Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους απασχολεί τα σημερινά δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.
«Κι άλλο κούρεμα; Ξεχάστε το κύριε Χατζηδάκη» επιγράφει το σχόλιό του το περιοδικό Focus αναφερόμενο στην επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στο Βερολίνο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το περιοδικό επισημαίνει: «Η Αθήνα παραδέχεται ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ απέτυχε, η πώληση του ΟΠΑΠ δεν προχωράει. Το πρόσφατο κλείσιμο του κρατικού ραδιοσταθμού κόστισε στην κυβέρνηση έναν εταίρο. Οι τράπεζες ψυχορραγούν και σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εφημερίδα Καθημερινή γράφει πως η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο της Αθήνας αναφέρει ότι δεν πληρείται ούτε μια προϋπόθεση για να δοθεί η επόμενη δόση».
Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρει: «Και θέλει να μας πει ο υπουργός ότι όλα πάνε καλά στην Ελλάδα;….Ίσως κάποτε η διεθνής κοινότητα παραδεχθεί πως χωρίς ένα δεύτερο κούρεμα δεν γίνεται, ακόμα και εάν είναι τόσο επώδυνο. Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών χρεών βρίσκεται στο δημόσιο τομέα και έτσι αυτή τη φορά θα την πληρώσουν κυρίως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στις οικονομικές της σελίδες και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει πως οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν, η απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι αμφίβολη, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης ελπίζει σε ένα κούρεμα. «Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στη συρρίκνωση του δημοσίου. Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει πως θα το πετύχει. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, μεσοπρόθεσμα τίθεται εν αμφιβόλω εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το 2022 σε κούρεμα του χρέους τουλάχιστον 7%, ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος».
Για το ίδιο θέμα η Osnabrücker Zeitung γράφει: «Ιδιαίτερα πικρές είναι οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα γίνει ένα επιπλέον κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτό θα κοστίσει δισεκατομμύρια στο Γερμανό φορολογούμενο. Εν συντομία: η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα πρέπει να διαδίδει μια λάθος αισιοδοξία. Στους εκλογείς δεν αξίξουν τα ηρεμιστικά χάπια, αλλά έχουν δικαίωμα στην ξεκάθαρη αλήθεια. Οι Γερμανοί πρέπει να μάθουν τι τους περιμένει τώρα και όχι μετά τις εκλογές».