Περίπου 5,5 ώρες διήρκησε η χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Κυριακή είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων και ότι «προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» προς τη χώρα. Έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013- 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, αποδέχθηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη» έναντι των δανειστών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών:
-Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, «αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν». Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
-Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.
-Τη Δευτέρα κατατίθεται νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα.
-Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.
Κρίση στην Αίγυπτο
«Αίγυπτος θα ήμασταν, αν βρισκόμασταν, όπως ήθελαν κάποιοι, εκτός ευρώ», ανέφερε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ερωτηθείς για τη ραγδαία πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο αραβικό κράτος. Άλλη πηγή του ΥΠΟΙΚ έδωσε πάντως και μια ακόμη πτυχή της διαπραγμάτευσης μεταξύ τρόικας και ΥΠΟΙΚ: το φόβο των δανειστών για επέκταση της κρίσης στην Πορτογαλία και σε άλλα κράτη, κάτι που, όπως άφησε να εννοηθεί, κάθε άλλο παρά επιθυμητό είναι αυτή τη στιγμή από τους δανειστές.