Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Αγοράς απέναντι στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών.
Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη νομοθέτημα το οποίο έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες φορολογικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμιά αναπτυξιακή διάσταση, χωρίς φορολογική δικαιοσύνη και εντέλει με μονομερή στόχευση στους συνεπείς φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).
Απ’ την άλλη μεριά, αφήνει για ακόμη μια φορά στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες, οι οποίοι καταλήστευσαν τη χώρα και ευθύνονται εν πολλοίς για τα σημερινά δημοσιονομικά αδιέξοδα, καθώς επιλέγεται η εύκολη λύση της φορολογικής επιβάρυνσης των μόνιμων υποζυγίων.
Το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνεται της προσπάθειας, ωστόσο η κριτική εστιάζεται στο ότι η ανάπτυξη, που αποτελεί τη μοναδική «συνταγή» διεξόδου από τη σημερινή οικονομική κρίση, όχι μόνο παραμένει «άγνωστη γη» για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά αντίθετα καταδικάζει σε οικονομική ασφυξία τις όποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απομείνει ακόμα στη χώρα.
Και μόνο η αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% που προτείνει ο νέος Κώδικας για τις μικρές επιχειρήσεις, αποκαλύπτει την αντιαναπτυξιακή φιλοσοφία του νομοθετήματος, το οποίο προκαλεί ήδη τη μήνη των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.
Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών, με την κατάργηση της μείωσης 1,5% της προκαταβολής φόρου, επιχειρεί να δανειστεί το 2014 άτοκα από τους λεηλατημένους συνεπείς φορολογούμενους, στους οποίου υπόσχεται επιστροφή του φόρου μετά το 2015.
Αμφότερα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να αφαιρεθούν από το τελικό κείμενο, όμως η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνεχίζουν να αποτελούν τα μεγάλα ζητούμενα.
Χαρακτηριστικές για το θέμα της φοροδιαφυγής είναι οι επισημάνσεις της Alpha Bank:« η συχνή διαπίστωση από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας εξόφθαλμων περιπτώσεων φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με πρόστιμα και ποινές που συχνά δεν εφαρμόζονται, ή ακυρώνονται με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, και γενικά με πρακτικές που καθιστούν την φοροδιαφυγή επικερδή (και λογική) δραστηριότητα όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη έκθεσή του και το ΔΝΤ.
Επιπλέον, δεν είναι βιώσιμη η συνεχιζόμενη πρακτική της επιπλέον επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που προκύπτουν από φοροδιαφυγή, ή και εισφοροδιαφυγή, ή και την άρνηση πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών ενός μεγάλου αριθμού εύπορων φορολογουμένων.
Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό η απώλεια εσόδων από την άρνηση πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ από άνω του 50% των ασφαλισμένων του να αντικατασταθεί με επιβολή νέου φόρου 0,2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που καταβάλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, ή με νέα αύξηση της ήδη υπερβολικά αυξημένης επιχορήγησης του οργανισμού αυτού από τον τακτικό προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο, αφού οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν (πιθανότατα) ούτε τον ΦΠΑ που είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν».
Η… φιλότιμη προσπάθεια της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να «στρογγυλέψει» τις γωνίες του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κινείται στη σφαίρα της θεωρίας με επισημάνσεις του τύπου ότι:«… πρόκειται για ένα περιεκτικό κείμενο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ώστε να είναι απόλυτα κατανοητό και εύχρηστο από τους πολίτες και τους εν δυνάμει επενδυτές».
Κουβέντα για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των ενδοομιλικών πρακτικών.
«Από το προσχέδιο απουσιάζει παντελώς η αναπτυξιακή διάσταση», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και υπογραμμίζει:
« ο επιχειρηματικός κόσμος έχει υποβάλει σωρεία τεκμηριωμένων προτάσεων που επιδιώκουν να στηρίξουν την ανάπτυξη, δίνοντας στις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να διασώσουν παραγωγικό δυναμικό και θέσεις εργασίας – χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Το υπουργείο επέλεξε να αγνοήσει παντελώς τις προτάσεις αυτές, μολονότι ο επιχειρηματικός κόσμος προφανώς γνωρίζει πολύ καλύτερα από την πολιτική και τεχνοκρατική ηγεσία του υπουργείου τις ανάγκες της αγοράς και τις προϋποθέσεις για να περάσει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης».
«Εκτός πραγματικότητας η διάταξη στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορά τη μη έκπτωση τόκων δανείων από το εισόδημα των επιχειρήσεων» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Τα μέλη του ΣΒΒΕ θεωρούν ότι σε μια εποχή παντελούς έλλειψης ρευστότητας, η συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στο νέο Κώδικα είναι εκτός πραγματικότητας και αποτελεί σαφέστατο αντιαναπτυξιακό μέτρο.