Ληξιπρόθεσμες οφειλές 11 εκατ. στις τράπεζες, αδυναμία πώλησης ακινήτων και ζημιές στη ναυτιλία.
Αντιμέτωπος με τρία ανοιχτά μέτωπα, βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sanyo Hellas, Νίκος Παπαγεωργίου. Οι άγονες, μέχρι τώρα, προσπάθειες πώλησης ακινήτων του ομίλου για ενίσχυση της ρευστότητας, οι ζημιές από τη ναυτιλία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 11 εκατ. ευρώ περίπου στις τράπεζες, συνθέτουν έναν ασφυκτικό κλοιό για τον mr Sanyo, από το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον Νίκο Παπαγεωργίου είναι τα δάνεια που έληξαν και δεν πληρώθηκαν. Από το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Sanyo Hellas (ομίλου και εταιρίας) που ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ περίπου, τα 11,11 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Και δεν είναι μόνον αυτά. Ο mr Sanyo βαρύνεται με επιπλέον 7 εκατ. ευρώ, που αποτελούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της θυγατρικής εταιρίας Arcadia AEBE, τις δραστηριότητες της οποίας αποφάσισε να διακόψει, πριν από λίγο καιρό.
Το παζάρι όμως με τις τράπεζες, για την αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού και την επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τον Νίκο Παπαγεωργίου, αλλά και για τον γιο του Ντένη, περισσότερο γνωστό για τις κοσμικές του εμφανίσεις ο οποίος τελευταία αποκτά πιο ενεργό ρόλο στον όμιλο. Μπορεί αρχικά να υπήρχε η καλή διάθεση από τις πιστώτριες τράπεζες να διευκολύνουν τον mr Sanyo, όμως η συνεχής μεταβολή, προς το χειρότερο, του οικονομικού περιβάλλοντος και των οικονομικών δεδομένων του ομίλου, καθυστερούν τη συμφωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος Sanyo, παρουσιάζουν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 μεταβολή προς το χειρότερο, εκτός από τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες όμως συνεχίζουν να είναι ζημιογόνες. Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος από τις τηλεπικοινωνίες ήταν 634.510 ευρώ έναντι 561.090 την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι ζημιές μειώθηκαν σε 19.788 από 42.532 ευρώ. Ζημιογόνος είναι και ο τομέας της ναυτιλίας. Τα έσοδα, στο πρώτο τρίμηνο του 2013, μειώθηκαν σε 488.259 ευρώ από 695.427 πέρυσι, ενώ οι ζημιές διευρύνθηκαν στις 215.966 ευρώ έναντι 120.839 το 2012. Σημαντική μείωση εσόδων και κερδών είχε και ο τομέας της εκμετάλλευσης ακινήτων. Ο τζίρος ανήλθε στις 339.814 ευρώ έναντι 1.157 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα κέρδη μειώθηκαν στις 488.259 ευρώ από 695.427 ευρώ. Αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα, φαίνεται πως κάνουν επιφυλακτικές τις τράπεζες στο θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων του ομίλου, αν και η διοίκηση της Sanyo υποστηρίζει ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από το αν ο Νίκος Παπαγεωργίου θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή δόσεων που λήγουν στις 31 του μηνός για ομολογιακό δάνειο της Sanyo 4,35 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς και ομολογιακό δάνειο επίσης από την Πειραιώς 2,30 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό της θυγατρικής Κοινότητα ΑΕ.Ξ.Τ.Ε. Αν δεν πληρωθούν οι δόσεις, τότε είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν οι τράπεζες στην αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμων δανείων του ομίλου που ανέρχονται σε 43,3 εκατ. ευρώ (τα 16,61 είναι της εταιρίας).
Ζητείται ακόμα αγοραστής
Η βασική φιλοσοφία της οικογένειας Παπαγεωργίου τον τελευταίο χρόνο είναι «όλα για τη ρευστότητα». Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε μια σειρά ρευστοποιήσεων συμμετοχών που διατηρούσε σε διάφορους ομίλους, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον mr Sanyo είναι ότι δεν μπορεί να πουλήσει ένα από τα «ασημικά» της.
