Η σημερινή τάση ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα μπορούσε να γυρίσει δεκαετίες πίσω τους δείκτες του ρολογιού της ανάπτυξης επιδεινώνοντας τα προβλήματα των φτωχότερων περιοχών του κόσμου, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε νέα έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση στην παραγωγή τροφίμων και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η έκθεση με τίτλο «Χαμηλώστε τη Θερμοκρασία» βασίζεται στο σενάριο ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και κατά 4 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα, εάν δεν γίνουν σοβαρές προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι θερμοκρασίες σήμερα είναι κατά 0,8 υψηλότερες σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στη νότια και νοτιοανατολική Ασία καθώς και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου «οι ελλείψεις τροφίμων θα γίνουν συχνότερες», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη Ρέιτσελ Κάιτ. «Στη νότια Ασία, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να βρεθούν κάτω από το νερό και άλλες χωρίς αρκετό νερό για παραγωγή ενέργειας, άρδευση ή κατανάλωση».
Στην υποσαχάρια Αφρική, ξηρασίες και καύσωνες θα καταστήσουν εντελώς άγονο το 40% των εκτάσεων που σήμερα υποστηρίζουν καλλιέργειες αραβοσίτου, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. «Στη νοτιοανατολική Ασία, η απώλεια κοραλλιογενών υφάλων θα μπορούσε να συρρικνώσει τα ιχθυαποθέματα, καθιστώντας τις παραθαλάσσιες κοινότητες και πόλεις πιο ευάλωτες σε όλο και πιο βίαιες καταιγίδες και κατολισθήσεις, αλλά και επηρεάζοντας τον τουρισμό», συμπλήρωσε η Κάιτ.
Η δημοιοποίηση της έκθεσης αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων στην κατεύθυνση του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα, η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2015.
Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε αισιόδοξος ότι χώρες όπως η Κίνα, που κρατούν το κλειδί για την επιτυχία μιας τέτοιας συμφωνίας, επιδεικνύουν μεγαλύτερη πολιτική βούληση. «Βλέπουμε ένα νέο πνεύμα στην Κίνα», δήλωσε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ. «Αυτή τη στιγμή, βλέπουν το θέμα πιο σοβαρά από κάθε άλλη χώρα».