Σε υποχρεωτική άδεια βρέθηκαν από την Τετάρτη 3 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης έπειτα από σχετική εντολή της κοινοπραξίας.
Στα εργοτάξια οι εργασίες έχουν σταματήσει και φυλάσσονται από προσωπικό ασφαλείας. Επίσημη δικαιολογία είναι η αναδιοργάνωση του έργου, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, λόγω των πρόσφατων εταιρικών αλλαγών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην Αττικό Μετρό (ΑΜ), η οποία κάθε φορά λύνει ένα πρόβλημα και προκύπτουν δύο νέα στο έργο, ενώ επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αποδίδει το γεγονός στις πρόσφατες εταιρικές αλλαγές της επικεφαλής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ – IMPREGILO-ANSALDO – SELI- ANSALDOBREDA) ΑΕΓΕΚ.
Σημειωτέον ότι η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο των κατασκευαστικών έργων του ομώνυμου ομίλου, πέρασε στις δανείστριες τράπεζες και στη συνέχεια το 80% των μετοχών της μεταβιβάστηκε στην ΑΚΤΩΡ, η οποία όμως δεν διοικεί αλλά παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε ανησυχία στους ιθύνοντες, καθώς μόλις προ ημερών η κατασκευάστρια κοινοπραξία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Αμαξοστάσιο Πυλαίας) εισέπραξε το τελευταίο τμήμα της προκαταβολής του έργου (το εναπομείναν 4%, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση) που κυμαίνεται περίπου σε 13 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η ΑΚΤΩΡ, η οποία υπέγραψε στα τέλη Ιουνίου τη σύμβαση για την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά (Νομαρχία – Μίκρα), ύψους 400 εκατ. ευρώ, εισέπραξε προ ημερών προκαταβολή περίπου 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.
Στο μεταξύ, όλα αυτά συνέβησαν λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, πριν ακόμη ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προλάβει να ενημερωθεί σε βάθος για το πολύπαθο και μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας.
Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης η οποία επιτρέπει τον φιλικό διακανονισμό των διαφορών και στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ δημόσια έργα που εκτελούν ΔΕΚΟ. Η κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης διεκδικεί δικαστικά από την Αττικό Μετρό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (άνω του μισού δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της ΑΜ), τα οποία, σύμφωνα με την λόγω διάταξη, μπορούν να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ρύθμιση, ορίζονται διαιτητές από τα δύο μέρη και επιδιαιτητής από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάθε απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα και είναι δεσμευτική και για όλους.