Πρόκειται για το ακίνητο των εγκαταστάσεων της Sanyo Hellas στην Μεταμόρφωση Αττικής. Δύο χρόνια προσπαθεί η διοίκηση του ομίλου να πουλήσει το ακίνητο, αγοραστής όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Όσοι εμφανίστηκαν, θέλησαν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη κρίση στην αγορά ακινήτων και προσέφεραν χαμηλό τίμημα. Η διοίκηση της Sanyo όμως δεν είναι διατεθειμένη να «σκοτώσει» το ακίνητό της και συνεχίζει την αναζήτηση αξιόλογου ενδιαφερόμενου αγοραστή.
Το τρίτο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο για τον Νίκο Παπαγεωργίου είναι η ναυτιλία, στην οποία δραστηριοποιείται η Sanyo Hellas. Τα έσοδα μειώθηκαν ακόμα περισσότερο το πρώτο τρίμηνο του 2013, κατά 103.000 ευρώ, ενώ οι ζημιές διευρύνθηκαν στις 216.000 ευρώ περίπου.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μειωμένων ναύλων στην αγορά του ξηρού φορτίου, η οποία έχει δεχτεί τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς, ενώ αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν και από την εκποίηση του πλοίου «M.Y. Arcadia» της θυγατρικής Neda. Για την υπόθεση αυτή, η Sanyo βρέθηκε πριν λίγο καιρό σε μετωπική σύγκρουση με την Credit Suisse, με την οποία ο Νίκος Παπαγεωργίου είχε ανοιχτούς λογαριασμούς.
Η Credit Suisse είχε αποφασίσει να εκποιήσει το πλοίο για να καλύψει με το τίμημα τις τραπεζικές υποχρεώσεις της Sanyo. Το πλοίο, πουλήθηκε έναντι 11,75 εκατ. δολαρίων αλλά η Credit Suisse υποστήριξε ότι το χρέος της ελληνικής εταιρίας δεν καλύφθηκε και πως υπολείπονται ακόμα 833.819 δολάρια. Ο Νίκος Παπαγεωργίου ωστόσο αρνείται κατηγορητικά να δεχτεί την οφειλή υποστηρίζοντας ότι εξόφλησε τις υποχρεώσεις του προς την Credit Suisse. Οι δύο πλευρές δεν υποχωρούν και το θέμα παραμένει ανοιχτό, με την Credit Suisse να απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια.
Στη λεωφόρο της κρίσης και το Avenue
Το εμπορικό κέντρο του ομίλου Sanyo το Avenue «βαδίζει» ήδη στη λεωφόρο της κρίσης, ανεξάρτητα από την ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν τα εμπορικά κέντρα στην γενικότερη αρνητική εικόνα του κλάδου του λιανεμπορίου.
Ο τζίρος και η κίνηση στο Avenue το 2012 κατέγραψαν μείωση 5% και τα πράγματα δεν καλυτέρεψαν τη χρονιά που διανύουμε. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα έσοδα του εμπορικού κέντρου της Sanyo στο Μαρούσι από ενοίκια ήταν μειωμένα κατά 0,6 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των εσόδων από ενοίκια οφείλετται στην μη διαχείριση των ακινήτων του εμπορικού κέντρου που δεν είναι ιδιοκτησίας της Sanyo καθώς και στις μειώσεις που έχουν υποστεί τα μισθώματα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Η μείωση αυτή των εσόδων ήταν αναμενόμενη και δεν εξέπληξε τον Νίκο Παπαγεωργίου, καθώς η απόφαση να «αποσυρθεί» από την διαχείριση των ακινήτων του Avenue που δεν είναι ιδιοκτησίας της Sanyo, λύνοντας τη σύμβαση μίσθωσης με τους άλλους συνιδιοκτήτες, πάρθηκε για να συμμαζευτούν οι ζημιές και να περιοριστούν τα κόστη.
Ο κ. Παπαγεωργίου πιστεύει πως η ενέργεια αυτή, παρά την βραχυπρόθεσμη πτώση του τζίρου, θα αποβεί συμφέρουσα μακροπρόθεσμα.