα που θα αποσύρουν οι επενδυτές των ανεπτυγμένων. Η ΗSBC εκτιμά ότι η χώρα θα χάσει 194 εκατ. δολ. και θα κερδίσει λίγο παραπάνω από 1 δισ. δολ. όταν θα τεθούν οι αλλαγές σε ισχύ το Νοέμβριο, αναφέρουν οι Financial Times.
Το δημοσίευμα καταλήγει πως «δυστυχώς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρώτα θα γίνουν οι πωλήσεις, οπότε ενδεχομένως να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το αυτοανακηρυσσόμενο «grecovery» αμφισβητείται».
«Αυτές οι παθητικές αγορές πιθανότατα θα αμφισβητηθούν από επενδυτές ενεργητικής διαχείρισης (active investors): Εάν θέλεις αναδυόμενες αγορές, τότε γιατί να αγοράσεις Ελλάδα; Η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί από μόνη της. Τα παθητικά κεφάλαια έχουν ήδη απορριφθεί από τους manager εντατικής διαχείρισης ως ακατάλληλα λόγω ελλιπούς έρευνας στον αναδυόμενο κόσμο».