Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι συμμετείχαν σήμερα το πρωί στην ενιαία κινητοποίηση των ιταλικών συνδικάτων Cgil, Cisl και Uil.
Κύριες διεκδικήσεις των ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι η χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, η μείωση των φόρων που βαρύνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους και η παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων για την μείωση της ανεργίας των νέων.
«Πέφτουμε στο βάραθρο, η φτώχεια αυξάνεται δραματικά. Το οφείλουμε αποκλειστικά και μόνο σε εσφαλμένες οικονομικές επιλογές», δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Uil, Λουίτζι Ανζτελέτι.
«Δεν μας ενδιαφέρουν συνεχείς εξαγγελίες οι οποίες δεν μετατρέπονται σε μέτρα που η χώρα έχει άμεση ανάγκη», συμπλήρωσε η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.
Tα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας προχώρησαν σε κοινή διαδήλωση, έπειτα από δέκα χρόνια χωριστών κινητοποιήσεων, συνέπεια –σύμφωνα με τους παρατηρητές– της βαθύτατης οικονομικής ύφεσης που διέρχεται η χώρα και η οποία δεν έχει κανένα ανάλογο προηγούμενο τις τελευταίες έξι δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ ανεβαίνουν οι τόνοι και στο πολιτικό πεδίο, με την μπερλουσκονική κεντροδεξιά η οποία πιέζει όλο και εντονότερα, με στόχο να αποφασισθεί μείωση της φορολογικής πίεσης: «πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ και να μειωθούν άμεσα οι φόροι για τις επιχειρήσεις» προειδοποίησε σήμερα ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα, Ανζτελίνο Αλφάνο. «Η μελλοντική πορεία και βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων αυτών», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η νέα δέσμη μέτρων με στόχο την μείωση της ανεργίας των νέων θα παρουσιασθεί από την κυβέρνηση Λέτα, την ερχόμενη Τετάρτη, μια ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της 27ης και 28ης Ιουνίου.
Όσον αφορά όμως την προσπάθεια να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% –η οποία έχει προγραμματισθεί για την 1η Ιουλίου– τα περιθώρια δείχνουν να είναι πολύ στενά και, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί, ενδεχομένως, είναι μια τρίμηνη αναβολή της συγκεκριμένης αύξησης.