Άδεια για να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα από τις υπηρεσίες πληροφοριών που αφορούν τους χρήστες της ζήτησε η Microsoft, μετά τις αποκαλύψεις από τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση του Ίντερνετ σ’ όλο τον κόσμο από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Ένα αίτημα της Microsoft προς το ειδικό αμερικανικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISA), κατατέθηκε στις 19 Ιουνίου, την επομένη ενός παρόμοιου διαβήματος από την Google, η οποία επιθυμούσε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της που έχει δεχθεί από τις διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες ερευνών, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το FISA.
Οι δύο αμερικανοί γίγαντες της πληροφορικής υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να καθησυχάσουν τους χρήστες και τους πελάτες τους μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές αρχές των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των επικοινωνιών μέσω Ίντερνετ σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εσφαλμένα πως το επίμαχο πρόγραμμα με την ονομασία Prism επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση να κατασκοπεύει απ’ ευθείας τους κεντρικούς server της Microsoft και άλλων παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σύμφωνα με το αίτημα της Microsoft, το οποίο επικαλείται το FISA.
«Η Microsoft προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να διορθώσει αυτή την εσφαλμένη εντύπωση (…) που αφήνει να εννοηθεί ότι προσφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους server και τα δίκτυά της.
Η Microsoft ζήτησε από το FISA να της επιτρέψει να αποκαλύψει τον αριθμό των αιτημάτων που της απηύθυναν οι αρχές και τα οποία θεωρούνται απόρρητα.
Η Google είχε ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τα αιτήματα αυτά που της έγιναν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει.
«Μια μεγαλύτερη διαφάνεια είναι απαραίτητη», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος της Google την ώρα που κατέθετε το αίτημα.
Η Google διευκρίνισε πως επιδιώκει να πετύχει μια δικαστική απόφαση η οποία θα της επιτρέψει να δημοσιοποιήσει περιορισμένες παγκόσμιες στατιστικές σχετικά με τις εντολές που έχει λάβει για να διαβιβάσει δεδομένα.
Οι δικηγόροι της Google και της Microsoft υποστηρίζουν πως οι εταιρείες τους έχουν το δικαίωμα, βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους απέναντι σε προγράμματα κατασκοπείας.
Οι Google, Facebook και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι συμμετείχαν εν γνώσει τους στο μυστικό πρόγραμμα Prism, που επιτρέπει στην NSA και το FBI να ψάχνει διακριτικά στους server τους.
Το πρόγραμμα φέρεται ότι άρχισε να λειτουργεί το 2007 και έκτοτε αναπτύχθηκε μέχρι του σημείου να συμβάλλει βασικά στην άκρως απόρρητη καθημερινή ενημέρωση του Μπαράκ Ομπάμα από τις υπηρεσίες πληροφοριών.