Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα καθίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Η θέση αυτή θα κρίνει και την μετέπειτα πολιτική καριέρα του κ. Μητσοτάκη, καθώς τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι μείζονος σημασίας.
Ο νέος υπουργός έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις που η Τρόικα θεωρεί προαπαιτούμενα προκειμένου να αξιολογήσει θετικά την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Προτεραιότητα έχει η μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέσω του προγράμματος κινητικότητας, βρίσκεται ψηλά στην λίστα των υποχρεώσεων της χώρας για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μέσα στο 2014 θα πρέπει να ολοκληρωθούν άλλες 11000 απολύσεις. Στις υποχρεώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντάσσονται επίσης οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών.
Από τον Μάιο έχουν προαναγγελθεί συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, όμως η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου η οποία συνεργαζόταν στο θέμα αυτό με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη ανέβαλε συνεχώς την ανακοίνωση της λίστας με τους υπό συγχώνευση οργανισμούς.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θεωρείται από τους πιο ένθερμους οπαδούς των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, όπως αυτές προτείνονται από την task force και επιβάλλονται από την Τρόικα.
Μετά την προ ενός χρόνου άρνησή του στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να συμμετέχει στην πρώτη σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης πλέον έχει την ευκαιρία να επιταχύνει όσα ο ίδιος σε δημόσιες παρεμβάσεις του θεωρούσε ότι καθυστερούν.
Έτσι η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο νευραλγικό υπουργείο δεν θα κρίνει πολλά μόνο για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για την πορεία της χώρας, όπως ο ίδιος αναφέρει.