Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνο το μαστίγιο, αλλά και το καρότο, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, από το Βερολίνο, ζητώντας μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Δεν μπορεί η πολιτική να είναι μονόπλευρη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη για συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής και αναπτυξιακών μέτρων, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και τον υφυπουργό Στέφαν Κάπφερερ.
«Για αυτό είναι μεγάλης κρισιμότητας για την ελληνική πλευρά η δημιουργία ελληνικού αναπτυξιακού Ταμείου» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος θα συναντηθεί την Παρσκευή με τον πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW Γκίντερ Σρέντερ.
«Προσπαθούμε εδώ και ένα χρόνο για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου και νομίζω πια, από αυτά που ειπώθηκαν στις συναντήσεις, ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και δήλωσε αισιόδοξος μετά τις σημερινές συνομιλίες.
Διευκρίνισε πάντως ότι και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα είναι αποφασιστικότητα για την ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας». Σημείωσε δε ότι γίνεται πλέον απολύτως κατανοητό ότι «δεν μπορεί η πολιτική να είναι μονόπλευρη».
Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε τον επόμενο μήνα στην Αθήνα ενδέχεται να συνδυαστεί με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, είτε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είτε μεταξύ της KfW και του αντίστοιχου ελληνικού φορέα. Το μήνυμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι ότι η Ελλάδα θα παίρνει πλέον χρήματα μόνο από τη Γερμανία, αλλά, αντιθέτως, ότι πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια η οποία δίνει προστιθέμενη αξία και αξίζει να στηριχθεί, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς επενδυτές του εξωτερικού. Στο ίδιο πλαίσιο, κατέστη σαφές ότι το Βερολίνο έχει κάθε πρόθεση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, εφόσον η Αθήνα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει όλους τους όρους, έκανε λόγο για την ανάγκη συνδυασμού δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ πρότεινε την ίδρυση αναπτυξιακού ταμείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης, επισήμανε ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 «είναι αναγκαία τώρα και όχι σε τρία ή πέντε χρόνια» και ζήτησε να δοθούν το 2014 και το 2015, μαζί με μέτρα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.
«Προτείνουμε να συσταθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει την εγγύηση για αυτό το ταμείο, το οποίο θα είναι επικερδές και θα προσελκύσει την οικονομική συμμετοχή και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτυξιακών τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Ελπίζουμε η γερμανική κυβέρνηση, οι άλλοι εταίροι της και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο θέμα της χρηματοδότησης» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, Γκίντερ Σρέντερ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την ύφεση στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης εντόπισε δύο βασικά προβλήματα, αυτό του υψηλού δημόσιου χρέους και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ανέφερε ως παράδειγμα την απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών και την προετοιμασία για πλήρη απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.
«Γνωρίζω ότι η επιτυχία εξαρτάται και από τη δική μας αποφασιστικότητα. Αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.