Σε ζώνη του λυκόφωτος τείνει να εξελιχθεί για τον Έντουαρντ Σνόουντεν η ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, όπου ο πρώην σύμβουλος της NSA βρίσκεται από τις 23 Ιουνίου, καθώς η μία μετά την άλλη από τις 21 χώρες στις οποίες έχει καταθέσει αίτημά του για χορήγηση ασύλου είτε την απορρίπτουν αμέσως είτε λένε ότι για να την εξετάσουν θα πρέπει ο φυγάς να βρίσκεται σε έδαφός τους.
Οι αιτήσεις αυτές έγιναν στο όνομα του Σνόουντεν από τη Σάρα Χάρισον, τη Βρετανίδα συνεργάτιδα του WikiLeaks και ειδικότερα του Τζούλιαν Ασάνζ η οποία συνόδευσε τον Σνόουντεν κατά το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα. Στις αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου αναφέρει τον κίνδυνο δίωξης που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ, ενώ στην ανακοίνωση του, που δημοσιοποίησε το WikiLeaks, κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «χρησιμοποίησε την υπηκοότητα ως όπλο» ενάντια στις προσπάθειές του να αναζητήσει άσυλο.
Προσέθεσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις πεποιθήσεις του. Ο ίδιος, πάντως, απέσυρε το αίτημά του για χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά τον όρο που διατύπωσε η ρωσική ηγεσία ότι για να δεχτεί τον Σνόουντεν πρέπει «να σταματήσει να αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων». Την είδηση για την απόσυρση της αίτησης επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, που επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Σνόουντεν παραμένει στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας.
Και πλέον μοιάζει καθηλωμένος εκεί, καθώς ελάχιστες χώρες εμφανίζονται πρόθυμες να τον δεχτούν. Ήδη Βραζιλία, Ινδία, Πολωνία και Νορβηγία απέρριψαν το αίτημα για χορήγηση πολιτικού άσυλου. Η Αυστρία, η Κίνα, η Κούβα, η Ισλανδία, η Ιταλία και η Νικαράγουα δεν έχουν ακόμα απαντήσει, αλλά έχουν δηλώσει πως κατά την υποβολή του αιτήματος ο αιτών πρέπει να είναι αυτοπροσώπως παρών -είτε σε πρεσβεία τους είτε στο έδαφός τους.
Επιπλέον, η Αυστρία ανέφερε ότι σε περίπτωση εισόδου του Σνόουντεν στη χώρα δεν θα προχωρούσε σε έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.
Αίτημα έχει καταθέσει ακόμη στη Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Ο υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο, ότι οι γερμανικές αρχές παρέλαβαν ήδη αίτημα για παραχώρηση πολιτικού άσυλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ενώ δήλωσε πως το αίτημα θα εξεταστεί «όπως ορίζει ο νόμος».
Κατά τη γερμανική νομοθεσία, μια τέτοια αίτηση μπορεί να γίνει αποδεκτή και να εξεταστεί αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται στο έδαφος της Γερμανίας. Ο επικεφαλής πάντως της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν, ζήτησε η ΕΕ και η Γερμανία να παράσχουν άσυλο στον Σνόουντεν.
Βενεζουέλα και Βολιβία παραμένουν οι πιο… φιλικές χώρες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που βρέθηκε στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε πως «ο άνδρας αυτός έχει κάνει κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα» και ως εκ τούτου «αξίζει την προστασία της υφηλίου».
Στη Βολιβία, ο πρόεδρος Εβο Μοράλες δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα του Σνόουντεν για πολιτικό άσυλο. «Αν υπάρχει αίτημα, είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να το συζητήσουμε και να εξετάσουμε την ιδέα», δήλωσε.
Ρίχνει τους τόνους της έντασης με ΗΠΑ η ΕΕ
Να ρίξει τους τόνους της έντασης με τις ΗΠΑ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων επιχειρεί η ΕΕ, καθώς ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αν και επανέλαβε τη «βαθιά της ανησυχία», δήλωσε ότι η ΕΕ «έλαβε υπόψη της» τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα εξασφαλίσει ώστε να διαβιβασθούν στους συμμάχους των ΗΠΑ «όλες οι πληροφορίες που αυτοί αξιώνουν καθώς και τις αιτιάσεις γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις».
Εξάλλου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε Χάνσεν, δήλωσε πως οι συνομιλίες εν όψει της σύναψης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, παρά τη φημολογία για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις επί των ευρωπαϊκών χωρών. Ζήτησε παράλληλα πλήρη «διαφάνεια»:
«Η ΕΕ θα καταστήσει σαφές πως, προκειμένου να έχει επιτυχία η συνολική και φιλόδοξη αυτή συμφωνία, θα πρέπει να πρυτανεύσει η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η σαφήνεια μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών».
Το πρόγραμμα παρακολουθήσεων βρήκε κι έναν… σύμμαχο, στο πρόσωπο του εμπνευστή του, του Τζορτζ Μπους. Ο πρώην πρόεδρος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που ξεκίνησε επί των ημερών του και συνεχίστηκε από τον νυν πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι το έκανε για το καλό της πατρίδας.
«Έβαλα το πρόγραμμα για να προστατεύσω τη χώρα και είχα τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι οι πολίτες θα ήταν ασφαλείς και οι πολιτικές ελευθερίες τους θα ήταν εγγυημένες», δήλωσε ο Μπους στον τηλεοπτικό σταθμό CNN, ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι ο Σνόουντεν, που αποκάλυψε την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, έβλαψε την εθνική ασφάλεια, ενώ όταν τον ρώτησαν αν τον θεωρεί προδότη, εκείνος απάντησε: «Ξέρω με σιγουριά ότι έβλαψε τη χώρα».