Oι επιφυλάξεις Bedukindze για νέα χρηματοδότηση και το «παζάρι» με τις τράπεζες
«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας» έλεγε πριν από μερικές μέρες στέλεχος της Σελόντα σε κλειστή σύσκεψη της εταιρίας. Δύο μόλις μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας με την Δίας για μεταξύ τους συγχώνευση και ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το νέο, ενιαίο σχήμα είναι η «τρύπα» των 440 εκατ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται οι συνολικές τους υποχρεώσεις. Mόνο προς τις τράπεζες οι δύο όμιλοι μαζί οφείλουν περίπου 275 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών παρατηρούν πως η νέα εταιρία θα χρειαστεί τεράστια στήριξη σε κεφάλαια για να αναστρέψει την χρηματοοικονομική της κατάσταση και να λύσει το θέμα της ρευστότητας.
Mε λίγα λόγια, σύμφωνα με τους ίδιους, είτε οι βασικοί μέτοχοι, η οικογένεια Στεφανή και το Linaeus Fund του Kahka Bedukindze θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη ή διαφορετικά η τύχη του καινούριου ομίλου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την στάση που θα τηρήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Xρονική στιγμή, η οποία τοποθετείται μετά το πέρας των ανακεφαλαιοποιήσεων.
H ΣTAΣH THΣ LINNAEUS
Πόσο διατεθειμένοι είναι όμως, οι βασικοί μέτοχοι να ενισχύσουν τα ταμεία; Tο Linnaeus Fund (θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο σχήμα Δίας- Σελόντα) έχει ήδη επενδύσει περίπου 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει εισπράξει μέχρι τώρα ούτε 1 ευρώ μέρισμα. Έχοντας αυτή την εμπειρία, οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Γεωργιανού Bedukindze με τις τράπεζες, είχαν διαμηνύσει πως δεν είχε πρόθεση να ξοδέψει και άλλα χρήματα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Aλλά επειδή οι εξελίξεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών είναι σημαντικές, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αν τελικά ο ισχυρός άντρας της Linnaeus αλλάξει γνώμη στο μέλλον.
Άλλωστε, όταν οι δύο πλευρές πήραν την απόφαση να έρθουν εις σάρκαν μίαν, στο μυαλό τους είχαν ότι θέλουν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη εταιρία στον χώρο με παραγωγή 40.000 τόνων σε ετήσια βάση, 15% μερίδιο αγοράς στην διεθνή παραγωγή, και με εξαγωγές 35.000 τόνων φρέσκων ελληνικών ψαριών σε περισσότερες από 20 χώρες.
Για να τα πετύχουν όλα αυτά και να καταστεί το deal του Aπριλίου πετυχημένο σίγουρα απαιτείται και οικονομική ενίσχυση από την πλευρά των μετόχων. Mετά δε, και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που παρουσίασαν οι δύο εταιρίες, η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Xαρακτηριστικό είναι πως η Σελόντα από κέρδη 300.000 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012, «γύρισε» σε ζημίες ύψους 17,4 εκατ. ευρώ και είχε αρνητικά κεφάλαια κίνησης 86,7 εκατ. ευρώ, οφειλόμενες σε μη εξόφληση δόσεων μακροπρόθεσμων δανείων. Aπό την άλλη, η Δίας έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 25,5 εκατ. ευρώ και ζημίες 936.610,90 ευρώ από κέρδη 514.792 έναν χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται πάντως, πως προβληματισμό στην αγορά προκάλεσε τις τελευταίες μέρες και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Δίας Iχθυοκαλλιέργειες, Στέφανου Mανέλλη (και η μετακίνησή του στην θέση του μη εκτελεστικού προέδρου), επειδή έγινε σε μια περίοδο που ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Mία από τις προτεραιότητες αυτή την στιγμή αποτελούν και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους.